Majatalorakkautta Sri Lankassa

 

Sri Lankan seikkailuni käynnistyivät keskiyöllä Colombon lentokentältä. Jonota ensin ulos täpötäydestä China Eastern Airlinesin koneesta, jonota immigrationiin, jonota matkalaukkuhihnalle ja pankkiautomaatille, etsi kymmenien miesten jonosta oma kuljettaja. Yhden jälkeen yöllä olin onneksi ilmastoidussa autossa, joka ajoi läpi pienten, värivaloilla koristeltujen srilankalaiskylien. Alkumatkalla jokaisessa talossa oli niin paljon värivaloja, että näytti aivan joululta.

Kyyti lentokentältä Galleen kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Kuljettaja soitti taukoamatta teknoa ja kysyi, haluanko mennä jonnekin drinkille tai syömään. Kiitos, ei tällä kertaa. Olin aika väsynyt.

Malediiveilla varsinkin viimeiset vuorokaudet olivat melkoista tunne- ja elämystykitystä sekä vähäunisia öitä.  Oli niin täydellistä, että välillä mietin, että onko tämä elämäni tilaisuus; pitäisikö Maafushin-aikaani vieläkin pidentää. Mutta kuitenkaan en sitten malttanut jäädä vielä ensimmäiseen kohteeseen.

Kuljettaja soitti kaksi tuntia taukoamatta teknoa.

Joten nyt olen suunnitelmieni mukaan linnoitus- ja satamakaupunki Gallessa. Tänne päädyin muun muassa siirtomaa-aikaisen arkkitehtuurin, meren ja tunnelman perässä. Intuitio siellä vähän niin kuin kolkutteli ja kertoi, että Galle voisi olla kaunis paikka kirjoittajalle. Täällä on esimerkiksi kaunis majakka, runsaasti kahviloita ja niissä hyvää teetä. Srilankalaiset osaavat kyllä nämä teeasiat! En ole kahteen viikkoon juonut kuin yhden kupin vihreää teetä ja kuinka hyvältä se maistuikaan. Olen ihan myyty. Katsotaan, ehdinkö täällä tutustumaan esimerkiksi paikallisille teeplantaaseille.

Intuitio on ollut nyt yksi teema, joka on toistunut kurssikirjallisuudessani, ja voin sanoa, että sen avulla valitsin myös majapaikkani Gallesta. Parawa Housen. Vaikka siitä ei ollut vielä kuin muutama arvostelu Tripadvisorissa eikä yhtään vieraiden julkaisemia kuvia, otin pienen riskin. Ja se kannatti.

Vanhassa siirtomaahenkisessä talossa sijaitsee kuusi vierashuonetta. Kun sähköpostittelin omistajan kanssa huoneestani, hän kertoi, että ehkä minun kannattaisi valita joku muu hänen majatalostaan. Että sadekausi ja pelkistetty majatalo eivät ehkä sovi kirjoittajalle. Ainakaan viideksi päiväksi. Sanoin, että vaihdetaan paikkaa myöhemmin, jos minusta tuntuu siltä.

Nyt ei todellakaan tunnu siltä, että haluaisin vaihtaa paikkaa; rakastuin Parawa-taloon ensisilmäyksellä. Vaaleat huoneet, valkoiset paksut lakanat, vähän väriä aulatiloissa, korkeat pylväät ja suihkussa lempituoksuani, sitruunaruohoa sisältävää suihkugeeliä. Modernia, pelkistettyä, ja mikä aamiainen! En edes muistanut, että hintaan kuuluu aamupala.

Rakastuin Parawa-taloon ensisilmäyksellä.

Muutaman tunnin yöunien jälkeen nautin sunnuntaina pitkään aamiaistani ja juttelin työntekijöiden kanssa. He jynssäsivät harjalla kaksikerroksisen talon lattioita, ruokkivat puutarhan kaloja sekä huolehtivat, että kupissani on tarpeeksi teetä.

Kun kävin kävelyllä, he olivat siivonneet huoneeni ihan pyytämättäni, vaikka olin ehtinyt siellä olla vasta aamuneljästä saakka. On fööni, loistava ilmastointi ja suihku, josta tulee kunnon paineella vettä.

Lisäksi tämä paikka sijaitsee aivan linnoituksen ytimessä, merenrantaan on vain muutama sata metriä. Sieltä kuvia tulossa myöhemmin.

Kivaa uutta viikkoa!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: