Tuomas tekee insinööriopintoja Balilla: ”Täällä pärjää 200 eurolla / kk – mutta hyvin saa menemään 2000 euroakin”

 

Millaista on todellinen opiskeluelämä Balilla? Siihen loistava vastaus on 22-vuotiaalla Tuomas Immosella, joka on asunut nyt neljä kuukautta Balin Seminyakissa:

– Bali on opettanut paljon rentoutumisesta ja siitä, ettei asioita tarvitse ottaa niin vakavasti eikä suorittaa koko ajan asioita hakaten päätä rikki.

– Useimmiten viikonloppuni täällä on pidempi kuin opiskeluviikkoni ja olemme ehtineet tehdä opiskelukavereideni kanssa paljon reissuja ympäri Balia. Sekä urheilla, juhlia että hengata hyvin villassamme ja muualla, Tuomas kertoo.

Hän aloitti syyskuun alussa vaihto-ohjelman Warmadewan yliopistossa ja hän lomailee vuodenvaihteen Balin Canggussa.

Ennen Balille saapumistaan Tuomas ei ollut matkustellut muissa Aasian maissa. Vaihto kuuluu pakollisena osana hänen insinööriopintoihinsa, mutta hän sanoo, että olisi lähtenyt joka tapauksessa.

– Moni miettii vaihtoon lähtemistä ja hylkää idean esimerkiksi rahan tai kielitaidon vuoksi, vaikka ihan turhaan.

”Joillakin supersäästeliäillä opiskelukavereillani voi mennä ruokaan vain 30 000 rupiaa päivässä. Omiin ruokiini menee 300 000 rupiaa päivässä.”

– Olen tehnyt töitä joka kuukausi monessa paikassa ja säästänyt rahaa ennen vaihdon alkua. Opintorahaa ja -lainaa saa myös, ja Bali on halpa kohde opiskelijalle. Jotkut opiskelukavereistani ovat supersäästeliäitä ja heillä voi mennä ruokaan vain 30 000 rupiaa päivässä. Omiin ruokiini saattaa mennä kuitenkin 300 000 rupiaa päivässä.

Tämän hetken kurssilla 30 000 indonesian rupiaa on noin 1,90 euroa ja 300 000 rupiaa noin 19 euroa.

”Noin 1 000 euroa kuukaudessa”

Mitä muita kuluja opiskelijalla on Balilla kuin ruokamenot?

–  Vaihto-ohjelma maksoi yhteensä 1 500 euroa ja se sisältää opiskelumateriaalin. Sen päälle tulevat tietenkin asumis- ja muut menot sekä lentoliput.

Tuomas maksaa 380 euron vuokran joka kuukausi. Meno–paluulennostaan Balille hän maksoi hieman päälle 800 euroa. Kuukauden skootterivuokra ja puhelinliittymä ovat yhteensä alle 100 euroa.

Opintorahaa hän puolestaan saa noin 500 euroa kuukaudessa. Opintolainaa vaihtoajalle voi nostaa kuukausittain noin 800 euroa, hän kertoo.

– Balilla pärjää 200 eurolla, mutta täällä hyvin saa menemään 2 000 euroakin kuukaudessa. Arvioni on, että kulutan kaikkinensa noin tuhat euroa kuukaudessa. Halusin alusta lähtien järjestää vaihtoni niin, etten joudu laskemaan rahojani joka hetki.

Korkeakoulustaan hän sai koko ajalle 600 euron tuen.

Tuomas kertoo, että hänen suosikkipaikkansa Balilla ovat Bratan-vuoristo keskellä saarta sekä Singaraja pohjoisosassa.

”Tiedän, jos minua yritetään huijata”

Tuomas opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa. Menossa on kolmas vuosi opintoja. Suomeen-paluun jälkeen keväällä Tuomaksella on vielä opintoja 30 opintopisteen verran ja opinnäytetyö.

Tuomas opiskeli syksyn aikana Denpasarissa sijaitsevalla Warmadewan yliopistolla muun muassa kansainvälistä taloutta ja markkinointia, bisneslakia, ympäristöjohtamista sekä paikallista politiikkaa ja kieltä.

– Enemmänkin bahasaa olisi voinut oppia, jos opettaja ei olisi pitänyt meitä niin yli-inhimillisinä. Osaan kuitenkin kommunikoida bahasaksi, jos tulee hätätilanne tai kun olen ravintolassa. Kielitaitoa on myös sen verran, että pystyn tinkimään kaupoilla ja tiedän, jos minua yritetään huijata.

Koulua oli neljänä päivänä viikossa, mutta loppuviikosta päivät saattoivat olla tosi lyhyitä tai niihin kuului joku ekskursio, kuten suklaatehdasvierailu. Luokassa oli 50 opiskelijaa ja yhdeksän eri kansallisuutta. Ensimmäiset viikot hän asui Balilla hotellissa, mutta sitten hän löysi yliopistolla tapaamiensa suomalaisten kanssa sopivan villan. Tai no, sopivan ja sopivan.

– Tein kesällä rakennusten kuntokartoituksia Suomessa, ja muutin sen jälkeen Balille. Huvilassamme silmiini osui heti monta puutetta. Siellä oli kosteusongelmia, vesi tuli katosta läpi ja ilmanvaihto puuttui kokonaan – kuten useammista balilaisista taloista. Melkein tiesinkin tämän etukäteen, että balilainen tapa hoitaa asioita on vähän sinne päin.

”Painoa on lähtenyt 10 kiloa”

Uuden vuoden jälkeen Tuomas lähtee takaisin Suomeen. Kymmenen kiloa kevyempänä, hän naurahtaa.

– Lihakseni ovat lähteneet ja painoa on lähtenyt noin kymmenen kiloa. Se johtuu osin ruokavaliosta, Tuomas kertoo.

– Annokset ovat Balilla pienempiä enkä ole itse tehnyt ruokaa neljään kuukauteen. Kuumuus on aiheuttanut sen, että syön kaksi kertaa päivässä kunnolla. Jos täällä söisi kuin voimailija eli kuusi kertaa päivässä, se tulisi kalliimmaksi kuin Suomessa.

”Lihakseni ovat lähteneet. Jos täällä söisi kuin voimailija eli kuusi kertaa päivässä, se tulisi kalliimmaksi kuin Suomessa.”

Suuria shoppailuja Tuomas ei ole vaihtoaikana tehnyt itselleen, sillä hän tykkää ”siistimmästä ja laadukkaammasta tyylistä kuin mitä Balilla on saatavilla”. Matkalaukkuun hän aikoo kuitenkin pakata läheisilleen tuliaisia, kuten paikallisia koruja, kahvia ja riisiviinaa. Ja mukaansa hän ottaa paljon uusia juttuja, joita on Balilla oppinut.

– Vaihtoaika opettaa näkemään asioita eri tavalla. Matkustaminen ei tee kenestäkään välttämättä fiksumpaa, mutta se opettaa muun muassa kärsivällisyyttä. Halusin vaihtoon sellaiseen paikkaan, jossa opin erilaisesta kulttuurista. Sen lisäksi olen oppinut paikallista kieltä, saanut paljon uusia kontakteja sekä ystäviä ja oppinut tärkeitä taitoja muun muassa työelämää ajatellen. Tästä on helpompi hypätä seuraaviin haasteisiin.

Lue myös Balilla asuvien haastatteluja täältä:

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: