Ennen vuotta 2017 Mervi Jaako ei ollut ollut käynyt vielä kertaakaan Indonesiassa.
– Olen asunut aiemmin Norjassa ja Ruotsissa. Silloin teimme aina lomamatkat Suomeen. Mutta nyt kun lapset ovat isoja ja minä asun Suomessa, matkustaminen on mahdollista.
Mervi on seikkaillut aiemmin monissa Aasian maissa ja muuallakin, yhteensä yli 20 maassa. Hän asuu nykyisin Rukalla sekä työskentelee hotelli- ja ravintola-alalla. Nyt loka–marraskuun vaiheessa hän on kolmannella Balin-matkallaan.
– Olen Balilla 1,5 kuukautta ennen kuin vilkkain kausi alkaa hiihtokeskuksessa ja kerään voimia siihen, Balin Canggussa lomaileva Mervi kertoo.
59-vuotias Mervi teki maaliskuussa ensimmäisen reppureissunsa Balille ja siitä se innostus sitten lähti! Mukana oli tuolloin aikuinen siskontyttö ja he kiersivät kolme viikkoa paratiisisaarta sekä yhden viikon Australiassa. Kun balilaiset viettivät hiljaisuuden päiväänsä, he lähtivät käymään Gilin-saarilla. Tuona hiljaisuuden päivänä (Nyepi day) koko Bali menee kiinni, kukaan ei poistu kodeistaan eikä lentokenttäkään ole auki.
”Nyt kun lapset ovat isoja ja minä asun Suomessa, matkustaminen on mahdollista.”
Kesäkuussa Mervi tuli uudestaan Balille. Tuolloin hän sai seuraa muun muassa Australiassa asuvasta tyttärestään. Tällä hetkellä hän reissaa Balilla yksin.
– Mutta reppureissaajanhan ei tarvitse olla yksinäinen! Esimerkiksi Facebook-ryhmässä voi tutustua muihin Balilla asuviin suomalaisiin, joiden kanssa olenkin viettänyt paljon aikaa.
Balilla Mervi on ihastunut erityisesti saaren helppoon elämään.
– Pienellä saarella kaikki on niin lähellä. Lentokentältä pääsee vaivattomasti rannalle ja matkat ovat lyhyitä. Ihmiset ovat ystävällisiä, ilmasto täydellinen ja ruoka hyvää. Missään ei näy känniörveltäjiä, kuten muiden maiden rantakohteissa.
”Miksi maksaisin hotellihuoneesta?”
Myös Balin hintataso on mieluinen Merville. Hän vertaa sitä muiden Aasian maiden hintoihin ja sanoo maksavansa korkeintaan 30 euroa majoitusyöstä, missä tahansa hän liikkuukin. Sillä rahalla saa jo hienonkin hotellihuoneen Balilta.
Mutta Mervi ei kaipaa lomillaan luksushuoneita. Hän sanoo yöpyvänsä mieluummin paikoissa, joissa hänellä on oma rauha ja joissa hän voi liikkua omatoimisesti.
– Miksi maksaisin hotellihuoneesta, kun en kuitenkaan vietä siellä aikaa? Tai mihin tarvitsen uima-allasta, kun voin olla rannalla? Balilla voin majoittua edullisesti siistissä majatalossa ja saan siellä kaiken tarvitsemani. En kaipaa hotellin palveluja lomillani.
Luksusravintoloissakaan Mervi ei yleensä lomaruokiaan nauti, mutta hänellä on kokemuksia niistä. Balilla hän syö usein tavallisissa kotiravintoloissa, warungeissa. Niistä hän löytää gluteenittomalle ruokavaliolleenkin sopivia aterioita helposti. Pähkinäkastikkeella tarjoiltu paikallinen salaatti, gado gado, on hänen suosikkinsa.
– Onneksi Balin ruokakulttuuri ei perustu pastaan, ja täältäkin saa jo paljon gluteenittomia tuotteita.
Juttusuositus: ”Balilla elää ruhtinaallisesti 1 000 eurolla / kk” – Jenni rakastui reppureissulla ja muutti Indonesiaan
”Elämäntavat maksavat”
Tämänhetkisen Balin-matkansa lennot Mervi kertoo löytäneensä netin vertailusivustolta ja maksaneensa niistä noin 420 euroa.
– Eihän se eläminen ole Suomessakaan halpaa. Jos ei tupakoi eikä syö pikaruokaa, voi yhden Balin-matkan säästää jo nopeasti. Elämä on täynnä valintoja, ja elämäntavat maksavat.
– En tee täällä ostoksia, koska en tykkää shoppailusta.
Alkumatkasta jännitystä aiheutti Balin tulivuoren kohtalo, sillä sen odotettiin purkautuvan. Mutta Mervi pääsi saarelle, tulivuori ei ole purkautunut ja tämän jutun tekohetkellä varoitustaso on laskenut tasolle kolme. Aiemmilla Balin-reissuillaan Mervi on kokenut muun muassa maanjäristyksiä.
– Olisin mennyt käymään muilla Indonesian saarilla, jos tulivuorivaaraa ei olisi nyt. Mutta menen sitten seuraavalla kerralla. Tällä reissulla käyn pikaisesti vielä Thaimaassa, jotta saan jatkettua oleskeluaikaani, sillä viisumini on voimassa vain kuukauden, ja tapaan samalla reissulla tyttäreni.
”Rannalla oleminen käy työstä”
Balilla Mervi on kierrellyt monissa eri kylissä ja nähtävyyksissä. Mutta joka päivä hän ei tee retkiä tai ole tutustumassa uusiin kohteisiin, vaikka sekin olisi mahdollista. Päiväohjelmaan kuuluu muun muassa rannalla oleskelua, kuntoilua ja ystävien tapaamista.
– Teen kaikkia normaaleja asioita, joita tekisin Suomessakin – paitsi että en tee työtä täällä Balilla. Rannalla oleminen käy kuitenkin työstä, ja ihoni kiittää aurinkoa. Se voi niin paljon paremmin täällä, ja käytän aina aurinkovoidetta, jossa on suojakerroin 50.
”Teen kaikkia normaaleja asioita, joita tekisin Suomessakin – paitsi että en tee työtä täällä Balilla.”
Etelärannikolla sijaitsevasta Canggusta on tullut Mervin suosikkikohde Balilla. Hänen mukaansa Canggun rannoilla voi olla suhteellisen rauhassa, ilman että paikalliset kauppaavat tavaroitaan, ja joka paikkaan pääsee kätevästi kävellen.
– Moni sanoo, että Canggussa ei pärjää ilman skootteria, mutta minä olen pärjännyt hyvin. Kävelen paljon ja tarvittaessa käytän myös taksia.
Lue myös! Heli ei kaipaa suomalaista umpitehokkuutta: ”Balilla voi tehdä vain muutaman asian päivässä”