Keskiviikko, jolloin koko Bali hiljenee

 

Selamat Galungan! Tänään, marraskuun 1. päivä 2017, Balilla vietetään Galungan-juhlaa.

Se ei ole ihan niin harras juhla, kuten maaliskuussa juhlittava hiljaisuuden päivä, mutta melko tavalla verrattavissa siihen. Ainakin tavallisissa balilaiskylissä on ulkoisesti varsin hiljaista, kun paikalliset juhlivat Galungania.

Saavuin eilen Pohjois-Balille, Lovinaan. Täällä suurin osa kylän vähäisistä kaupoista sekä ravintoloista on ollut kiinni eilisillasta saakka Galunganin vuoksi. Vain temppeleissä sekä paikallisten kodeissa on näkynyt vähän elämää.

Galungania juhlitaan aina keskiviikkona, noin puolen vuoden välein tai oikeastaan 210 päivän välein, mikä tarkoittaa balilaisessa kalenterissa keskikohtaa. Hindujen tärkeässä juhlassa osoitetaan kunnioitusta esi-isien hengille sekä juhlitaan hyvän voittoa pahasta. Muun muassa puiden ja temppelipatsaiden ympärillä näkyy mustavalkoisia liinoja, jotka symboloivat hyvän ja pahan, elämän ja kuoleman, liittoa. Ilman kuolemaa ei olisi elämääkään, balilaiset uskovat.

Aamulla lähdin ennen seitsemää katsomaan Galungan-juhlia täällä Lovinassa, mutta kaksi lähitemppeliäni olivat melkein tyhjiä. Niiden edessä oli vain uhrilahjoja sekä muutamia paikallisia ihmisiä. Vielä eilen niin vilkkaat pikkukadut olivat nyt lähes autioita ja saaneet nyt Galungan-koristeensa, eli muun muassa bambusta tehdyt koristepylväät. Jokaisessa pihassa sekä perhetemppeleissä näkyy myös koristeita sekä uhrilahjoja.

”Onneksi saavuit jo eilen. Muuten olisit ollut pitkään ruuhkassa – jos kukaan olisi nyt ehtinyt sinua edes kuljettamaan.”

Majapaikassani kuulin, että monet lovinalaiset käyvät useassa pienessä temppelissä viemässä uhrilahjansa omaan tahtiin ja sitten suuntaavat myöhemmin alueen suurimpiin temppeleihin yhteisseremonioihin. Iltapäivällä pienellä pääkadulla olikin satojen mopojen ja autojen ruuhkaa, kun täyteen lastatut liikennevälineet suuntasivat kohti seremonioita ja sieltä pois. Miehet ovat valkoisissaan ja balilaisnaiset ovat pukeutuneet värikkäisiin vaatteisiin ja laittaneet riisikoristeen otsaansa.

– Onneksi saavuit Lovinaan jo eilen. Muuten olisit ollut pitkään ruuhkassa – jos kukaan olisi nyt ehtinyt sinua edes kuljettamaankaan, koska kaikki haluavat olla nyt perheidensä kanssa, kertoi majapaikkani isäntä minulle keskiviikkoaamuna.

Galungan-juhlan valmistelu alkaa jo monia päiviä ennen itse pääkeskiviikkoa. Kodeissa leivotaan ja tehdään koristeita. Sen jälkeen tämä värikäs juhla kestää kymmenen päivää ja päättyy lauantaina vietettävään Kuningan-seremoniaan. Odotan jo innolla, mitä kaikkea näiden päivien aikana tapahtuu aidossa balilaisessa pikkukylässä.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: