Kaksi viikkoa Albaniassa – kuinka paljon rahaa kului elämiseen?

 

Etukäteen tiesin, että Albanian hintataso on edullinen. Paikan päällä totesin monta kertaa, että hinnat ovat ällistyttävän edullisia. Esimerkiksi:

 • Pieni vesipullo kaupasta 0,25 euroa
 • Iso pinaattipiiras leipomosta 0,40 euroa
 • Virvoitusjuomapullo (0,5 litraa) kioskista 0,50 euroa

Albaniassa en pihistellyt – ei ollut yleensä tarvetta halpojen hintojen vuoksi. Ostin esimerkiksi suosikkihiusöljyäni, joka Suomessa maksaa yli 20 euroa. Albaniassa se maksoi vajaan kymmenen euroa.

Hintavin ruoka-annos oli Durresissa, jossa maksoin tuoreesta tonnikalasta juomineen 15 euroa. Yleensä illalliseni maksoivat alle kymmenen euroa. Halvemmalla olisin päässyt, jos olisin syönyt esimerkiksi paikallisten suosimia pasteijoita ja italialaistyyppisiä ruokia, kuten pizzaa ja pastaa. Halvimmillaan pizzan tai pasta-annoksen saa muutamalla eurolla.

Neljä päivää vietin myös vatsataudissa ja nautin muutamana päivänä vain vettä sekä mehua. Mahatautia seuraavina päivinä söin suolatikkuja sekä banaania. Muuten söin useimmiten kolme ateriaa ulkona; Beratin hotelliin kuului aamupala, mutta muihin ei.

Joissakin taksikyydeissä olisin voinut pihistellä ja ottaa muutaman euron paikallisbussin, esimerkiksi Dajti-vuorelle.

Viimeisenä päivänä olisin voinut säästää jopa 40 euroa, kun olisin ottanut pakettiautobussi–taksi–luksusbussi–taksi-yhdistelmän Beratista Pohjois-Makedoniaan. Tällä osuudella luksusbussi olisi maksanut 20 euroa ja muut kyydit noin 20 euroa.

Olin jo linja-autoasemalla aamulla, mutta täpötäyteen ahdettu furgonkyyti alkoi ahdistaa jo ensiminuuteilla. Oloni oli vielä heikko vatsataudin jälkeen ja kolmen istuimen jakaminen viiden ihmisen kanssa ei innostanut.

Kävin neuvottelemassa taksikyydin naapurimaahan. Neljä tuntia vuoristoteitä ja 80 euroa. Kyyti sovittu!

Monissa paikoissa valuuttana käyvät myös eurot, mutta tällä hetkellä kannattavampaa on maksaa paikallisilla lekeillä.

Käteistä riittävästi mukaan!

Maksoin suurimmissa kaupoissa ostokseni pankkikortilla. Lähimaksu toimii hyvin Albaniassa. Ravintoloissa ja kioskeilla käteinen on paras maksutapa.

Ravintoloissa olen lisännyt laskuun noin 10–20 prosenttia tippiä

Kuitin saa satunnaisesti: joskus jopa pienimmät kioskit tulostavat kuitin 0,40 euron vesiostoksesta. Toisaalta, joissakin marketeissa kuitit kirjoitetaan pahvilapulle käsin.

En tiedä, mitä Albaniasta kannattaa ostaa tuliaiseksi. En käynyt kurkkailemassa vaatekauppoihin tai matkamuistomyymälöihin.

Kauneuspalvelut ovat edullisia. Kolmellakymmenellä eurolla saa niin manikyyrin kuin pedikyyrin geelilakkauksilla laadukkaassa hoitolassa.

Paljon näin myös kylttejä hammashoidoista, ja jotkut suomalaisetkin ovat kertoneet käyneensä Albaniassa terveysturisteina. Hammaskiven poisto maksaa noin 15 euroa ja implantti 500 euroa.

Ruokaa 8,60 eurolla / päivä

Soolomatkailijalle majoittuminen on aina vähän kalliimpaa, mutta Albaniassa voi onneksi yöpyä kolmen–neljän tähden hotelleissakin suhteellisen edullisesti. Ne ovat paikoitellen halvempia kuin Airbnb-kodit.

Kirjasin kahdelta viikolta ylös majoituksen ulkopuoliset menot.

Yhteensä kahdessa viikossa rahaa kului 340 euroa, josta:

 1. Kuljetuksiin 140 euroa
 2. Pääsylippuihin ja opastuksiin 50 euroa
 3. Kosmetiikkaan ja hygieniatarvikkeisiin 30 euroa
 4. Ruokaan ja juomaan 120 euroa

Ruokaan kului siis keskimäärin 8,60 euroa / päivä.

Yhteensä rahaa kului majoitusten lisäksi 24,30 euroa / päivä.

Ei tämä Albania missään Balin hinnoissa ole eikä tarvikaan olla, mutta verrattuna Suomeen: halpaa on! Hyvä, että lounaan saa suomalaisravintolasta tuolla 8,60 eurolla.

 

 

Kerro ajatuksiasi

Miltä Albanian hintataso kuulostaa sinusta?

Ja ylipäätään: Kiinnostavatko matkailijan raha-asiat? Vai onko reissutalous jotain niin henkilökohtaista, ettei siitä kannata kirjoittaa?

No comments

 1. Harvemmin missään reissupostauksissa on näin kongreettisia esimerkkejä (yleensä kerrotaan maan olevan joko halpa tai kallis, ja ehkä kerrotaan oluen hinta :D), joten todellakin kiinnostaa tälläiset postaukset!

  1. Hei Emmi.
   Onpa erittäin kiva kuulla, että rahajututkin reissuilta kiinnostavat. 🙂
   Yritän jatkossakin näitä tehdä.

   Mukavaa syyskuun jatkoa sinulle. 

Kommentoi postausta alla

%d