Kohti jäniksen vuotta ja vapautuneempaa loikkaa

Uusi vuosi Japanissa. Se oli kolme vuotta sitten yksi miellyttävimmistä juhlista ja hetkistä, jonka olen missään saanut kokea.

Tällä reissulla olen nauttinut samasta harmoniasta – ja kenties oppinut uuttakin japanilaisten tavoista viettää uutta vuotta. Ainakin tuleva jäniksen vuosi on ollut paljon mukana keskusteluissa.

Ja vielä on tarjolla melkein viikko aikaa opiskella lisää sekä viettää tätä uuden vuoden aikaa Japanissa. Joo, japanilaisten juhlafiilis jatkuu uudenvuodenpäivän jälkeenkin vielä useamman päivän.

Uudenvuodenaattona monet kaupat ja ravintolat sulkevat ovensa hyvissä ajoin iltapäivällä, ainakin täällä Fukuokassa. Ne, jotka pitivät oveaan auki, olivat iltapäivällä täynnä ihmisiä. Monessa paikassa suosikkituotteiden hyllyt olivat tyhjiä; esimerkiksi valmiit, värikkäät uudenvuoden bentoboksit eli osechit oli myyty melko lailla loppuun.

Fukuokan kadut alkoivat aattona hiljentyä autoista kuuden jälkeen illalla. Temppeleissä ja pyhäköissä valmisteltiin näkyvästi tulevia juhlia aattoiltana ja vedettiin markkinakojuja pystyyn. Joissakin paikoissa valmistettiin itse mochia, joka toi höyryävän riisin tuoksun nenään viileässä talvi-illassa.

Todelliset valmistelut juhlaa varten on kuitenkin aloiteltu jo monia viikkoja aiemmin. Onhan tämä japanilaisille vuoden tärkein juhla ja lomakausi.

Useat lomailevat 4. tammikuuta saakka, ja pyhäköissä on tapahtumia puoleen väliin tammikuuta. Jotkut kaupat aloittivat alennusmyynnit tänään, 2. tammikuuta. Mutta lomakauden vuoksi on myös palveluita, joissa lomaillaan vielä tovi: esimerkiksi pankit ovat täällä Fukuokassa kiinni 4.1.2023 saakka.

Saapas nähdä, millainen on uudenvuoden lomailijoiden paluuruuhka huomenna juna-asemilla, kun matkustan seuraavaan kohteeseen.

Raketteja ei aattona paukutella, paitsi jossain harvoissa turistikohteissa. Juhlailta muistuttaa suomalaisten joulua ja se menee pitkälti perheen kanssa, televisiosta kuuluu lauluohjelma ja lautasella on perinneruokia.

Moni japanilainen käy uudenvuoden yönä temppelissä kumauttamassa kelloa. Japanin buddhalaisissa temppeleissä lyödään rumpua silloin 108 kertaa. Buddhalaisuuden mukaan ihmisellä on 108 erilaista himoa tai syntiä, joista on syytä päästä eroon ennen tulevaa vuotta.

Uuden vuoden päivänä niin ikään jonotetaan temppeliin tai pyhäkköön, jossa rukoillaan hyvää onnea ja menestystä alkavalle vuodelle. Tällä rituaalilla on oma nimensäkin, hatsumode, vuoden ensimmäinen temppelivierailu.

Samalla nähdään tietenkin tuttavia ja nautitaan eräänlaisesta karnevaalitunnelmasta ja ruokakojujen antimista. Arvat ja ennustukset ovat tärkeitä.

Noin tunnin jonottamisen jälkeen pääsin taputtamaan käsiäni ja tekemään toiveita pyhäkössä uudenvuodenpäivänä.

Hankin Fukuokan Kushida-pyhäköstä 100 jenillä (noin 0,70 euroa) omikuji-ennustuksen, jonka mukaan vuodestani tulee melko hyvä. Jos se olisi ollut huono ennustus, olisin sitonut sen pyhäkön ennustuslankoihin tai -puuhun.

Mutta tästä vuodesta 2023 on tulossa muutenkin hyvä ja toiveikas – ainakin jos kuuntelee kiinalaisen horoskoopin tuntijoita ja aiheesta muuten kiinnostuneita.

Tasapainoisempi elämä jäniksen vuonna?

Nykyinen tiikerin vuosi päättyy 21. tammikuuta, jonka jälkeen alkaa jäniksen vuosi. Esimerkiksi The Japan Times kirjoitti, että siirtymä tarjoaa todellisen rytmin muutoksen.

Jänis kun tunnetaan rauhallisena ja lempeänä eläimenä kiinalaisessa horoskoopissa. Se on myös äärimmäisen söpö eläin, jonka kuvan voi bongata nyt joka paikasta Japanissa.

Ravintolat ja myymälät ovat ottaneet jäniksen mainoksiinsa. Se näkyy Coca-Cola-pullossa, karkkirasioissa, pyhissä paikoissa ja kahviloissa.

Aktiivisen tiikerikauden jälkeen jäniksen vuosi olisi tuomassa uutta toivoa, rentoutumista ja tiiviimpiä ihmissuhteita. Ihmiset etsivät tasapainoisempaa elämää jäniksen vuonna, The Japan Times kertoo.

Että semmoista loikkaa olisi tarjolla alkavalla kaudella – ja sehän kelpaa hyvin.

Alla kuvia niin fukuokalaisen Kushida-pyhäkön uudenvuoden päivästä kuin japanilaisista uuden vuoden koristeista.

2 comments

  1. Ihanasti kirjoitat Japanista. Kaikkea hyvää vuodelle 2023! Tuija

Kommentoi postausta alla

%d