Vuoden 2017 parhaat matkaelämykset – top 5

Juttelin äskettäin uuden joogatuttavan kanssa ja kysyin häneltä, että mikä paikka tai matkaelämys on jäänyt parhaiten mieleen tänä vuonna? Costaricalainen mies kun kertoi reissaavansa paljon ja sanoi käyneensä myös Suomessa. Hänen vastauksensa oli poikkeuksellinen:

– Suomen Lapin revontulet. Sitä fiilistä ei voi mikään voittaa! Entäpä, mikä on sinun paras matkaelämyksesi?

Jäin pohtimaan tämän vuoden reissujani ja sanoin heti, että en pysty nimeämään yhtä kokemusta. Mutta voin listata helposti top 5 -matkaelämystäni. Ne ovat ylivoimaisesti paras joululahjani, opetukseni sekä kokemukseni tänä vuonna. Olen saanut myös paljon uusia kontakteja sekä läheisiä ystäviä; ihmiset ja heidän elämänsä muutenkin ovat mielestäni se juttu, joka tekee matkustamisesta niin jännää ja antoisaa.

Tässä vuoden 2017 listani (epämääräisesti järjestykseen laitettu):

1. Hoi Anin lyhdyt, Vietnam

Kuvittele ympärillesi kaupunki, jossa on vanhoja kauniita taloja ja suurin osa niistä on keltaisia. Ja hämärän jälkeen (pääkuva) niiden ympärillä loistaa tuhansia lyhtyjä. Sellainen on Hoi An, joka tarjoaa loistavan tirkistelymahdollisuuden perinteiseen vietnamilaiseen kulttuuriin. On ahkeria räätäleitä, ruokakojuja, teehuoneita, markkinoita ja ah, niitä värikkäitä valoja!

En osaa sanoa tästäkään paikasta yhtä ainoaa suurta elämystä; kaupunki oli niin äärettömän hehkeä kokonaisuudessaan ja herätteli monenlaisia, hyviä tunteita. Pääsiäismatkallani Hoi Anissa sain paljon inspiraatiota ja keksin jopa tämän opintovapaani raamit siellä. Keltaisten talojen kahviloissa ja kivoilla rannoilla.

Vinkki!

Reaching out -teehuone eli kahvilakonsepti, joka kelpaisi Suomeenkin. Siellä tilaukset tehdään paperille ja viittomakielinen henkilökunta vastaa kysymyksiin kirjoittamalla.
Puhetta ei muuten kuulu sanakaan tässä kahvilassa.

2. Maafushin värit, Malediivit

Ensimmäinen jää mieleen aina parhaiten! Olipa se sitten vaikkapa eka sooloreissu tai täysilihapihvi 15 vegevuoden jälkeen. Ensimmäisten huikeiden kokemusten joukkoon kuuluu elämässäni Malediivit. Opintovapaani ensimmäinen kohde!

Voi, että! Vaikka jokaisessa paikassa on ollut matkani varrella kivaa, ikävöin välillä niitä Malediivien kultaisia auringonnousuja, värikkäitä juhlia ja ovia, tietenkin turkoosia vettä ja valkoista hiekkaa sekä kaikkia mahtavia ihmisiä, joita tapasin. Varsinkin erästä Taikamiestä.

Lisää Malediivit-kuumetta voi hankkia lukemalla vaikkapa näitä postauksiani:

 

3. Galle fort ja teepöhinät, Sri Lanka

Sri Lankassa on vaikka ja mitä. Tosin en aluksi lämmennyt sille yhtään. Halusin takaisin Malediiveille, jossa sain olla suhteellisen rauhassa ja nauttia lempielementistäni, merestä, puhtaimmillaan. Kuitenkin jo Gallen linnoitus kolonialismin aikaa henkivineen rakennuksineen oli niin hurmaava ja sen lähellä olevat uskomattomat teeviljelmät villitsivät, ja minusta tuli Lanka-fani. (Ainakin silloin kun valitsin yhdeksi päiväkohteeksi suurimpien joukossa olevan Virgin White Tea -viljelmän.)

Ajomatkalla vastaan tuli uskomattoman vehreitä maisemia ja perillä odotti tuttujen sekä tuntemattomien mausteiden tuoksut, kostea viidakko ja kilometrejä pitkät teeplantaasit. Uuden oppiminen suosikkijutuistaan ja luonnon helmassa rauhassa kuljeskelu sekä teelajien maistelu on luksusta todelliselle teefanille. Lue tästä lisää, mitä tapahtuu, kun kofeiiniherkkä juo 35 teekuppia päivässä.

Vinkki cityteehetkeen!

Gallen linnoituksen keskellä voi maistaa paikallista teetä ja herkkuja tyylillä: Fort-hotellin kuuden euron kattauksella pärjää pitkälle iltaan ja paikassa on loistava wifi. Kolonialistisen arkkitehtuurin ei kannata antaa hämätä; gallelaisilla on täysin oma kulttuurinsa, vaikka maisemat muistuttaisivatkin eurooppalaisia kohteita.

4. Perth ja sen rannat, Australia

Perth näyttäytyy Australiassa ensimmäistä kertaa vierailevalle kompaktina kaupunkina, jonka voi ottaa haltuun nopeasti. Seikkailin paljon sen rannoilla. Niin uimarannoilla kuin yleensäkin vesistöjen äärellä, ja löysin helposti suosikkini: pienen sinisen venevajan.

Suosituimpina hetkinä sinne on jonoa, sillä venevaja on Perthin ylivoimainen Instagram-voittaja. Blue boat house onkin ehkä yksi kauneimmista rakennuksista, joka sijaitsee keskellä mitään. Varsinkin hiljaisina hetkinä se tarjoaa rauhoittavat näkymät.

Tämä osoittaa, että suuriin elämyksiin ei tarvita vauhdikkaita tai muuten massiivisia paikkoja. Itse ainakin tykkään minimalisesta tyylistä ja saan usein suurimmat kiksit pienistä visuaalisista oivalluksista.

5. Canggu, Bali

On laajoja riisipeltoja, mutateitä, paikallisten warungeja, kadulla käveleviä lehmiä! On myös eurooppalaistyylisiä joogastudioita, uusia kahviloita, surffaajien suosimia rantoja sekä pieniä kivoja vaatekauppoja! Ennen kuin tulin Balin Cangguun toteamaan menon itse, luin paljon varoituksia hipstereiden ja trendsettereiden valtaamasta paikasta. Mutta todellisuus osoitti Canggun melkein ihan tavalliseksi balilaiseksi kyläksi, josta löytyy aitoa paikallistakin elämää, mutta myös ulkomaalaisille räätälöityjä palveluita. Tänne kaikki mahtuvat hyvin joukkoon!

Vaikka olen Balilla joogannut Ubudissa ja käynyt hiljaisuuden retriitissä, olen ihastunut täysin Cangguun! Lokakuun jälkeen en olisi malttanut lähteä täältä Pohjois-Balille ja jo nyt vähän jo lasken päiviä, että valitettavasti enää 2,5 viikkoa jäljellä tässä paratiisissa – joka on antanut minulle muun muassa reissun läheisimmät ystävät, kauneimmat auringonlaskut, ällistyttävän joogainnostuksen sekä monia kuppeja mahtavaa matchaa! Erityisesti tästä paikasta huipun tekevät kaikki ne kivat tyypit, joita olen tavannut.

Mutta, mutta: vuosi 2018 on pian täällä ja uudet seikkailut odottavat. Veikkaan, että ainakin Hong Kong, Laos ja Okinawa tulevat olemaan ensi vuoden suosikkejani.

Vinkki!

Tanah lot -temppeli auringonlaskun aikaan on superhieno – kannattaa mennä siis sinne, kun vierailee Canggussa!

Minne sinä matkustit vuonna 2017?

Missä matkustit tänä vuonna? Mikä paikka tai elämys jäi parhaiten mieleesi?
Kerro alla olevassa kommentointikentässä, mistä sinä pidit eniten vuonna 2017!

Autetaan matkoja suunnittelevia ja kerrotaan suosikkimme.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: