Vau, mikä huone arkkitehti Armandin majatalossa – ja muut huippuvinkit Tiranaan

Albanian pääkaupunki Tirana tuntuu pieneltä kylältä. Kylältä, jonka keskustassa asuu miljoona ihmistä ja laitamilla toiset miljoona asukasta.

Aamuisin avaan majapaikkani ikkunan ja saan ensimmäisenä tuoksutella viereisen leipomon aromeja. Sisäpihan terasseilla on väkeä aamukahvilla. Kun saavun ulos, tarjoilijat moikkaavat. Lähitolpan taksimiehet kysyvät, tarvitsenko kyytiä. Kioskin myyjä tietää jo toisena päivänä, että haluan mukaani pienen pullon kuplavettä.

Seuraathan Adventuristaa myös Facebookissa? Liity faniksi täällä

Sukkulointi Tiranan keskustassa tuntuu aluksi kuin olisin jossain videopelissä. Varsinkin sateella jalkakäytävät ovat liukkaat. Katulaatat repsottavat, kaivonkannet ovat auki ja autot ajavat hurjaa vauhtia.

Onneksi minulla on tällä reissulla maailman mukavin majapaikka, josta olen saanut vinkit niin Tiranassa suunnistamiseen, syömiseen kuin juomiseen.

Armand Vokshin huoneistohotelli Urban Rooms on kyllä ollut ihan paras majapaikka aikoihin.

Urban Rooms ei ole hotelli, mutta se ei ole mikään tavallinen Airbnb-kotikaan. Arkkitehtinä työskentelevä Armand perusti sen kaksi vuotta sitten vaimonsa Enstelan kanssa.

Tällä hetkellä heillä on neljä huonetta. Muut kerrokset ovat remontissa.

Minua viehätti ensimmäisissä näkemissäni kuvissa Urban Roomsin valoisuus ja puulattiat. Sen sijainti kaupungin laitamilla on myös mainio.

Livenä huoneisto vaikuttaa vieläkin paremmalta. Huoneessa on monia kivoja yksityiskohtia, kuten riittävästi pistokkeita ja jopa omansa USB-johdollekin. Kylpyhuoneen valot syttyvät ja sammuvat itsestään. Jääkaapissa on vettä ja pöydällä pienten herkkujen kori, joka täytetään joka päivä.

Sinänsä huone on ensivilkaisulla erittäin yksinkertainen, mutta kaikki se siisteys ja pienet jutut tekevät siitä niin kivan. Sänkykin on supermukava ja tyynyjä tarpeeksi. Ilmastointi toimii eikä missään haise homeelta. Rauhalliselta sisäpihalta ei kuulu meteliä ja pimennysverhot peittävät hyvin Albanian aamuauringon.

En muista, milloin olisin viimeksi nukkunut niin hyvin missään. Ja hyvät yöunet – nehän ovat kaiken perusta.

Vuorotteluvapaan alkuun halusin myös hieman enemmän laatua, ja siitä saa tietenkin maksaa: yö Urban Roomsissa maksoi 40 euroa (syyskuu 2019). Mutta tämä paikka on yksi siisteimmistä majataloista ja käy kyllä boutiquehotellien tasosta.

Hienointa majapaikassa on isäntäparin ystävällisyys. He auttavat ja kertovat mielellään vinkkejä kaupungista. Arkkitehtuuristaan palkittu Armand on todellinen tietopankki, kun haluan tietää vaikkapa Tiranan kauneimmista tai eriskummallisimmista rakennuksista. Tai herkullisimmista kahviloista.

 

 

 

+ 11 muuta suosikkiani Tiranassa

 1. Shtepia Studio Kadare
  Urban Roomsia vastapäätä sijaitsee todellisten kirjallisuuden ystävien museo. Albanialaisen kirjailijan Ismail Kadaren studiosta on tehty museo, joka on kuin aikamatka menneisyyteen. Muutenkin Tiranassa on paljon mielenkiintoisia museoita, kuten bunkkerimuseoita sekä vakoilumuseo.

 2. Komiteti – kafe muzeum
  Aikamatkoja riittää Tiranassa. Komiteti-kahvila on älyttömän hauska ja erittäin retro paikka, josta löytyy juotavaa muillekin kuin kahvinystäville. Itse asiassa moni tulee tänne drinksuille tai ihailemaan pelkästään kahvilan vintagesisustusta.

 3. Parku i Madh
  Toisessa päässä kaupunkia on viehättävä järvi ja puistoalue, jossa tiranalaiset lenkkeilevät sekä tapaavat toisiaan. Ympärillä oleva luonto on rikasta ja sieltä voi löytää yli 120 puu- sekä kukkalajiketta. Kahvilat ja puistonpenkit ovat kivoja huilimispaikkoja kuumuuden keskellä.

 4. Piramida
  Tiranan pyramidi on jo rapistunut maamerkki, joka pystytettiin vuonna 1988 Enver Hoxhan kunniaksi. Paikalliset skeittaajat viihtyvät alueella hyvin; aikoinaan sisällä on ollut yökerho ja pyramidia viritellään taas paikalliskäyttöön.

 5. Cloud
  Ympäristötaideteos Cloud tuli Tiranaan Lontoosta. Sen on suunnitellut japanilainen Sou Fujimoto, ja mielestäni se on mainio taideteos juuri Tiranaan. Raikas ja monimuotoinen; välillä sen sisällä järjestetään taidetyöpajoja sekä esityksiä.

 6. Pazari i Ri
  Tiranan uusi basaari tuo mieleen modernit kauppahallit. Vanhan Tiranan alueelle rakennettu basaari on täynnä kivoja ravintoloita, kahviloita sekä käsityöläiskojuja. Paikalliset käyvät täällä kala- ja vihannesostoksilla sekä viettävät aikaa baareissa.

 7. Skanderbegin aukio
  Valtavan aukion reunoilta löytyy niin kulttuuria, museo, moskeija sekä muita tärkeitä paikkoja. Kuumana päivänä aukio näyttää hiljaiselta, mutta illalla täällä kuljeskelevat lähes kaikki vauvasta vaariin.

 8. Mon Amour
  Paikallisten suosima kahvila on todellinen kakku- ja jäätelötaivas. Valikoima kattaa yli sata erilaista herkkuja ja muotoilu on tarkkaan harkittua. Maistuisiko korkokenkää muistuttava leivos?
  Täältä saa myös kunnon vihreää teetä. Ketjulla on useampia kahviloita Tiranassa.

 9. Teenystävän Tea Room
 10. Dajti-vuori
 11. Bunk’art 1 -museo

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: