Sininen juoma, josta puhutaan nyt Laosissa, piti minut hereillä 24 h

Sininen uusi musta. Se on uusi vihreä. Se on uusi punajuuri. Uusi vihreä tee. Uusi kahvi.

Näillä määreillä ja monilla muillakin on minulle kuvailtu laolaisten suosimaa raaka-ainetta. Sinihernettä, jota käytetään täällä erityisesti juomiin.

Meni muutama päivä, kun aloin kysellä, mikä onkaan tämä butterfly pea -juoma, jota markkinoidaan monessa Vientianen kahvilassa. Osa paikoista tarjoilee sitä teen muodossa, osa kylminä drinksuina.

Comma coffee on kiva pieni kahvila Vientianen keskustassa, jossa törmäsin ensimmäistä kertaa sinihernelatteen. Siellä sinisestä juomasta on tehty todellinen tehoshotti, blue velvet latte, johon siis sekoitetaan espressoa. Kysyin heiltä, miten he tekevät sen, ja kertoivat käyttävänsä lattejuomaansa valmista sinihernejauhetta, jota saa Aasiassa monesta paikasta. Kahvin maku peittyy jännästi kaiken muun alle.

Kukat omalta pihalta

Siniherne kasvaa melko villinä Laosissa, ja siitä jotkut ravintoloitsijat ottavat nyt hyödyn irti. Days 2 night -ravintolan omistajilla on ulko-oven vieressä sinihernepensaita. Omistajat tulevat Thaimaasta.

Yksi heidän työntekijöistään kertoi, että Thaimaassa sinihernetrendi alkoi pari vuotta sitten. Silloin siniherneellä värjättiin paljon kaikenlaista: muun muassa riisiä, kakkuja sekä nuudeleita. Samanlaisen viestin saan Vientiane-fanien Facebook-ryhmästä, jossa kyselen siniherneen perään.

Days 2 night -ravintolassa on tarjolla tällä hetkellä muun muassa erilaisia sinihernejuomia sekä aamiaistoast, jonka väliin laitettava tahna on tehty osin siniherneestä.

He käyttävät siniherneannoksissa kukkia, joita he liuottavat vedessä ja saavat ärhäkän sinisen nesteen muutamassa kymmenessä minuutissa.

Mihin kaikkeen siniherne voi vaikuttaa?

Laosin pääkaupungin Vientianen ruokatarjonta on huikea. Täällä yhdistyvät niin Vietnamin, Thaimaan ja Ranskan maut. Paljon on tarjolla myös japanilaista ja korealaista ruokaa.

Naapurin eli Thaimaan trendit kulkeutuvat yleensä Laosin puolelle nopeimmin, varsinkin kun kyse on uudesta ruuasta ja juomasta. Esimerkiksi näin kävi aikoinaan vihreälle teelle. Eri muodoissaan se oli Thaimaassa suosittu juoma jo viitisen vuotta sitten; sitä näkyy (onnekseni) runsaasti tälläkin hetkellä Laosissa.

Viime vuosina Aasian markkinoille on tulvinut myös red velvet -kahvia ja muita punaisia juomia. Blue velvet ei ole saanut vielä samanlaista hypeä aikaan, mutta ehkä sen hetki on vielä tulossa. Tai sitten sininen väri on vain yksinkertaisesti liikaa suurimmalle osalle kuluttajista. Joissakin tutkimuksissa sinisten ruokien on todettu olevan kaikkein vastenmielisimpiä. Ei ole ihme, että sinisen värin sanotaan myös hillitsevän ruokahalua.

Siniherneen väitetään kuitenkin olevan tehokasvi. Viime vuonna moni kansainvälinen media hehkutti sen terveyshyötyjä. Oletko väsynyt? Tai onko stressiä? Siniherneen on väitetty auttavan moneen vaivaan, kuten

  1. Se voi auttaa vähentämään kehon erilaisia tulehdustiloja
  2. Se voi kiihdyttää aineenvaihduntaa.
  3. Se voi piristää.
  4. Se voi parantaa ihon terveyttä.
  5. Se voi auttaa näköön liittyvissä ongelmissa.

Kuluttamieni sinihernejuomieni jälkeen en ole joutunut juoksemaan vessassa enkä ole huomannut ihossani selkeää sileytymistä. Mutta yksi asia on varma: juotuani blue velvet -kahvin, jossa oli siis yksi pieni shotti (2 cl) kahvia, piristi minua todella paljon. Oikeastaan aivan liikaa.

Sain nimittäin unen vasta seuraavana aamuna ennen viittä, vaikka olin edellisenä aamuna herännyt viideltä sekä kävellyt pitkän päivän Vientianen nähtävyyksissä. Pyörin viisi tuntia unettomana sängyssä ennen nukahtamista. Se ei ole kivaa!

Että semmoinen energiapommi on sinihernejuoma – ainakin kofeiinin kanssa ja kofeiiniherkälle. Tosin energiapläjäys ei tullut samalla tavalla nopeasti kuin se tulee kahvista, vaan virkeyteni pysyi koko päivän tasaisen korkealla.

Entäpä se juoman maku?

Siniherne on itsessään miedon makuinen, ainakin minun mielestäni. Kylmissä juomissa sen sekaan laitetaan usein sitruunaa, jolloin juoma saa violetin värin. Silloin juomassa maistuu enemmän sitruuna kuin siniherne. Samoin käy sinihernelattea juodessa: pääaineen maku peittyy muiden alle. Moni paikka täällä Vientianessa käyttää sinisissä lattejuomissaan paikallista kookosmaitoa, joka tarjoilee itsessään vahvan makuelämyksen.

Mutta mikä sen mukavampaa kuin maistella lähiruokaa ja -juomaa. Sinihernettä siis suoraan takapihalta.

Kippis siniherneelle ja toivottavasti sen vahvalle nousulle!

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: