Tantragurun kolme opetusta onnellisuudesta

Täällä Canggussa ja ainakin Serenity-joogakeskuksessa on se hyvä puoli, että verrattuna Ubudiin Canggu tuntuu enemmän ”jalat maassa” -tyyliseltä paikalta. Ubud on Balin henkinen keskus, ja Canggu enemmänkin energinen ja trendikäs hengailumesta. Toisinaan niinkin vilkas ja värikäs, että vaikka täällä käykin joogassa sekä meditoimassa, voivat harjoitukset ottaa rentouttavina tai aerobisina treeneinä. Sen syvemmälle en välttämättä jaksa asioita ajatella.  Ainakaan joka päivä.

Olen nyt käynyt kymmenen päivää joogassa täällä Canggussa, ja yrittänyt valita joka toinen päivä uuden joogan. Välillä se on ollut ok, toisinaan superkivaakin, testata itseään ja uusia lajeja.

Vanhoilla joogatunneilla tulee välillä opittua enemmän omista mielestään tai sitten antaa vain ajatusten tulla ja mennä, koska voin helpommin keskittyä tuttuihin asanoihin. Kun taas uusilla tunneilla kasvatan helposti enemmän kehotietoisuuttani. Joskus käy toisinpäinkin tai kaikki puolet minusta oppivat uutta.

Toivottavasti ymmärsitte, mitä tarkoitan.

No, kuitenkin, asiaan siis: yksi ilta menin täällä uteliaana (ja ehkä hieman uutuudenpeloissani) tantrajooga ja meditaatio -tunnille. Se oli jotain täysin uutta minulle, ja sen jälkeen tuntui, etten ole koskaan oppinut 90 minuutin aikana niin paljon mistään, en itsestänikään – sekä ruumiillisesti että henkisesti.

Minun olisi pitänyt kantaa mukanani muistiinpanovälineitä, sillä en viitsinyt kirjoitella kännykkääni – jota kyllä käytän paljon muistareiden tekemiseen. Tunnin aluksi oli sen verran mielenkiintoinen miniluento muun muassa tantrajoogasta, meditaatiosta ja onnellisuudesta. Nappasin kuitenkin balilaisen tantrajoogagurun, Dadan, puheesta kolme pointtia, jotka ovat hänen mielestään tärkeimpiä saavuttaaksemme elämämme tarkoituksen, onnellisuuden.

 1. ”Mitä ajattelet, siksi tulet”
  ”Jos ajattelet kaikesta negatiivisesti, olet negatiivinen henkilö. Jos sen sijaan ajattelet kaikesta positiivisesti, olen positiivinen henkilö.”
  Dada uskoo, että ajattelutavamme lisäksi saavutamme myös muita asioita, kun tarpeeksi keskitämme voimamme niihin.
  Hänen mielestään kannattaa olla kuitenkin varovainen, mitä toivoo maailmankaikkeudelta. Jotkut saattavat liimata uuden Mercedeksen kuvan ilmoitustaululle, kun he haluavat suunnata ajatuksensa tähän tavoitteeseensa – ja yleensä he sen saavuttavatkin – vaikka oikeasti tarvitsisivat jotain aivan muuta kuin uuden auton onnellisuutensa lisäämiseksi.
 2. ”Etsi onnellisuutta aina sisältäsi”
  ”Onnellisuus löytyy sisältämme, ei ulkoisista asioista.”
  – Moni on liian laiska etsimään onnellisuutta sisältä päin. On helpompaa, vaikkakin vaarallista, ostaa vaikkapa uusi auto kuin alkaa miettiä, mikä omassa mielessä on väärin, Dada sanoo.
 3. ”Meditaatio lisää onnellisuuttasi”
  ”Meditaatio ei ole kuitenkaan ole mikään lifestyletrendi tai hetkellinen kokemus. Sitä pitää harjoittaa säännöllisesti, kuten jos vaikka haluat oppia uimaan, käyt uimahallissa.
  Jos haluat onnelliseksi, ala meditoida.”
  Paras aika Dadan mukaan on meditoida heti aamulla, kun mieli ja keho ovat vielä energisessä tilassa. Hänen mielestään meditoiminen pitää aina suorittaa tyhjällä vatsalla ja mielellä. Jo 5–15 minuutin harjoitus aamulla lisää hänen mukaansa onnellisuutta huomattavasti.

”Jos haluat onnelliseksi, ala meditoida.”

Tantrakurssin neljäs oppi onnellisuudesta olisi se, että kaikkien ei tarvitse päästä samoihin asanoihin. Ihmiset ovat erimallisia ja eri tavoin toimivia. Joogasta ei pidä ottaa koskaan paineita.

Tunnin lopuksi lauloimme muun muassa ”Babanam kevalam” -mantraa, joka tarkoittaa Dadan käännöksen mukaan ”Only love”. Tanssimme pimeässä huoneessa, opettaja soitti kitaraa ja heiluttelimme käsiämme ylhäällä sirkkojen sirittäessä katossa sekä ilotulitusten räjähdellessä rannalla.

Oli vähän sellainen hörhö fiilis, mutta samalla hetkellä erittäin kevyt ja onnellinen. Jalat tukevasti maassa.

Balilaisen tantrajoogagurun onnellisuus-viisauksissa ei välttämättä ole mitään uutta, mutta ne pistivät minut taas ajattelemaan monia asioita. Olen keskittänyt niin ajatukseni koulutehtäviini sekä uusien paikkojen ja ihmisten tutustumiseen, että muut pohdinnat ovat jääneet vielä tällä matkalla häilyviksi. Eikä aina ajatusten tarvitsekaan pyöriä oman navan ympärillä. Mutta matkalla yleensä on aikaa kaikenlaisiin mietintöihin, ja hiljalleen mielenikin on valmis oppimaan yhä enemmän itsestänikin, kuten joogatuntien aikana. Ja sitähän se elämä on: uusien ja vanhojen asioiden jatkuvaa opiskelemista.

Muutama päivä tantrajoogan ja näiden asioiden pureksinnan jälkeen muistin, kuinka toinen Only love -kappale on aikoinaan herkistänyt minut.

 

Ja tuo toinen Only love on tuonut viime päivinä paljon toisenlaisia muistoja mieleeni.

Menneisyydessä ei kannata hengata; se ei tuo mitään takaisin eikä sillä voi järjestellä asioita toisin. Mutta Only love -kappaleella on aina perheessämme erikoinen asema. Ja sen verran palaan kuitenkin nyt menneisyyteen ja kerron, että sitä kappaletta soitetaan ikään kuin teemabiisinä Minnesota-hoidossa, jonka veljeni kävi muutamia vuosia sitten.

Heinäkuussa 2016 veljeni kuoli ja menetimme hänet ikuisiksi ajoiksi.

Kirjoitin samoista tunnelmista äskettäin, ennen onnellisuustantraa, myös yhteen opiskeluharjoitukseeni näillä sanoilla:

”Tiedän, että viime vuosina olen surrut paljon monenlaisia menetyksiäni, eniten veljeni kuolemaa. Nyt haluan herätä joka aamu onnellisena ja kokea kaiken sen ilon, jonka täällä maan päällä voi kokea – jo senkin vuoksi, että olen itse hengissä ja ympärilläni ovat vielä kaikki ne rakkaat ihmiset, niin vanhat kuin uudet.”

Tänään olen ollut onnellinen muun muassa vaaleanpunaisista asioista sekä maanantaina kokemastani hemmotteluhoidosta.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: