Hailuodon syksyn kohokohta: siikamarkkinat

Mistä tietää, että on tullut keski-ikäiseksi?

Ainakin siitä, että vapaapäivän aamuna bongaa sanomalehdestä sanan ”siikamarkkinat” ja innostuu lukemastaan niin, että haluaa heti hurauttaa paikalle.

Ja vieläpä kun siikamarkkinoilla tapaa enimmäkseen vanhempiensa ystäviä ja muita saman ikäisiä ihmisiä, niin sitä tuntee itsensä taas astetta vanhemmaksi jollain tapaa.

Tervetuloa siis keski-ikä. 🙂

Mutta olipa mainio kokemus nuo Hailuodon siikamarkkinat.

Viime syksynä pääsin ensimmäistä kertaa yöpymään Hailuodon luotsihotellissa, ja silloin saari oli todella hiljainen.

Tänä vuonna puolestaan koin ensimmäistä kertaa nämä kuuluisat siikamarkkinat satojen ihmisten, ellen jopa tuhatpäisen ihmismassan keskellä.

Sääennuste näytti lauantaipäivälle pilvistä ja vähän sadettakin. Matkalla Hailuotoon taivaalta ripsi vettäkin.

Mutta kun kyse on Hailuodon-reissusta, sää voi vaihdella ennusteesta paljonkin. Siellä markkinapaikalla Marjaniemessä oli tänäänkin upea keli.

Aurinko paistoi ja lämmitti mukavasti nenän päätä, vaikka tuuli puhisi kovaa mereltä. Lokakuuksi +15-asteinen päivä oli erittäin harvinainen – ja ihana yllätys.

Joillakin markkinavierailla oli päällä t-paidat ja shortsit, toisilla taas toppatakit ja pipot.

Paikalla oli yli 40 myyjää Hailuodosta ja lähialueilta.

Minun katseeni huomasi paljon käsityöläisyrittäjiä. Ei ole ihme, että Hailuoto inspiroi vaikkapa koruntekijöitä. Muun muassa Nunnukka design valmistaa upeita koruja, kierrätysmateriaaleista.

Lisäksi markkinoilla oli monilta muilta markkinoilta ja messuilta tuttuja ruokatuotteita, kuten hunajaa tai metrilakua.

Kalan ja kalatuotteiden myyjiä oli yllättävän vähän, mutta kyllä niitäkin löytyi. Tuoksujen perusteella paljonkin.

Niitä myös markkinoidaan Perämeren merkittävimpänä kalatapahtumana. Perämeren suurimmalla saarella. Kansallismaisemassa.

Siikamarkkinat järjestetään nyt 29. kertaa. Ne kestävät kaksi päivää, joten vielä sunnuntainakin ehtii aistimaan tämän ainutlaatuisen tunnelman.

Tämä syksyinen tapahtuma tuo Hailuotoon paljon väkeä, ja siihen on varauduttu muun muassa lisälautalla. Marjaniemessä on viiden euron parkkimaksu, jonka voi maksaa vain käteisellä.

Paikalle tuli lauantaina väkeä myös monta bussillista. Linja-autolla pääseekin saarelle kätevästi, koska niillä on etuajo-oikeus lauttarannassa.

Ohjelmasta saattoi nauttia niin ulkona kuin sisällä. Vieraita viihdyttivät musiikki- ja kirjallisuusesitykset. Myös kehonhuoltoa oli tarjolla.

Harmi, kun en koirani kanssa päässyt osallistumaan kaikkeen mahdolliseen.

Minusta on todella mainiota, että tällä tapahtumalla Hailuodon sesonki jatkuu kesän yli. Voisin mennä vaikkapa vastaavaan joulumyyjäisiinkin, jos sellaiset Marjaniemessä järjestettäisiin.

Silti, vaikka siikamarkkinoilla oli mainio meno, parasta Hailuodossa ovat aina ne merelliset maisemat. Luonto, joka näyttää, tuoksuu ja tuntuu jokaisella kerralla vähän erilaiselta kuin aiemmin.

Ja joka kerta se luonto hurmaa jo lauttamatkan aikana.

Tällä kertaa myös ajomatka saaren läpi oli taas uusi elämys: ruskan värit vielä loistavat luonnossa ja syysaurinko lisäsi niiden hehkua.

Marjaniemessä puolestaan on aina niin viehättävät merimaisemat, että sinne voisin jäädä. Ehkä kokeilen seuraavalla kerralla hyvinvointiviikonloppua tai etätyöretriittiä.

Hailuodon tarjonta kun on nykyisin hurjan monipuolista. Enkä todellakaan saa tästä saaresta tarpeeksi, vaikka siellä pääsenkin nyt vierailemaan paljon useammin kuin aikaisemmin.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: