Joka kerta, kun Marke Räsänen käy Suomessa, hän muistaa hyvin sen, miksi hän muutti Maltalle.
– Huono sää ja työllisyystilanne ovat ne isoimmat jutut. Mutta myös elämän sisältö on vähän ahdistava. En voi soittaa tuosta vain iltapäivällä kaverille Suomessa ja ehdottaa drinkeille menemistä samana päivänä. Kukaan ei ehdi, kun on työt, treenit ja Salkkarit. Kaikki ovat kiinni omissa rutiineissaan.
Marke, 31, muutti Maltalle melkein neljä ja puoli vuotta sitten. Hän lähti matkaan silloisen kumppaninsa kanssa ilman suurempaa suunnitelmaa. Maltalle oli helppo lähteä: täällä on miellyttävä ilmasto ja kaikki puhuvat englantia.
– Olin valmistunut markkinoinnin tradenomiksi ja Suomessa oli silloin taantuma. Töitä oli vaikea löytää Lahden seudulta, jossa asuin. Sanoin miehelleni, että tarvitsen elämääni muutoksen ja niin varasimme hotellin Maltalta kahdeksi viikoksi. Mitään muuta emme valmistelleet.
Usko työpaikan löytymiseen oli vahva: ensimmäisen viikon aikana Marke lähetti yhden hakemuksen. Kahden viikon sisällä hänellä oli kädessään sekä työ- että vuokrasopimus. Parhaillaan hän työskentelee samassa paikassa.
– Kun käyn kotona Suomessa, voin ylpeänä kertoa perheelleni, kuinka olen laittanut elämäni kuntoon Maltalla. Tänne muuttaminen oli elämäni paras päätös: olen saanut paljon uusia ystäviä ja tavannut uusia ihmisiä sekä saanut uudenlaista sisältöä elämääni.
”Vuokrat ovat nousseet älyttömästi”
Asuntoa Marke on vaihtanut useamman kerran neljän vuoden aikana. Kuukauden päästä hän pääsee muuttamaan ensimmäiseen omistusasuntoonsa, jonka hän hankki vuosi sitten.
– Neljässä vuodessa vuokrat ovat nousseet Maltalla älyttömästi. Kun muutin tänne, maksoimme vuokrakaksiosta noin 400 euroa kuukaudessa. Nyt samanlaisesta yksiöstäkin joutuu maksamaan 700–800 euroa.
Asuntojen laatu vaihtelee Maltalla suuresti, myöntää Marke. Hän pitää itseään hinta- ja laatutietoisena ja on aina löytänyt mieleisensä kodin saarelta. Vaikkakaan ihan suomalaisesta tasosta täällä on turha haaveilla, hän sanoo.
– Osa asunnoista on melkoisia kanakoppeja. Niissä voi olla myös hometta, joka on iso ongelma Maltalla. Täällä ei niin mietitä ilmastointeja eikä eristyksiä kuin esimerkiksi Suomessa.
Kiinteistönvälittäjänä työskentelevän ystävänsä avulla Marke löysi uuden kotinsa, joka on vielä rakenteilla. Asuntolainan myöntävä, kansainvälinen pankkikin löytyi nopeasti; se vaatii kymmenen prosentin käsirahan.
– Ajattelin, että heitän hukkaan rahaa, jos jään asumaan täällä vuokralle, sillä olen nähnyt vuokrien nousun. Lisäksi olin saanut kerrytettyä säästöjä, joita halusin sijoittaa johonkin käsin kosketeltavaan ja turvalliseen kohteeseen.
”Maltalla saan rahoilleni parempaa arvoa. Helsingissä minulla ei olisi varaa asua kahden makuuhuoneen kattohuoneistossa.”
– Maltalla saan rahoilleni parempaa arvoa, vaikka Suomeen verrattuna täällä on naurettavan pieni palkkataso. Asumiskuluni ovat alle 25 prosenttia palkastani nyt ja sittenkin, kun muutan omaan kotiini. Helsingissä minulla ei olisi varaa asua kahden makuuhuoneen kattohuoneistossa.
Pankissa Marke on tottunut asioimaan Maltalla aiemminkin, mutta asuntokauppojakin tehdessään hän on yhä hämmentynyt byrokraattisesta menettelystä. Kun hän oli valinnut sopivan pankin, hän joutui käymään pankissa monta kertaa lainan vuoksi.
– Maltalla mikään ei toimi vielä sähköisesti. Kaikki paperit pitää täyttää käsin ja toimittaa kopiot monesta todistuksesta pankille. Kun avasin aikoinaan pankkitilin täällä, minun piti tulostaa tiliotteet kolmelta vuodelta ja kertoa pankin haastattelussa kaikkien toimintojen syyt.
”Valehtelisin, jos väittäisin, että minäkin pelaan”
Alun perin Marke on kotoisin Kuopiosta. Suomessa hän pitää kotoisampana paikkana kuitenkin Lahtea, jossa hän muun muassa opiskeli aikoinaan tradenomiksi. Tällä hetkellä Marke on kirjoilla Maltalla, jonne hän maksaa veronsa.
Marke työskentelee peliyhtiö Kindredin markkinointiosastolla. Hän pitää enimmäkseen yhteyttä asiakkaisiin ja markkinointikumppaneihin. Yleensä hän tekee töitä toimistolla arkisin yhdeksästä viiteen, mutta välillä hän lentelee Euroopassa ja tapaa asiakkaita Suomessakin.
– Kasino-alalla on kivaa ja innovatiivisia ihmisiä. Kilpailu alan työntekijöistä on kovaa ja työnantajani tarjoaa hyvät edut: ainakin 25 päivää vapaata vuodessa, terveysvakuutuksen sekä liikuntapalveluita.
Täytyykö työntekijän itse pelata onlinepokeria?
– Kun hain työpaikkaa, googlasin paljon nettipelaamisesta ennen työhaastattelua. Kaverini ovat pelanneet netissä, mutta valehtelisin, jos väittäisin, että minäkin pelaan. En ole koskaan pelannut netissä. Se ei tuo minulle mitään kiksejä.
– Perheeni ja ystäväni tietävät työstäni, mutta kerran yksi kysyi, että eikö minulle tule paha mieli siitä, kun ihmiset häviävät rahaa nettipeleissä. Ei tule. Ymmärrän ihmisiä, jotka saavat jännitystä onlinepeleistä. Se on harrastus, kuten muutkin. Toiset laittavat 500 euroa kuukaudessa golfin pelaamiseen tai ratsastukseen eikä sitä kyseenalaisteta, Marke lisää.
”Kauppalaskuni oli viimeksi 50 euroa”
Hiljattain Marke kävi kampaamossa ja maksoi koko pään raidoista 80 euroa. Suomessa sama palvelu olisi maksanut tuplat.
– Maltalla eläminen on ihanan halpaa. Palvelut, kuten kampaamo ja ulkona syöminen on tosi edullista. Pintin olutta saa pubista kolmella eurolla. Ruokakaupassa ei ole välttämättä niin halpaa, mutta jos tietää paikallisten suosimat paikat, saa ruokaa ostettua edullisemmin. Yritän tehdä mahdollisimman paljon ruokaa itse, ja viimeksi kauppalaskuni oli 50 euroa. Sillä sain noin neljän päivän ruuat.
Kun Marke muutti Maltalle, hän saattoi käydä yöelämässä muutamankin kerran viikossa. Nyt tahti on vähentynyt kuukausittaisiin bileiltoihin. Maltalle hänen mukanaan tullut mies on jäänyt historiaan ja välissä Marke on ehtinyt seurustella paikallisen miehen kanssa. Hän kuvailee jälkimmäistä eksäänsä ”ei–niin–perinteiseksi maltalaiseksi”, mutta tietää kyllä, millaisia paikalliset miehet voivat olla.
”Maltalaiset miehet saattavat olla melkoisia mammanpoikia. He elävät usein pitkään äidin helmoissa ja ovat todella uskonnollisia.”
– En halua perinteistä maltalaista miestä. Maltalaiset miehet saattavat olla melkoisia mammanpoikia. He elävät usein pitkään äidin helmoissa ja ovat todella uskonnollisia. Minulle semmoinen on vierasta.
Viimeiset kolme vuotta keskeinen osa Marken elämää on ollut vuorikiipeily.
– Olen aina tykännyt ulkoilla. Isäni kävi usein vaeltamassa Lapissa ja nyt Maltalla olen tutustunut ihmisiin, joiden kanssa olemme käyneet valloittamassa muun muassa Marokon korkeimman huipun. Koko vuosisuunnitteluni pyörii nyt harrastukseni ympärillä ja suunnittelen lomani sen mukaan, miten vuorikiipeilymatkoja on tiedossa.
– Suurin osa ajastani menee treenaamiseen. Eilen illallakin vedimme ylämäkitreenejä kaksi tuntia. Juoksimme vaellusporukan kanssa mäkeä ylös ja alas ainakin 25 kertaa. Välillä vedämme porrastreenejä keskustassa. Täällä ei ole sitä luksusta kuin Suomessa, jossa pääsee suoraan luontoon.
1 comment
Oho! Onnea Marke! En olis uskonut että noin pysyvästi sinne jäät. Ja sen ekan kämpän vuokra oli 450€/kk 😉