Lietolainen Veronika: ”En osannut edes kuvitella, kuinka avuton olo tulee, kun Balilla joutuu onnettomuuteen”

 

Veronika Vainio, 20, tuli joulukuun alussa Balille lomailemaan. Reissuaan hän oli odottanut todella paljon, sillä Balilla hän näki poikaystävänsä pitkän tauon jälkeen.

Pariskunta vietti kaksi ensimmäistä viikkoa Balilla tavalliseen tapaan. Pidempään saarella ollut poikaystävä esitteli paikallista kulttuuria ja suosikkikohteitaan. Matkat taittuvat yhteisellä skootterilla Canggusta, josta he olivat vuokranneet hotellin.

– Olin ollut aiemmin Thaimaassa, ja osasin varautua, että Balillakin muun muassa liikenne voi olla sekavaa. Mutta en osannut edes kuvitella, kuinka avuton olo tulee, kun täällä joutuu onnettomuuteen.

Se oli tavallinen päivä, kun Veronika ja hänen poikaystävänsä Tuomas lähtivät katsomaan kuuluisia riisipeltoja keskelle Balia. Sadekausi oli tehnyt tiet liukkaaksi ja yhtäkkiä pari oli tilanteessa, jossa vastaantuleva taksi ajoi keskellä kapeaa tietä ja heille jäi reunaan vain skootterin levyinen tila – ja edessä oli iso kivi.

– Kadun reunassa ei ollut tilaa edes laittaa jalkojamme maahan. Taksi tuli vastaan ihan hipaisuetäisyydellä, vaikka sen toisessa reunassa oli paljon tilaa. Meidän edessämme puolestaan oli kivi ja katu oli limaisen liukas, joten lähdimme liukumaan taaksepäin. Vaikka vauhtimme oli todella hidas, skootterimme teki naarmuja taksin kahteen oveen.

Sen jälkeen kuljettaja pysäytti taksin ja alkoi syyttää suomalaisia kovin ottein.

– Yllätyin balilaisesta tavasta hoitaa asia: taksinkuljettaja tarttui reppuumme ja oli jo viemässä skootteriamme pois. Kuljettaja tiesi itsekin, että ajoi leveästi, mutta hän ei suostunut myöntämään syyllisyyttään ja syytti meitä tapahtuneesta. Suomessa vastaava tilanne olisi hoidettu rauhallisesti: yhteystiedot ylös, poliisi paikalle ja viestiä vakuutusyhtiöön.

”Yllätyin balilaisesta tavasta hoitaa asia: taksinkuljettaja tarttui reppuumme ja oli jo viemässä skootteriamme pois. Suomessa vastaava tilanne olisi hoidettu rauhallisesti.”

Poikaystävä oli jo melkein ärähtää kuljettajalle, joka koski heidän tavaroihinsa, mutta hillitsi itsensä. Pariskunta ja balilainen taksimies saivat sovittua onnettomuuden hinnaksi 60 euroa. Sen jälkeen molemmat osapuolet lähtivät paikalta nopeasti pois.

– Ne 15 minuuttia olivat todella uhkaavat. Meidän ei kuitenkaan kannattanut soittaa poliisia paikalle, sillä olisimme joutuneet maksamaan todennäköisesti poliisillekin vielä jotain.

Suomalaispari selvisi tilanteesta ilman henkilö- ja muita vahinkoja.

”Menolippu Uuteen-Seelantiin”

Liedosta kotoisin oleva Veronika pääsi ylioppilaaksi viime keväänä, ja halusi viettää sen jälkeen välivuoden. Toukokuussa hän osti lentolipun Uuteen-Seelantiin ja elokuussa sanoi heipat Suomelle hetkeksi.

– Olin vaihto-oppilaana lukion ykkösen jälkeen ja vähän yli vuosi sitten sain idean, että haluan pitää breikin ennen yliopistoa. Paluulippua minulla ei ole vielä, mutta tarkoituksenani on mennä kevättalvella takaisin Suomeen ja alkaa lukea pääsykokeisiin.

Uutta-Seelantia Veronika oli miettinyt jo vaihtarikohteeksi, joten hänen oli helppo päättää suunta ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Working holiday -viisumin turvin hän työskenteli ensin pari viikkoa hevoshommissa. Kun ne eivät tuntuneet omilta, hän päätti kysellä töitä suoraan kahviloista.

– Löysin Cambridgestä ihanan pienen kahvilan, jossa oli omistajapari ja toinen työntekijä lisäkseni. He pyysivät heti samalla viikolla töihin kokeilemaan. Seuraavalla viikolla aloitin jo oikeat työt.

Katso myös: ”Jos ei tupakoi eikä syö pikaruokaa, matkan säästää nopeasti” – Mervi on tehnyt tänä vuonna 3 reissua Balille

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Veronika Vainio joutui eilen skootterionnettomuuteen Balilla, mutta se ei jättänyt mopokammoa eikä aiheuttanut henkilövahinkoja.

”Kuukausi Balilla riittää”

Kahvilatöiden palkka oli osa Veronikan matkakassaa, jolla hän rahoittaa olonsa Uudessa-Seelannissa ja tällä hetkellä Balilla. Hän on säästänyt rahaa sekä saanut avustusta vanhemmiltaan. Suurimman osan ajastaan hän asui 70-vuotiaan naisen kanssa ja maksoi majoituksestaan noin 80 euroa viikossa; hintaan sisältyi myös ruoka.

– Tykkäsin olla töissä kahvilassa, jossa sain tehdä ihan kaikkea. Se on erikoistunut gluteenittomiin herkkuihin ja pääsin leipomaan esimerkiksi juustokakkuja sekä piiraita. Sain paljon vastuuta ja työ oli monipuolista, Veronika hehkuttaa syksyään.

Balin-reissunsa jälkeen hän palaa vielä Uuteen-Seelantiin. Tällä kertaa hän ei aio tehdä enää töitä, vaan kiertää maata bussilla.

”Vaatekauppaan en ole jaksanut täällä mennä, koska en pidä siitä, että joku on jatkuvasti vieressä tyrkyttämässä jotain.”

Uuden-Seelannin lisäksi Dubai ja Yhdysvallat ovat Veronikan suosikkikohteita tällä hetkellä. Mutta hän aikoo jatkaa matkustelua ja uusiin paikkoihin tutustumista. Entäpä sitten Bali – onko Veronika viihtynyt täällä?

Balilla hän on pitänyt erityisesti sen lämmöstä, edullisuudesta sekä ruuasta. Ja tietenkin kaipaamansa poikakaverin seurasta.

Välillä on ollut liian kuuma, mutta viime päivinä sadekauden pilvet ovat viilentäneet ilman sopivaksi, Veronika myöntää.

– Mutta myönnän, että tykkään enemmän puhtaammista paikoista, kuten Dubaista. Esimerkiksi vaatekauppaankaan en välttämättä ole jaksanut täällä mennä, koska en pidä siitä, että joku on jatkuvasti vieressä tyrkyttämässä jotain. Lisäksi vaatteet ovat täällä sellaisia, ettei niitä voi oikein muualla käyttää. Kuukausi riittää nyt oikein hyvin Balilla. Ehkä joskus myöhemmin tulen vielä takaisin.

 

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: