Mikä vuosi nyt on? Balilla on käytössä 3 kalenteria – ja niissä suositellaan oikea kastraatiopäiväkin

Mikä onkaan turhauttavampaa kuin juuttua ruuhkaan? Täällä Balilla se on arkipäivää, jos matkustat autolla. Mopotkin joutuvat välillä matelemaan, mutta yleensä ne pääsevät pujottelemaan ruuhkateiden läpi melko ketterästi.

Mutta ruuhkat eivät sinänsä haittaa minua täällä – ellei ole sovittuna sitten jotain tärkeää menoa. Viimeksi kun jouduin todelliseen iltapäiväruuhkaan Balin pääkaupunki Denpasarissa, myöhästyin tapaamisestani melkein kaksi tuntia. Se oli kyllä pahin rimanalitukseni koskaan, mutta onneksi täällä Balilla on myöhästymisiin tavallaan totuttu.

Ruuhkan ja myöhästymisen syynä oli monessa kylässä vietettävät hääjuhlat. Oli mielenkiintoista katsoa auton ikkunan läpi seremonioita. Milloin sulhasta ja morsianta kannettiin yläilmoissa. Milloin he tulivat vastaan hevosvaunuilla ja vieraat ympärillä kävellen tai mopoillen sekä äänekkäästi laulaen. Possuja grillattiin vartaassa, ja lapsetkin olivat viimeisen päälle puettuina. Hääparien kultaiset vaatteet kimaltelivat iltapäivän auringossa. Jokaisessa pienessäkin kylässä 25 kilometrin matkalla tuntui olevan massiivisia häitä, ja ne sulkivat katuja sekä tukkivat liikennettä huippuruuhkaiseksi.

Olisin voinut välttää ruuhkat, jos olisin älynnyt ja osannut lukea paikallista kalenteria. Myöhemmin kun kuulin, että tuo päivä oli oikein merkitty yhteen kalenteriin ”onnekkaaksi hääpäiväksi”. Balilaisissa kalentereissa on kaikenlaisia pieniä yllätyksiä – näin länsimaalaisen näkökulmasta. Esimerkiksi marraskuussa ei kalenterissa ollut yhtään naimisiinmenolle suotuisaa päivää, joten hääjuhlia riitti sitten joulukuussa. Ruuhkaksi asti.

Kalenteri on todella mielenkiintoinen asia täällä. Itse asiassa, Balilla on käytössä kolme erilaista kalenteria.  Saka-, pawukon- ja kansainvälinen, gregoriaaninen kalenteri. Saka- ja pawukon-kalenterit sääntelevät pitkälti balilaisten uskonnollista ja sosiaalista elämää.

Saka- ja pawukon-kalenterit sääntelevät balilaisten uskonnollista ja sosiaalista elämää.

Pawukoniin kuuluu 210 päivää ja uuden jakson aloittaa aina Galungan-juhla. Tämän kalenterin uskotaan pohjautuvan tuhansia vuosia vanhaan riisinviljelyskiertoon. Häät, hautajaiset ja muun muassa talonrakennuspäivät kuuluvat pawukoniin. Kalenterissa ei ole kuukausia, vaan eripituisia viikkoja – jopa yksipäiväisestä viikosta kymmenenpäiväiseen saakka. Tämän kalenterisysteemin ymmärtäminen on ainakin minulle todella monimutkaista, vaikka sainkin loistavan opastuksen vihdoin tänään. Kun olen tässä jo kohta kolme kuukautta miettinyt, että mitäköhän aikaa täällä Balilla eletään.

Toinen, balilainen saka-kalenteri perustuu puolestaan pitkälti kuunkiertoon. (Joku voisi sanoa, että molemmat kalenterit perustuvat taikauskoon.)

Saka-kalenteri on 78 vuotta jäljessä tavallista, gregoriaanista kalenteria. Sakan kuukaudet ovat hieman lyhyempiä kuin käytössämme olevassa gregoriaanisessa kalenterissa. Vuodessa on sakan mukaan 354–356 päivää. Nyt elämme siis Balilla vuotta 1939!

Tärkeä päivä saka-kalenterissa on Nyepi, hiljaisuuden juhla. Silloin koko Bali menee kiinni. Lentokenttä ja kaupat pysyvät suljettuina. Hotelleissa ei ole sähköä eikä siis valojakaan ole käytössä. Nyepia pidetään demonien huijauspäivänä, jolloin toivotaan, että pahat henget menisivät lankaan uskoessaan, ettei Balilla asukaan ihmisiä, ja näin ne katoaisivat saarelta. Vuonna 2018 Nyepiä eli saka-kalenterin uutta vuotta juhlitaan 17. maaliskuuta.

Nyt elämme siis Balilla vuotta 1939!

Balin suurimmista kaupoista löytyy paperisia kalentereita, jotka yhdistävät nämä kaikki kolme eri kalenteria. Niistä saa tietoon myös hindujen tärkeät juhla- ja seremoniapäivät – joita on usein. Uskonnollisia lomapäiviä on vuodessa yli 60; lisäksi on muita pienempiä seremoniapäiviä, joten hinduilla on juhlansa melkein joka päivä.

Paikalliset saavat kalentereistaan suositteluja seremonia- ja hääpäivien lisäksi myös moniin muihin sopiviin päiviin, kuten maanviljelijöiden istutus- ja sadonkorjuuhommiin, hiusten leikkuuseen ja kodin elektroniikkaesineiden siunauksiin.

Lemmikkien kastraatioihin ja tärkeisiin talouspäätöksiin on myös omat onnenpäivänsä.

Kastraatioihin ja tärkeisiin talouspäätöksiin on omat onnenpäivänsä.

Kalenteriasiantuntijani, majataloni yliopistossa opiskeleva tytär kertoi aamulla, että tänään on loistava päivä ystävien näkemiseen ja vedessä olemiseen, joten taidanpa lähteäkin tästä rannalle vielä tapaamaan ystäviäni.

Vaikka, no, olen kyllä sitä mieltä, että Balilla – tai missä tahansa muualla –  jokainen päivä on hyvä päivä.
Just se oikea päivä elää!

Huomio!

Yritän itsekin vielä opiskella aihetta. Vaikka olenkin viettämässä sapattivuottani, rakastan kalentereita, kellonaikoja ja järjestystä!
Jos joku blogini lukijoista tuntee paremmin balilaista kalenteria, niin saa kertoa aiheesta lisää!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: