Kylmäävän kaunista onnellisuutta – Kemin lumilinnassa

Hiihtoa. Luistelua. Laskettelua. Läskipyöräilyä. Avantouintia. Pilkkimistä. Moottorikelkkailua.

Täällä kotikaupungissani Oulussa talviharrastusten valikoima on hurjan laaja ja se pitää ihmiset menossa vapaa-ajalla. Vaikka olen täällä muuhun menoon melkein vuoden aikana tottunut, talven kanssa minulla on vielä vähän totuttelua.

En ole koskaan ollut talvi-ihminen, enkä varsinkaan talviurheiluihminen. Mutta hei, tarvitseeko kaikkien ollakaan? Toisaalta, haluaisin kyllä joskus viritellä vaikkapa hiihtointoa merenjäällä, mutta valitettavasti se into on jäänyt toistaiseksi yläasteelle.

Onneksi talvesta voi nauttia muutenkin kuin urheilulajien kautta. Ulkoilen koirani kanssa ja pääsen ihastelemaan luonnon kauneutta noiden hitaiden lenkkien aikana.

Kävelyretken kruunaa eväs- tai teetuokio valkoisessa maisemassa, mielellään auringonlaskua tai -nousua ihaillen. Lähipuistossa tai merenrannassa.

Tämän talven kaunein juttu, jonka olen kokenut, löytyy kuitenkin Oulun ulkopuolelta. Luonnonmaisemista esimerkiksi Riisitunturin tykkypuut ovat hurjan upeita eikä tykkylumelle löydy helposti haastajaa.

Mutta kyllä ihmisen kädenjälkikin voi ilahduttaa paljon talvella. Kävin äskettäin Kemin lumilinnassa – ja voi että, mikä hieno elämys se onkaan.

Jo sisäänkäynnin luona sain kylmiä väreitä innostuksesta ja melkein aloin itkeä lumilinnan kauneudesta. Niin taidokkaita veistoksia ja muita juttuja tuo Kemin tunnetuin nähtävyys sisältää.

Minun olisi mieli tehnyt kosketella jokaista veistosta, mutta se on kielletty.

Tänä vuonna lumilinnan teemaksi on valittu onnellisuus. Lumiveistoksissa näkyy muun muassa eläimiä, luontoa, rakkautta ja jopa saunan lauteillekin pääsee istumaan tänä vuonna.

Taljojen päällä voi vaikkapa päikkärit; varsinkin jos pitää viileästä, uni voi tulla ulkoilun jälkeen helpostikin noissa pienissä lumiluolissa.

Olen käynyt kerran aikaisemmin lumilinnassa, mutta siitä on yli 15 vuotta aikaa. Ja koska olin tuolloin siellä työn puolesta vierailemassa, ei aikaa ollut samanlaiseen tutkiskeluun kuin tällä kertaa.

Linnan ulkopuolella on muun muassa liukumäki ja läheltä löytyy kivoja ulkoilupaikkoja, esimerkiksi Kemin sisäsatamassa.

Ensimmäinen lumilinna rakennettiin Kemiin vuonna 1996. Päärakennuksen näyttelyssä pääsee tutustumaan tarkemmin eri vuosien projekteihin. Samassa paikassa sijaitseva elämystila SnowExperience365 tarjoilee lumieksotiikkaa ympäri vuoden – eli sinne pääsee viilentymään jääveistosten ääreen kesälläkin.

Pihalle rakennettu oikea lumilinna on avoinna säävarauksella pääsiäiseen saakka. Sinne ovat koiratkin tervetulleita.

Vinkki! Lumilinnan vieressä on ihania Seaside glass villas -merenrantahuviloita, joissa kannattaa yöpyä Kemin-vierailun aikana. Lisää niistä voi lukea tästä postauksestani.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: