Galle – romantiikannälkäisen ykköskohde

 

Tuk tuk -ajelulle, leidi?

Teetä?

Mausteita neidille?

Gallen vanhassa kaupungissa kaikki tulevat iholle ja tarjoamaan tuotteitaan tai palveluitaan. Mitä myöhäisempi ilta, sen enemmän säpinää. Ravintolassakin tarjoilijat tuovat Whatsapp-numeroitaan pöytään tai etsivät myöhemmin Instagramista. Eihän tämä mitään uutta ole. Se vain on tällä kertaa niin hämmentävää Malediivien hiljaisuuden jälkeen, ja tämä on kuitenkin yksi Sri Lankan rauhallisimpia kaupunkeja. Mutta ymmärrän myös, että jostakin elannon täytyy tulla.

Ja kai se elantokin tulee, ainakin ravintoloitsijoille hinnoista päätellen: Tee 3 euroa. Smoothie 4 euroa. Tonnikalasalaatti 10 euroa.

Gallen hinnat ovat jopa 20–40 prosenttia kalliimmat kuin muualla Sri Lankassa.

Olin kuullut Sri Lankan olevan todella edullinen maa, ja sitä se muualla onkin. Mutta päädyin ensimmäisenä Galle-nimiseen kaupunkiin ja sen linnoituksen sisäpuolelle vanhaan kaupunkiin, jossa hinnat ovat jopa 20–40 prosenttia kalliimmat kuin muussa maassa. (Ja miksi niin usein kirjoitan hinnoista? Niissä ei ole mitään romanttista, mutta täytyy myöntää, että kun itse olen lukenut matkablogeja sekä -juttuja, joissa vain kuvaillaan kauniita maisemia, kaipaan usein tietoa myös elinkustannuksista.)

Sri Lankan viidenneksi suurin kaupunki on kuulemma muutenkin kuin vain hinnoiltaan erilainen kuin muut maan kaupungit. Gallen linnoitus kiertää muutaman kilometrin verran vanhan kaupungin reunoja. Vuonna 1588 portugalilaisten rakentama linnoitus kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja se pelasti vanhan siirtomaa-aikaisen kaupunginosan tsunamilta vuonna 2004. Linnoitus ja kävely vanhassa kaupungissa ovat ykköskohteita auringonlaskun aikaan.

Vanhat kaariaulat ja pylväät, kapeat kadut ja jykevät linnoitukset rannassa huokuvat koloniaalista tunnelmaa. Linnoituksen reunoilla paikalliset ottavat hääkuvia sekä ikuistavat uusia koiranpentujaan. Ympärillä juoksevat kulkukoirat välipalojen toivossa. Paikalliset tunkevat selfiekeppiään viereeni ja haluavat ottaa kuvia kanssani. Majakan luona, kellotornin juuressa, näköalapaikoilla.

Paikallinen Suomenlinna, Gallen linnoitus, on erityisesti auringonlaskun aikaan täynnä ihmisiä, kävelemässä ja piknikillä. Pimeän laskeutuessa tunnelmalliset lyhdyt syttyvät vanhassa kaupungissa. Joka kulmassa on toinen toistaan tyylikkäämpiä ja rentoja ravintoloita sekä kahviloita. Jos paikalliset curryt eivät kiinnosta, Gallen linnoituksesta löytyy vihermehuihin, kookoksiin, raakaruokaan ja vaikkapa luomuun erikostuneita paikkoja.

Pimeässä illassa soivat sekaisin uusin discomusiikki, portugalilaiset fadosävelmät ja paikalliset iskelmät. Taustalla tuktukit pärisevät ja aallot kohisevat. Ilmassa tuoksuvat mielenkiintoiset mausteet, raikas meri-ilmasto ja majapaikkojen pyykit.

Pimeässä illassa soivat sekaisin uusin discomusiikki, portugalilaiset fadosävelmät ja paikalliset iskelmät.

Moni tekee Galleen ja sen linnoitukseen päiväretken, mutta silloin auringonlaskun aikainen ja jälkeinen vanha kaupunki jää helposti kokematta. Olen miettinytkin nyt pari päivää, että kenelle Gallea voisi suositella – ja tänään se sitten tuli mieleeni: Gallen linnoitus ja vanha kaupunki ovat kuin tehty romantiikannälkäisille tai vastarakastuneille (sekä niitä tunteita etsiville ja tuottaville luovan työn tekijöille). Voin verrata näitä näkymiä muun muassa Havannan, Venetsian tai Buenos Airesin maisemiin, joista kaikki ovat joskus päässeet maailman kauneimpien kaupunkien listalle ja allekirjoitan listat täysin.

PS: Gallen linnoituksen ja vanhan kaupungin kauniissa ympäristössä kannattaa varata kiertelyyn vähintään kaksi–kolme päivää, vaikka alueen kiertääkin päivässä helposti läpi.
Kokemus on osoittanut, että romantiikan yllättäviä polkuja ei kannata suorittaa yhdessä päivässä kiirehtien.

PPS: Myöhemmin tulossa lisää juttua Gallen nähtävyyksistä.

No comments

    1. Sitähän se Gallen linnoituksen sisällä oleva kaupunki todellakin on, Helena!
      Kiva, että kauneus välittyy kuvistanikin. 

  1. The Sri Lanka holidays is one of the most visited tourist destinations for everyone. Sri Lanka is an exotic island found at the tip of India. There are not only spectacular safaris and pristine beaches, but also a fascinating culture of honest, hard-working people whose love their island. To learn more about holidays to Sri Lanka visit Citrus Holidays.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: