”Olen horoskoopiltani elefantti” – myanmarilainen astrologia vaikuttaa jokapäiväiseen elämään

Horoskooppilehtiä ja -kirjoja. Astrologin palveluita. Tähtimerkkipatsaita temppeleissä.

Astrologisia tulkintoja on tarjolla Yangonin jokaisessa kulmassa. Ennustuksen kämmenen viivoista ja jopa jalkapohjista saa vaikka paikallisessa teehuoneessa.

Myanmarilaiset uskovat vankasti näihin tulkintoihin. Heillä on jopa ihan oma horoskooppisysteeminsä. Se tuntuu välillä jotenkin hassulta; toisaalta eri kulttuureilla on käytössään lukuisia eri tähtikarttoja ja uskomuksia niistä. Sri Lankassa kuulin, että horoskooppimerkillä on vaikutus jopa puolison valintaan.

Hongkongissa kiinnostuin kiinalaisesta horoskoopista, jonka mukaan olen hevonen ja hevosella on kuulemma edessään unelmiensa vuosi tulevana koiranvuotena. Täällä Myanmarissa olen puolestaan oppinut vähän muinaisesta burmalaisesta horoskoopista.

Maanantai, tiistai, keskiviikkoaamu, keskiviikkoilta. Shwedagonissa vieraillessani näin, että kultaista pagodaa kiertävät eri viikonpäivillä nimetyt kohdat. Ihmiset pysähtyvät rukoilemaan ja tekemään rituaalejaan näiden viikonpäivien eteen sen mukaan, minä päivänä he ovat syntyneet eli oman horoskooppimerkkinsä eteen. Myanmarilaisten horoskoopissa viikonpäivä nimittäin määrää tähtimerkin ja sitä on syytä kunnioittaa temppelissäkin.

Myanmarissa kahdeksan on pyhä luku, ja siksi horoskooppimerkkejä on kahdeksan. Saadakseen kahdeksan viikonpäivää buddhalaiset munkit jakoivat aikoinaan keskiviikon puoleksi.

Menin etsimään pagodasta keskiviikkoillan kohdan ja siellä selvisi, että täällä horoskooppimerkkini on elefantti. Näin ”tähtimerkkiständilläni” useita norsupatsaita ja niihin päin kumartavia ihmisiä.

Osa toi kukkia, osa suoritti jänniä rituaaleja muun muassa heittämällä vettä norsujen päälle. Ihmiset istuivat tiukassa risti-istunnassa niiden edessä ja hokivat rukouksiaan. Jalkojen ojentaminen suoraksi pyhien patsaiden edessä ei ole sallittua Myanmarissa.

Horoskooppipyhätöltä lähtiessäni aloin jutella erään paikallisen miehen kanssa. Hän oli ollut viemässä kukkia merkkinsä kohdalle ja huomioinut, kuinka olin pysähtynyt hetkeksi saman kohdan eteen. Tämä pieni eleeni oli kuulemma tehnyt vaikutuksen; myanmarilaiset arvostavat turisteja, jotka näyttävät kiinnostuksensa heidän kulttuuriaan kohtaan.

Hän kertoi minulle kaikki horoskoopistani, sillä hän oli itsekin syntynyt keskiviikkoiltana norsun merkissä.

– Me syöksyhampaattomat, tavalliset elefantit olemme horoskooppimaailman erikoisuus. Vähän itsepäisiä ja itsenäisiä, mutta erittäin onnekkaita elämässämme ja ihmissuhteissamme, Kyaw kertoi.

”Me tavalliset elefantit olemme itsepäisiä ja itsenäisiä, mutta erittäin onnekkaita elämässämme ja ihmissuhteissamme.”

Juttelumme jatkui ja sain kuulla lisää muun muassa myanmarilaisesta tähtikartastosta. Siellä on elefantin lisäksi marsuja, lohikäärmeitä sekä garuda-lintuja.

– Joillakin työpaikoilla valitaan työntekijöitä hommiin horoskoopin mukaan. Johtajaksi sopivat tietyt tähtimerkit, ja itsenäisiin projektitöihin omansa. Jopa valtion virkamiehiä on joskus valittu töihin tällä tavoin.

Kyaw kertoi horoskooppien lisäksi muun muassa myanmarilaisesta meditaatiokulttuurista. Viiden tunnin risti-istuntakin on melko tavallista täällä.

Paikalliset käyvät temppeleissä ja vievät kukkia horoskooppipatsaidensa eteen osoittaakseen kunnioituksensa sekä kiitoksensa elämänsä opettajilleen. Kukkakojuja onkin joka puolella katukuvassa ja niiden vieminen buddhapatsaille kuuluu päivittäiseen elämään.

Jokainen myanmarilainen tietää siis, minä päivänä hän on syntynyt. Minä jouduin muistelemaan hetken omaa syntymäpäivääni, tarkistamaan sen netistä ja varmistamaan sen vielä äidiltäni. Joo, keskiviikkoiltahan se oli huhtikuussa vuonna 1978.

Jos myanmarilainen horoskooppi kiinnostaa, tässä lyhyesti kahdeksan eri tähtimerkkiä ja kaksi heidän perusmääritelmäänsä. Internetistä hakemalla löytyy lisää tulkintoja halukkaille.

8 tähtimerkkiä myanmarilaisessa horoskoopissa

  1. Maanantai: Tiikeri (viisas ja intuitiivinen)
  2. Tiistai: Leijona (ylväs ja luonnollinen johtaja)
  3. Keskiviikkoaamu: Elefantti, syöksyhampailla (kontrolloija sekä riskinottaja)
  4. Keskiviikkoilta: Elefantti, ilman syöksyhampaita (itsenäinen ja menestyjä)
  5. Torstai: Rotta (positiivinen ja fiksu)
  6. Perjantai: Marsu (luova ja taiteellinen)
  7. Lauantai: Lohikäärme (ymmärtäväinen ja puoleensavetävä)
  8. Sunnuntai: Garuda-lintu (ystävällinen ja energinen)

Muita juttujani Myanmarista:

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: