Kesän hittinäyttely avautui Oulussa – osa teoksista pankkiholveissa

Kulttuurikesäni 2023 käynnistyi tänä viikonloppuna loistavasti. Jopa niin upeasti, että kerroin ystävälleni, että ”tästä on enää muiden näyttelyiden vaikea panna paremmaksi”.

Kävin siis katsomassa Taidetalo Kulttuuripankin uusimman näyttelyn, jossa on ensinnäkin esillä maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely – ainakin järjestäjän mukaan. Lisäksi siellä voi katsella Andy McCoyn maalauksia sekä värikkäitä hattuja.

Jo pelkästään Warholin taidetta on niin paljon, että kävin näyttelyssä samana päivänä kaksi kertaa. Yksi kerta ei riitä niiden katselemiseen: tulee helposti taideähky, jos nämä kaksi näyttelyä sukeltaa läpi samalla kertaa.

Legendaaristen Marilyn-julisteiden päädyssä on onneksi penkkejäkin, joille voi istahtaa ja ihailla rauhassa harvinaisen näyttelyn töitä.

Pankkiholveissa esillä oleva McCoyn taide jäi valitettavasti toissijaiseksi kohteeksi, vaikka hieno kokonaisuus sekin on.

15 vuoden tauolle

Marilynit, Mikki-hiiret, Campbell-säilykepurkit… Niitä ja monia muita Warholin töitä olen aikoinaan imitoinut kuvaamataidon tunneilla sekä myöhemmin joissakin lehtikuvituksissakin. Enkä taatusti ole ainoa tyyliä kopioinut.

Poptaiteilijan värit, muodot ja muut visuaaliset ratkaisut uppoavat edelleenkin vahvasti. Niissä on jotain sellaista, joka saa haaveilemaan taas taiteilemisesta. Piirtämisestä ja maalaamisesta.

Andy Warhol Goes Arctic -näyttely sisältää peräti 140 julistetta sekä levyn- ja lehtien kansia. Vanha Suomen pankin tila toimii erinomaisesti näiden teosten esittelyyn.

Taidetalo Kulttuuripankin nettisivuilla kerrotaan, että Hampurin taideteollisuusmuseon julistekokoelma on ollut esillä maailmalla vuosien ajan:

”Julistenäyttely on mahdollista nähdä nyt toistaiseksi viimeistä kertaa: Oulun näyttelyn jälkeen se palaa Hampuriin maailman kiertueeltaan ja menee tauolle, eikä sitä laiteta esille seuraavaan 15 vuoteen.”

Kivoja kesätuliaisia

Jotenkin tuntuu huikealta, että tämä hieno julistekokoelma on päätynyt nyt Ouluun ja pysyy täällä 17. syyskuuta saakka. Näyttely poikii taatusti mainetta ja kunniaa Kulttuuripankille – sekä Oululle.

Toivottavasti paikalliset sekä kesävieraat löytävät Kulttuuripankin ja näyttelyssä käy paljon ihmisiä.
Mielestäni 19 euron liput saattavat kuitenkin olla kynnyskysymys, ellei ole esimerkiksi kummankaan Andyn suuri fani. Eläkeläiset ja opiskelijat saavat lippunsa 16 eurolla.

Tottahan toki näyttelystä on paljon kuluja, mutta jos lipun hintaa vertaa esimerkiksi Helsingin ja Tampereen toisenlaisiin näyttelyihin, lippu tähän näyttelyyn maksaa Oulussa huomattavasti enemmän. Toki lipulla pääsee kurkistamaan myös vanhaan pankkirakennukseen, mutta olisin tuohon hintaan kaivannut esimerkiksi opastusta näyttelyyn.

Oulun keskustassa tuomiokirkon vieressä sijaitseva pankkirakennus valmistui vuonna 1973, ja se sulki ovensa henkilöasiakkailta 2003. Kävin viime vuonna Kulttuuripankin niin sanotussa avajaisnäyttelyssä, jonka aikana pääsi näkemään myös alakerran pankkiholvit. Andy-näyttelyt on sijoitettu kokonaan katutasolle.

Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa poiketa hämyisessä Rahapaja-kahvilassa ja tietenkin Warhol-henkisessä museoshopissa, josta saa hankittua vaikkapa kivoja kesätuliaisia.

2 comments

  1. Kieltämättä varsin kova hinta. Toisaalta, eipä tuollainen kertamaksuna kovin suuri kuitenkaan ole. Toivottavasti vastaavia näyttelyitä järjestettäisiin myös täällä Lahdessa, mutta harvassa tuntuu tuollaiset täällä olevan…

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: