Opetus numero yksi: Japanin kevät ja halpamatkailu ovat pari, jossa ei ole mitään järkeä. Ne eivät yksinkertaisesti kuulu yhteen!
Olen oppinut, että Japaniin ei kannata tulla seikkailemaan tähän aikaan vuodesta asenteella, että kyllä sieltä aina joku kiva majoitus löytyy. Ei välttämättä löydy! Ei edes tällaiselle matkailijalle, joka ei ole niin hirveän tarkka majapaikoistaan.
Onneksi varasin Okinawan-asumukseni jo hyvissä ajoin vuoden alusta, ja olen saanut yöpyä kymmenen yötä ehkä reissuni kivoimmassa paikassa täällä Nahassa. Minulla oli varattuna myös pariksi viikoksi Airbnb-koti saaren pohjoisosasta, jonne olisin mennyt muutaman päivän kuluttua. Mutta sitten tapahtui jotain ja viime päivät olen etsinyt uutta paikkaa.
En tiedä, onko kyseessä Airbnb-huijaus vai todellinen vahinko, mutta siis, tuo Pohjois-Okinawan kohteeni oli yllättäen häipynyt listauksesta. En päässyt enää sähköpostistani tai sivulta tarkistamaan siitä. Kukaan ei ollut minulle ilmoittanut siitä, eikä vuokranantaja enää vastannut viesteihini – vaikka hän alkuun vastasi kaikkiin kysymyksiini tunnin sisällä sekä lähetti tarkat ohjeet kohteesta.
Kun tein asiasta valituksen Airbnb:lle, sain heiltä vuorokausi myöhemmin valittelut sekä rahani takaisin. Heidän mukaansa vuokranantajani oli ollut heihin yhteydessä ja kertonut asuntovaikeuksistaan, joiden vuoksi asunto oli poistettu listalta. Jännä juttu, ettei tuo tarkka asunnonomistaja ollut viestitellyt minulle enää mitään.
Ensin Airbnb lupasi 20 euron hyvittelymaksun, jos varaisin uuden kohteen heidän kauttaan. Kun katselin viikon varoitusajalla koko Okinawan tarjontaa, huomasin, että Airbnb-kohteita oli jäljellä enää muutamia. Ja nekin ökyhintaisia! Yleisillä hotelli- ja hostellisivustoilla hinnat ovat vieläkin kalliimpia. Nyt kun maaliskuuni on täynnä kirjoitusprojekteja, en halua majoittua kapselissa – enkä varsinkaan maksaa siitä 40 euroa yöltä. Eri asia olisi, jos majapaikan (minkä tahansa) saisi 15 eurolla; silloin voisin kirjoittaa kahviloissa.
(Jos Japanissa varaa vuoden päähän majoituksen, voi jonkun sinkkupaikan löytääkin muutamalla kympillä. Mutta Japanissa on muuten turha haaveilla Balin-hinnoista! Toisaalta, Japanissa on yleisesti ottaen kaikkialla huippusiistiä eikä tarvitse huolehtia mistään hyönteisistä, liskoista tai sähkökatkoksista.)
Myöhemmin Airbnb nosti hyvittelykorvauksen 50 euroon, kun kirjoitin heille palauteviestin. Tuo summa ei kuitenkaan paljon lämmitä paikassa, jossa halvimmat yöt maksavat 35 euroa ja päälle tulevat palvelu- sekä siivousmaksut. Verrattuna siihen, että nykyisestä ja siitä poistetusta kohteesta maksan keskimäärin 27 euroa yöltä ja tähän summaan olen laskenut mukaan nuo Airbnb-maksut.
Mutta koska majapaikkoja oli jäljellä vähän, jouduin Okinawassa niin sanotusti höllentämään budjettiani. Kiristän sitä sitten muun muassa keittämällä matchani kotona ja ostamalla kaupasta alennusruokaa.
Varaukset vuotta aiemmin ja muut opetukset
Tämä ei ole valittamista, mutta pakko myöntää, että Japanin-majoitukset syövät nyt budjettiani ja aikaani muutenkin vähän liikaa.
Olen nyt katsellut viime päivinä Manner-Japanin majoitusvaihtoehtoja huhti–toukokuuksi, ja huomaan olevani todella myöhässä.
Vaikka Manner-Japanissakin ensimmäiset kirsikankukat ovat puhjenneet jo kukkaan, ja paras loisto on ohi, kun pääsen sinne, on kevät japanilaistenkin omaa matkailusesonkia. Moni varaa kevätloman majoituksen vuotta aiemmin. Kiotoon ja muihin turistikohteisiin saa maksaa moninkertaisesti verrattuna sesongin ulkopuolisiin hintoihin.
Viimeksi kun olin Japanissa, pystyin työssäkäyvänä maksamaan 40–50 euroa yöltäkin. Tosin Osakasta löysin silloin täydellisen Airbnb-kohteen, jossa viihdyin yli viikon alle 30 euron yöhintaan. Nyt samasta kohteesta pitäisi Osakassa maksaa yli 80 euroa.
Hurjia hintoja! Ja asunnonmetsästys jatkuu. En ole sinänsä huolissani, sillä yleensä löydän aina jotain. Mutta viime viikot ovat opettaneet Japanin-majoituksien järjestelemisestä muutamia asioita, joista osan jo tiesin etukäteenkin:
- Japanin-reissulle majapaikka kannattaa varata ajoissa. Kevät-, kesä- ja joulusesonkina jopa vuosi aiemmin. Jos majapaikan sijainnilla ja kunnolla sekä hinnalla ei ole mitään väliä, sitten ex tempore -matkailukin sopii tässä maassa. Mutta mitä aiemmin on liikenteessä, sitä halvemmalla ja paremman majoituksen saa.
- Ja jos varauksen tekee Airbnb:n kautta, varaus on syytä tarkistaa useamman kerran ja hyvissä ajoin ennen h-hetkeä sekä laittaa vaikkapa vain tervehdysviesti vuokranantajalle. Onneksi tarkistin omani edes viikkoa aiemmin; ikävä yllätys olisi tullut, jos olisin matkustanut toiselle puolelle saarta ja huomannut siellä, että kohde ei ole toiminnassa.
- Japanilaisilla on ehkä kaikkein tarkimmat Airbnb-ohjeet. Niiden avulla ei voi eksyä! Uudelle asukkaalle tulee sähköpostissa karttaa ja kodin laiteohjeita. Vuokranantaja varmistaa meilillä moneen kertaan etukäteen ja kohteessa, että kaikki on hyvin. Nykyisessä kohteessa vuokranantajani on pahoitellut monta kertaa esimerkiksi internetiään, joka toimii muuten hyvin, mutta kuvien lataamiseen se ei sovi. Hän on myös tarjonnut apuaan sekä lipun balettiesitykseen.
- Japanilaiset ovat innokkaita sohvasurffaajia ja tarjoavat mielellään suomalaisellekin majapaikkaa palvelun kautta ilmaiseksi, mutta moni haluaa ulkomaalaisen vieraan vain yhdeksi yöksi tai korkeintaan kahdeksi. Turha haaveillakaan vaikkapa kolmen yön sohvasurffauksesta.
- Airbnb-kodit ovat osoittautuneet Japanin-matkoillani täysin kuvia ja kuvauksia vastaaviksi, joskus jopa paremmiksi. Nykyinen asuntoni näytti sivustolla hieman tunkkaiselta, mutta se johtui kuvien tasosta. Otin aluksi asunnon pelkästään sen jättiparvekkeen vuoksi, mutta olen nyt täysin ihastunut sen turkoosinsiniseen hawaijilaistyyliseen sisustukseen, siisteyteen sekä sijaintiin. Jos olisin tiennyt tämän, olisin tietenkin pysytellyt tässä koko kuukauden. Halusin kuitenkin vaihtelua sekä nähdä muutakin saaresta, niin siksi varasin aikoinaan tuon toisen, epäonnisen kohteen.
Mutta seikkailijana ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Yleensä majapaikka-asiat kuitenkin selviävät enkä ole koskaan jäänyt ilman petiä. Paitsi ainakin yhden kerran Sarajevon yössä hostellinpitäjän huolimattomuuden vuoksi ja toisen kerran Kreikassa oman mokani vuoksi, mutta ne ovat sitten toisia tarinoita ne!
No comments
Lisävinkki – kannattaa ehkä myös miettiä Airbnb-toiminnan eettisyyttä kokonaisuudessaan ja olla ainakin vuokraamatta kokonaisia asuntoja, jotka siis silloin ovat poissa paikallisten asuntomarkkinoilta.
Alkuperäinen idea, että vuokrataan matkailijalle huone tai vuokrataan oikeasti asuntokäytössä oleva asunto hetkeksi, oli ehkä vielä ok, mutta tämä mikä tapahtuu yhä useammassa paikassa, että asunnot siirtyvät turistien käyttöön, paikallisilta pois, ei tee hyvää turismillekaan, kun ihmiset alkavat vihata heitä, kuten vaikka Barcelonassa on jo käynyt. Tai Venetsiassa.
Joo. Venetsia on kyllä äärimmäinen esimerkki. Muutenkin mietityttää, että kuinkahan kauan kaunis kaupunki kestää vielä kasvavaa turismia.
Kiitos tästä lisävinkistä, Pirkko.
Toisaalta sen verran täytyy puolustaa, että Airbnb hyödyttää hiljaisimmilla paikkakunnilla paikallisia. Asunnot eivät ole vuosikausia tyhjillään eivätkä rapistu käyttökelvottomiksi, kun vuokranantajat saavat rahaa ylläpitokuluihin.
Ps. Opiskelijan reissubudjetilla otan kyllä yleensä majoituksen sieltä, mistä sen halvimmalla saan. Ja monessa paikassa Airbnb tulee kaikista edullisimmaksi.