Törkyhintaista maskikauppaa netissä ja muita huomioita Japanista, jossa koronavirus luo nyt monenlaisia jännitteitä

Kaupunkikuva ehtii muuttua kuukaudessa, kun uutiset kertoivat koronaviruksesta.

Japanin Fukuoka näyttää nyt jopa aavistuksen rauhallisemmalta kuin tammikuun alussa.

Paikallinen ystäväni vahvistaa fiilikseni: kyllä, kiinalaisia turisteja on paljon vähemmän kuin aiemmin.

Isoja risteilijöitä ei näy Fukuokan satamassa, eikä kauppakeskuksissa ole niin paljon shoppailevia turisteja.

Japanilaiset ovat kasvomaskien suurkuluttajia luonnostaan, ja menossa on influenssakausi.

Mutta tällä kertaa huomasin jo saapuessani maahan, Tokion Naritan-kentällä, että jokaisella aasialaisella oli siellä kasvoillaan maski.

Kentän länsimaalaisillakin oli niitä enemmän kuin ennen.

 

Litran käsidesit mukaan

Lentokentän kaupoista maskeja on kuitenkin turha etsiä; ne on myyty loppuun jo kauan aikaa sitten.

Kun uusi tuhansien maskien erä saapuu kauppaan tai kioskiin, se myydään loppuun muutamassa tunnissa. Olivatpa ne tavallisia valkoisia maskeja tai Hello Kitty -kuvioilla koristeltuja.

Käsidesien löytäminen on samanlaista tuuripeliä.

Sitten uutisissa kerrotaan, kuinka maskeilla yritetään jopa rikastua. Jotkut hamstraavat maskeja ja myyvät niitä netissä moninkertaisilla summilla.

Esimerkiksi kun tavallisesta kaupasta saa seitsemän maskin pakkauksen noin 3,30 eurolla, niin netissä pakkaus saattaa maksaa jo yli 30 euroa.

Koska pienet käsidesipullot ovat loppuneet, jotkut tilaavat kerralla litran käsidesipulloja netistä, ja kuljettavat niitä mukanaan kaikkialle.

Viimeksi eilen näin fukuokalaisessa ravintolassa, kuinka asiakas kaivoi jättimäisen pullon desinfioimisainetta laukustaan.

Samaan aikaan ravintolan työntekijät konttasivat ja puhdistivat lattioita. Tätä melkein raivokasta siivoamista näkee nyt kaikkialla Japanissa: lentokentillä, ruokakaupoissa, baareissa…

Yhä useampi asiakas pyyhkii myös tuolin kahvat ja ruokapöydän omilla liinoillaan ennen syömistä.

Lentokoneessa jotkut heiluttivat siivousliinaa kaikilla mahdollisilla pinnoilla.

Enää puuttuu, että joku pukeutuu kokovartalon peittävään suojapukuun, joista myös näkee nyt tarjouksia japanilaisissa nettikaupoissa.

 

 

Mitä jos keskityttäisiin iloisiin asioihin?

Japanin sisäisellä lennolla stuerteilla oli maskit, mutta Japaniin tulevalla Uuden-Seelannin lennolla kasvomaskeja ei henkilökunnalla näkynyt.

Tokioon verrattuna Fukuokassa näkee maskeja vähemmän. Toisaalta eniten niitä pitävät ihmiset, jotka matkustavat paikallisilla liikennevälineillä päivittäin. Tai sairastavat kausiflunssaa.

Fukuokalainen taksimies naureskeli maskeille, kun kysyin, miksi hänellä ei ole maskia.

Käsien pesu on tärkeintä, hän kertoi.

Hän paljasti, että moni toimistotyöläinen yrittää tehdä näinä päivänä paljon enemmän etätöitä.

Punaisten lyhtyjen aluekinon kuulemma hiljentynyt, ja sama vaikutus koronaviruksella on taksinkuljettajien töihin: ihmiset liikkuvat vähemmän ja turistien virta on tyrehtynyt, joten töitä on vähemmän.

Huolestuneita juttuja kuulee täällä myös Tokion olympialaisista, turismista ja Japanin taloudesta, joihin kaikkiin virusepidemia vaikuttanee.

Toisaalta, juuri nyt pitäisi ajatella kaikkia iloisia juttuja sekä tehdä miellyttäviä asioita, japanilaisystäväni neuvoo. On turhaa elää jatkuvassa pelossa.

Jopa tavallinen influenssakausi voi olla vaarallinen – mutta onneksi siihenkin voinee varautua muutamilla keinoilla.

Käsien peseminen, hanskojen käyttäminen ulkona, (manuka)hunajan nauttiminen, suun kurlaaminen suolavedellä joka ilta, riittävä lepo ja ulkoilu, rakkaiden ihmisten seura sekä terveellinen ja maistuva ruoka. Siinäpä muutamia hyviä juttuja.

Kehon ja mielen pitää olla mahdollisimman rentoja; onhan tutkimuksissakin osoitettu, kuinka stressaantunut ihminen sairastuu helpommin.

Antaa uutisten siis pauhata koronasta; tämän viikonlopun kulutan mieluusti vaikkapa ulkona kevään ensimmäisiä luumupuiden kukkia ihastellen.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: