Aloin kylpeä kotona kuin japanilaiset – päivittäinen tapa toi elämääni 9 mullistavaa asiaa

Ilta- vai aamupesu?

Suihku vai kylpy?

Olen aina ollut enemmän aamusuihkun kannalla. Se piristää ja puhdistaa kehon uuteen päivään.

Hiukset myös on helpompi föönata suoraksi pesun jälkeen.

Tosin kuumien päivien, tanssitreenien ja hikisten koiralenkkien jälkeen olen käynyt pikasuihkussa iltaisinkin.

Mutta Japani on tuonut kylpytapoihini muutoksen. Minusta on tullut iltakylpijä – ja jopa ammeen käyttäjä.

En olisi ikinä uskonut moista, sillä kylpyammeessa loikoileminen on kuulunut vain satunnaisiin lomapäiviin, jos majapaikassa on ollut siisti kylppäri.

Muutenkaan en ole mikään saunassa, onsenissa tai kylvyssä viipyilijä.

Rakastan pulahduksia. Nopeita suihkuja. Veden virtaamista.

Mutta nyt toivon, että seuraavassa kodissani olisi myös kylpyamme. Vaikka kylpeminen viekin paljon vettä, arjessa minulla tuskin on aikaa päivittäisiin ammehetkiin.

Nyt sapatilla asiat ovat toisin: on aikaa kokeilla uusia juttuja, ja olen löytänyt itsestäni kotikylpijän.

Ah, kuinka rakastankaan tuota kylpyhetkeä.

Iltakylpy on parhaimpia juttuja, joita Japani on minulle tarjoillut. 

Muovinen, vesitiivis kylpyhuone

Japanilaisissa kodeissa on usein samanlainen muovinen kylpyhuone, jossa on pieni amme. Joskus muinoin kaikki ammeet olivat puuta; vanhoissa majataloissa ne ovat yhä puuta.

Vessanpytty on kokonaan toisessa huoneessa.

Moni japanilainen pesee itsensä ensin ammeen vieressä, jossa on yleisesti pieni jakkara. Rituaaliin kuuluu sienellä tai harjalla hierominen. Tarkka pesu vesitiiviissä huoneessa.

Pesun jälkeen kutsuu amme, jossa voi lepuuttaa mieltä ja kehoa pitkän päivän jälkeen.

Samaa vettä käyttävät yleensä muutkin perheenjäsenet; siksi ammeeseen mennään yhä suihkun puhtaana.

Lyhytjalkaisena mahdun japanilaiseen ammeeseen juuri ja juuri loikoilemaan rennossa istuma-asennossa. Minua lyhyemmät voivat vetää itsensä suoremmaksi. Jotkut rentoutuvat kyykkyasennossa.

Ajallisesti japanilaisten mielestä on järkevää, että perusteellinen pesu tehdään iltaisin. Aamulla aikaa vievät monet rutiinit sekä työ- ja koulumatkat.

Tällaiselle Japani-turistille iltakylvyt ovat tuoneet suuria ahaa-elämyksiä. Kun raahaudun päivän päätteeksi kotiin jostain menoistani, odotan kylpyyn pääsemistä innolla.

Oikeastaan odotan jo kotimatkalla tai muutoin varhain illalla kuumaa pesuhetkeäni – jopa enemmän kuin sänkyyn pääsemistä ja nukahtamista.

Muun muassa näistä syistä tykkään japanilaisesta tavasta kylpeä kotona:

 1. Lihakseni vetreytyvät
  Japanilaiset suosivat todella kuumaa vettä. Kun minulle on aiemmin riittänyt jopa 25 asteen suihkuvesi, niin nyt Japanissa olen tottunut yli 40-asteiseen veteen. Mutta kuumalla vedellä on kyllä monia vaikutuksia: yksi on se, että se rentouttaa lihaksiakin kivasti – paremmin kuin viileämpi vesi. Päivän päätteeksi kuumalla vedellä suihkuttaminen on kuin hieronnassa kävisi.
  Kylpyveden alla lihakset saavat rentoutua kokonaan. Toisinaan tulee hoidettua kyykkytreenikin, jos ei jaksa istua ammeessa.
 2. Ihoni kiittää
  Olen onnekas, että ihoni kestää kuumaa vettä. Tosin täytyy myöntää, että olen joutunut totuttelemaan siihen. En pysty olemaan saunassa tai onsenissakaan kauan, kun epämukava tunne iskee. Mutta parasta on kyllä se, että japanilainen vesi ei kuivata ihoani. Päinvastoin: ihoni tuntuu kylvyn jälkeen entistä pehmeämmältä ja kimmoisemmalta kuin Suomessa.
 3. Sisäistä ja ulkoista lämpöä
  Paikalliset talot ovat kylmiä. Helmikuu on Fukuokan kylmin kuukausi ja sisällä on välillä jopa kylmempää kuin ulkona. Kuuma iltakylpy lämmittää sisäisesti ja lisää hetkeksi lämpöä myös pienessä kodissani.
  Jos en malta pysähtyä ammeeseen, suihkuttelen ainakin 10–15 minuuttia. Se voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta kun laitan shampoon tai käytän hierontaharjaa, laitan vesihanan kiinni.
 4. Hetki suosikkituoksuja
  Onhan tässä jutussa myös sellainen pieni kaupallinen näkökulma. Sillä japanilainen kotikylpy suorastaan vaatii täydelliset tuotteet. On ihanaa laittaa pari kertaa viikossa naamio kasvoille tai hiuksille ja leikkiä kotispata. Samalla tulee tuoksuteltua aina suosikkisuihkusaippuaa sekä hiustenpesutuotteita ja käytyä koko vartalo tarkasti läpi. Kylvyn jälkeen on ihanaa myös rasvata ihoa suosikkivoiteella. Se kuuluu rutiineihin.
 5. Kylpyhuone kiiltää
  Kylpyhuoneeni on aina puhdas. Kukaan ei halua mennä likaiseen ammeeseen.
  Myöskään ylimääräisiä tavaroita ei ole esillä, sillä yksinkertaisessa kylpyhuoneessa on miellyttävämpi peseytyä.
 6. Mielihyvähormonit hyrräävät
  Olen ollut tässä reilun kuukauden sokerilakossa eli en ole syönyt valkoista sokeria sisältäviä herkkuja (kuin muutaman kerran). Uskon, että kylpyhetkeni auttaa tässä projektissa.
  Kun ensimmäisinä päivinä kärsin sokerinvierotusoireista eli pääkivusta, kuuma kylpy ja sen jälkeinen syvä uni auttoivat. Saan lämpimästä pesuhetkestä mielihyväboostin; nautin mieluummin kylvystä kuin karkeista, tai ainakin niin yritän ajatuksissani kertoa itselleni. Joskus kuuma kylpy on myös syy kotijoogalle tai lähteä pienelle iltakävelylle, kun tietää pääsevänsä peseytymään sen jälkeen.
 7. Mindfulnessia ja luovia ideoita
  Lämmin kylpy passeli paikka meditoida, rentoutua tai ainakin ajatella täydellisenä olemisen hetkenä. Se on viimeinen tai ainakin yksi viimeisistä suurista iltatoiminnoistani ennen nukkumaanmenoa. Jos mieleni käy liian kierroksilla meditointiin, keskityn vähintään hengitykseeni ja syvähengittelen.
  Usein pienen läsnäoloharjoituksen jälkeen kylvyssä päähäni putkahtaa  myös monia tärkeitä ajatuksia ja jopa luovia ratkaisuja erilaisiin juttuihin. En kiirehdi kirjoittamaan niitä ylös, vaan annan niiden hautua päässäni.
 8. Äänikirjat tutuiksi
  Kylpy ja äänikirja, mikä mainio pari.
  En ole koskaan aiemmin löytänyt paikkaa ja aikaa, jossa innostuisin kuuntelemaan äänikirjoja. Mutta japanilainen ihmepaikka, kylpyhuone, on täydellinen sille toiminnolle.
 9. Mitkä superunet!
  Puhdistautumisen jälkeen on ihana sujahtaa pyjamaan ja lakanoihin sekä laskeutua levolle.
  Kylvyn jälkeen olen jo niin rauhoittunut, että en enää avaa kännykkääni. Sekin tapa on taatusti rauhoittanut iltani ja yöuneni.
  En ole aikoihin nukkunut niin levollisesti ja hyviä yöunia, kuin näinä iltakylpykuukausina.

Kylpyhuoneessani on niin heikko valo, ettei sieltä saanut kunnon kuvia.
Postauksen kuvat ovat Fukuokan Vinyl-museosta eli instagrammaajien suosikkipaikasta; se on yksi harvoista kulttuuritiloista, joka tämän postauksen kirjoitushetkellä on auki Fukuokassa. Ja siellähän tuli mieleen, että pitäisikö ostaa oma kylpyankka. 😀

 

 

5 comments

 1. Opiskelija-asunnossani oli aikanaan pieni istuma-amme. Suurempaa ei pieneen vuokrayksiötä olisi mahtunutkaan, mutta tuohon ihastuin nopeasti. Pieni amme vei vähemmän vettä ja asentoihin oli istuessa oikeastaan mukavampi kuin ammeen pohjalla maatessa. Lukeminenkin onnistui hyvin.
  Totuin kylpemään, eteenkin kylminä talvi-iltoina.

  Pientä istuma-ammetta olen kaivannut myöhemminkin. En tarvitsisi suurta vesisyöppöä, vaan pienen ja kompaktin.

  1. Istuma-ammekin on kyllä ihana, vaikka se selvästi jakaa mielipiteet.
   Mutta onkohan Suomessa enää asuntoja, joista tuo ylellisyys löytyy? Ne on taatusti siirretty putkiremppojen tieltä pois historiaan, eikä uusissa asunnoissa niitä ole. 
   Pitäisikö vaatia istuma-ammeita takaisin?!

 2. “Joskus muinoin samaa vettä käyttivät muutkin perheenjäsenet; siksi ammeeseen mentiin suihkun puhtaana.”

  Hmm, miten niin joskus muinoin? Tämä on kyllä edelleen ihan normaali tapa kaikissa tuntemissani japanilaisissa perheissä. Olisi aikamoista tuhlausta laskea oma kylpyvesi jokaiselle perheenjäsenelle erikseen, sama kuin Suomessa yhtäkkiä lämmitettäisiin sauna kaikille vuorotellen. Yksiötä isommissa asunnoissahan on yleensä kylpyammeet, jotka pystyy lämmittämään uudestaan vain nappia painamalla.

  1. Hei Petra. 
   Mainio huomio. Kiitos tarkkaavaisuudestasi. Minulla oli mennyt ennen muinoin -jutut ja ajatukset sekaisin.
   Nyt olen korjannut sen ja aikamääreen.

   Ja ah, tuo iso kylpyamme automatiikalla on kyllä huippu! Olisipa Suomessakin sellaisia. 

 3. Japanilainen kylpysysteemi, automatiikalla tai ilman, on kyllä maailman paras. Siis se, että peseydytään ennen kylvyssä rentoutumista, jolloin kylpyvesi ei likaannu, ja sitä voi käyttää seuraavakin. Kieltämättä se automatiikkakin on huippu, kun vettä voi seuraavalle taas vähän lämmittää. Hyvät yöunethan siinä tulee, rentona. Tällaisen kylpyhuoneen haluaisin kotiinkin!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: