Montenegron Tivat – siellä maisemat ovat niin kivat

”Sehän on kuin Balkanin Nizza tai jopa Monaco!”

Näin minulle markkinoitiin reilu kolme vuotta sitten Montenegron Tivatia, joka on äärettömän kaunis ja pieni kaupunki Kotorinlahden rannalla.

Kun lähdin reppureissailijana kiertämään Balkania, ajattelin, että Tivat on minulle liian kallis ja kenties tylsäkin kaupunki. Että korkeintaan pysähtyisin siellä matkallani Kotoriin.

Mutta kun olin kiertänyt kolme maata, Serbian, Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian, ja saavuin Montenegroon, olin ihan myyty Tivatille ensinäkymästä lähtien. Siellä oli sopivasti luksusta, ihanan rauhallista ja edullinen majoitus paikallisen mummon talossa.

Tosin muutama yö tuossa 150-senttiselle tarkoitetussa sängyssä sai jalkani kramppaamaan ja vaihtamaan majapaikkaani paikalliseen hotelliin, joka oli täydellinen paikka. Kuten oli Tivatkin.

Suorat lennot käynnistyvät

Tällä hetkellä moni miettii kesän 2019 lomakohteita ja olen kuullut, kuinka Tivat on muutamien huulilla. Eikä ihme: Norwegian aloittaa sinne suorat lennot Helsingistä huhtikuussa.

Jo on aikakin! Ja suosittelen kohdetta todella lämpimästi. Kun katselin vanhoja kuvia, tuli ikävä sinne, jossa vietin huoletonta sinkkukesää ja tapailin kivoja veneilijöitä.

Tivat on todella viehättävä kaupunki, jonka päänähtävyys on Porto Montenegro. Tuo uudehko huvivenesatama on jättimäinen ja sieltä voi bongailla monenlaisia luksusjahteja. Iltaisin alue muuttuu, tai ainakin silloin melkein neljä vuotta sitten muuttui bilekentäksi.

Satama-alueen ja koko Tivatin kiertävä rantabulevardi on myös kaunis. Siellä on monia terasseja, joilta voi seurata ihmisten ilakointia. Mutta Tivatissakin noudatin viiden minuutin sääntöä ja söin ateriani vähän syrjemmässä olevissa ravintoloissa, joita paikallisetkin suosivat.

Tivatin kaupunginpuistokin on mainio paikka. Elokuun kuumuudessa se oli hieman karu, mutta 1800-luvun lopulla rakennettu puisto on silti nätti ja mukava viilentymispaikka, jossa pääsee puiden varjoon.

Jos vaikka vertaan tätä kaupunkia Nizzaan, viihdyin Tivatissa paljon paremmin. Toisaalta, ne ovat kaksi aivan erilaista paikkaa ja Tivat on niin paljon pienempi paikka. Siellä on vain noin 10 000 asukasta – eikä lainkaan samanlaisia turistirysiä kuin vaikkapa naapuripaikoissa Perastissa ja Kotorin vanhassa kaupungissa.

Kaupungin ranta on betonia, mutta arkipäivisin siellä mahtui olemaan erittäin hyvin. Viikonloppuisin ja iltaisin paikalliset valloittivat sen.

Muutamalla kympillä pääsi myös testaamaan Purobeachin uima-altaan, jossa oli useimpina päivinä mieletön tungos ja meno – poppi soi aamusta iltaan ja samppanja virtasi. Spa-hoitojakin oli tarjolla, mutta parasta oli jo tuo ylläoleva näkymä.

Budjettihotellivinkki: Montenegrino.
Sen alakerrassa on yksi kaupungin parhaimmista kalaravintoloista.

Jutun kuvat ovat Tivatista kesältä 2015.

Kommentoi postausta alla

%d