40 syytä matkustaa mahdollisimman pian Vientianeen (ja Laosiin)

Olen niin ihastunut Vientianeen, että en malttaisi lähteä täältä pois lainkaan. Olen kuitenkin suunnitellut, että menen loppuviikosta Unesco-kohde Luang Prabangiin, joten on aika sanoa heipat Vientianelle.

Mikä sitten Vientianessa niin viehättää? En voi sanoa yhtä asiaa. Se on tämä leppoisa kokonaisuus, joka tuntui miellyttävältä jo ensiaskeleilla. Tunne on vain voimistunut tässä viikon aikana. Vientiane on todella Aasian laiskin pääkaupunki, mutta omalla tavallaan eloisa pikkukaupunki.

Alkuviikosta satuin kävelemään paikallisen englanninkielisen sanomalehden toimituksen ohi. Kurkkasin sisäpihalle, jossa toimittajat pelasivat pingistä. Kysyin, että ovatko he kahvitauolla. He sanoivat, että eivät.

Pingistä pelataan kuulemma silloin, kun ei ole uutisia. Ja kun matsi on päällä, niin uutinen tulee varmasti. Samalla he osoittivat minua!

En ole koskaan ollut työpaikassa, jossa ehtisi pelata pöytätennistä. Puhumattakaan, että ehtisi ajatella sen pelaamista tai muita ylimääräisiä asioita. En tiedä, osaisiko olla töissä, jossa on niin leppoisa tahti. Toisaalta, kaikkeen tottuu. Tottuuhan tähän päivästä toiseen nähtävyyksien kiertämiseen ja etäopiskeluun. Ihmisten tapaamiseen ja kahviloissa istumiseen. Ehdin nykyisin miettiä pingispalloja, niiden pelaajia sekä ympäristöä. Välillä kuitenkin tuntuu, että reissullani on niin paljon koettavaa, että en sittenkään ehdi tekemään kaikkea, mitä haluaisin.

Kävin kahden toimittajan kanssa läpi viime päivien uutisaiheita. Samalla sain loistavia vinkkejä seuraaviin kohteisiini ja näkökulmia laolaisten elämään.

Moni jättää Laosissa Vientianen väliin tai pysähtyy siellä vain päiväksi ennen seuraavaa kohdetta. Minä olen koko ajan pidentänyt oloani täällä; ehkä parhaat kohteet ovat niitä, joita suuri turismi ei ole vielä löytänyt.

Seuraavaksi omia havaintojani siitä, miksi Laosin pääkaupunkiin Vientianeen kannattaa matkustaa. Mahdollisimman pian ennen kuin siitä tulee autojen ruuhkauttama sekä neonvärikylttien täyttämä suurkaupunki.

40 x Vientianen plussat

 1. Vientiane on todella rauhallinen pääkaupunki. Jos haluaa tauon vaikkapa Bangkokin hulinasta, kaupunkiin lentää Thaimaasta tunnissa.
 2. Koska autoja ei (vielä) ole niin paljon, ei ole myöskään ruuhkia. Ja ilmanlaatu on todella hyvä. Raikasta happea keuhkoihin – sen voin ihan tuntea ruuhkaisen, huonon ilman Yangonin jälkeen.
 3. Ruoka on niin hyvää! Vientianen keittiö on kuin monien kansallisuuksien soppa. Valinnanvaraa löytyy rantuillekin ruokailijoille ja kulinaristitkin löytävät huippuravintoloita.
 4. Vientianen katukeittiöt ovat keskittyneet tietyille alueille ja iltaan, mutta päivälläkin voi eurolla tai parilla napostella täyttävää ruokaa, juomaa tai välipaloja suoraan katujen varsilla olevista kojuista.
 5. Vaikka Laos on yksi Aasian kalleimmista maista, Vientianessa turistin elämä on tarvittaessa halpaa. Ruoka, majoitus ja kimppakyydit eivät maksa läheskään niin paljon kuin Suomessa.
 6. Thaimaa on lähellä, Mekong-joen vastarannalla, jos haluaa kyläillä sielläkin.
 7. Kaikki eivät tykkää hengata rannalla, ja heille Vientiane on loistokohde! Kaupungissa ei ole uimarantoja. Mutta onneksi hotelleista löytyy uima-altaita viilentymiseen ja aurinkoa voi ottaa monessa paikassa.
 8. Jokaiselta kulmalta löytyy mehubaari, joista saa eurolla tuoreen ja niin makean hedelmäjuoman – mistä tahansa hedelmästä sen haluaakaan!
 9. Vientianen hotellit ja majatalot ovat todella siistejä. Erityisesti laolaisten omistuksessa olevia paikkoja pidetään tiptop-kunnossa. Hotellini oli puoleen vuoteen ensimmäinen paikka, jossa ei ollut omituista hajua eikä pyörinyt pieniäkään muurahaisia missään. Täysin valkoinen huone oli kaikista nurkista erittäin puhdas.
 10. Laolainen hieronta on ehkä suosikkini kaikista hieronnoista! Se sopii hieman häveliäämmällekin, sillä hieronta tapahtuu erityinen pyjama päällä. Ja ne otteet ja liikkeet – aivan kuin olisi urheiluhierontaan perehtyvällä fyssarilla, mutta lasku on vain alle kymmenen euroa tunnilta.
 11. Vaatteiden teettäminen on halpaa. Mekon kankaineen saa edullisimmillaan kympillä.
 12. Mekong-joen rannalta näkyy uskomaton auringonlasku. Yleensä viiden jälkeen taivas muuttuu vaaleanpunaiseksi ja purppuraksi. Aurinko hohtaa isona punaisena pallona. Sitten taivaalla voi nähdä keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjäkin ennen kuin tuhannet tähdet ja kuu alkavat loistaa taivaalla.
 13. Joenvarsi on muutenkin suosittu aamu- ja iltalenkkeilykohde sekä -hengailupaikka. Sieltä löytyy kymmeniä ravintoloita sekä romanttisia, yksityisempiä paikkoja vaikkapa pienelle piknikille.
 14. Ilmainen puistoaerobic on mahtava veto Vientianen kaupungilta! Välillä zumbataan, välillä pompitaan ja välillä keinutellaan paikallisten rytmien tahtiin. Joka ilta pääpuistossa kello 18 alkaen.
 15. Vientiane on loistava kävely- ja pyöräilykaupunki. Ydinkeskustassa kaikki tärkeä on noin kolmen kilometrin säteellä. Jopa lentokenttä. Jalankulkijoille on tehty siistit käytävät, joita pitkin on ilo kävellä.
 16. Kahvila- ja teehuonekulttuuri on yksi parhaista, johon olen tällä reissullani törmännyt. Niiden tarjonta on uskomattoman laaja, ja niistä löytyy yleensä tehokas wifi etätyöskentelyyn.
 17. Vaikka kahviloissa on tarjolla toinen toistaan herkullisempia leivoksia, niiden ja Vientianen ravintoloiden tarjonta sopii myös niille, jotka haluavat syödä terveellisesti. Salaatteja, hedelmiä ja superfoodeja löytyy joka paikasta!
 18. Laolaiset ovat erittäin ylpeitä kahvistaan, joka on tärkeä vientituote. Kuulemma maailman parasta. Myös teekulttuuri on vahva, ja Vientianessa on syytä maistaa vaikkapa siniherneteetä.
 19. Samalla tulee autettua paikallisia! Monet ravintolat ja kahvilat antavat osan tuotoistaan vähävaraisille ja sodassa kärsineille ihmisille.
 20. Rahan nostaminen on helppoa. Kaupungista löytyy pankkiautomaatteja joka kulmalta, ja niistä olen saanut rahaa hyvin suomalaiskorteilla. (Jopa liian hyvin.)
 21. Jos kaupunkijooga kiinnostaa, Vientianesta löytyy monta joogastudiota. Ja ainakin se yksi, jossa kävin, oli erittäin puhdas ja hyvin ilmastoitu sekä täynnä kivalta kuulostavia tunteja.
 22. Bussien lähtöaikatauluista pidetään kiinni ja niistä kerrotaan asemalla selkeästi. Bussiverkosto on myös kattava.
 23. Vientianessa voi viettää monta eri uuttavuotta. Joulukuun viimeisen päivän lisäksi täällä juhlitaan monta viikkoa kiinalaista uuttavuotta sekä laolaisten omaa uuttavuotta, Pii Maita huhtikuun puolessa välissä.
 24. Vientiane on aito aasialainen pääkaupunki, jossa näkyy vahvasti ranskalaisvaikutetteita. Ranskan entisessä siirtomaassa arkkitehtuuri on kaunista ja värikästäkin, vaikkakin taloja on päästetty rappeutumaan.
 25. Riemukaarelta, kaupungin suosituimmalta nähtävyydeltä, on mahtavat näköalat kaupunkiin.
 26. Buddhalaisuus on läsnä jokapäiväisessä elämässä ja se näkyy turisteillekin.
 27. Vientianessa on helppo antaa tilaa hengellisille ajatuksille ja mennä vaikka meditoimaan temppeliin tai osallistua retriitteihin.
 28. Hurjan kauniit temppelit koristavat melkein joka kadunkulmaa. Kyläläiset pitävät temppeleitä paremmassa kunnossa kuin kotiaan, sillä niiden uskotaan muun muassa suojelevan ja tuovan onnea. Temppelit ovat myös tuhansien munkkien koteja, buddhan oppien keskuksia ja meditaatio- sekä seremoniapaikkoja. Koko Laosissa on arviolta 4000 temppeliä ja 20000 buddhalaismunkkia.
 29. Vientianen kaduilla törmää joka päivä oranssikaapuisiin munkkeihin, jotka suostuvat mielellään valokuvaan ja juttelemaan – mutta ensin pitää aina kysyä lupa! On kyllä ollut hauska porista nuorten munkkien kanssa ja kuulla ajatuksia luostarielämästä. Moni menee luostariin hetkeksi oppiakseen muun muassa englantia, sillä pienissä laolaiskylissä ei ole välttämättä opiskelumahdollisuuksia.
 30. Buddha park on loistava vierailukohde jo senkin vuoksi, että tunnin matkalla näkee mielenkiintoista, tavallista elämää, varsinkin jos sinne menee bussilla.
 31. Kaupunki, jossa on useita kirjastoja sekä kulttuurikeskuksia, ei ole koskaan tyhmä!
 32. Omaksu aamuvirkkujen paikallisten tapa ja vedä pyjama kerrankin päälle jo iltakuudelta!
 33. Vientiane ei ole bilettäjän ykköskohde, vaan ennemminkin sopii heille, jotka arvostavat kunnon yöunia. Monet viralliset nähtävyydet menevät kiinni 16–17, iltamarkkinat kello 22, ja turistien toivotaan olevan pois kaduilta kello 23.30 mennessä.
 34. Shoppailulomaa kaipaavalle Vientianesta löytyy monia kauppakeskuksia sekä paikallistenkin suosimia aamu- ja iltatoreja. Kevyttä täydennystä lomavaatteisiin saa 0,50 eurosta lähtien ja vaikkapa uuden selfietikun eurolla sekä sandaalit kahdella.
 35. Markkinoilla ja kaupoissa saa kävellä rauhassa. Ei ole perinteisiä suurkaupunkiruuhkia eikä liian innokkaita myyjiä!
 36. Cope-center antaa mielenkiintoisen näkökulman sodan jälkeisiin ongelmiin ja niiden auttamisprojekteihin. Näyttely on jopa karu. En tiennyt aiemmin, että Laos on yksi maailman pommitetuimmista maista, kun Vietnamin sodan aikana Yhdysvallat pommitti niin ahkerasti Laosia.
 37. Vuoden 2018 alusta saakka suomalaiset saavat Laosiin ilmaisen 15 päivän viisumin.
 38. Vientiane on turvallinen kohde yksinmatkustavalle naisellekin. En ole kohdannut kertaakaan jännittävää tai vaarallista tilannetta.
 39. Laolaiset ovat niin ystävällisiä. Vaikka he eivät puhuisi englantia, he auttavat turistia mielellään ja varmistavat aina hymyillen, että vieraalla on kaikki hyvin.
 40. Laos on uusi matkailumaa. Asiat voivat tapahtua hitaasti, mutta Vientiane on loistava kaupunki hitauden opiskelemiseen. Tänne tullaan nauttimaan leppoisista hetkistä ja meno on sen parempaa, mitä enemmän aikaa on kaupunkiin varannut!

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: