‘
Tokiossa ei käy aika pitkäksi, ei sitten millään. Välillä kävin muuallakin Japanissa, joo. Mutta nyt siitä on neljä viikkoa, kun saavuin tänne.
Välillä tuntuu, että vuorokaudessa pitäisi olla enemmän tunteja. Täällä tapahtuu koko ajan niin paljon. Esimerkiksi viikonloppuna vietettiin monessa temppelissä talventulojuhlia. Puutarhat on valaistu komeasti ruskan parhaimpien puolien esiintuomiseksi iltaisin ja ihailtavaa riittää pitkälle yöhön kaupungin lukuisten kausivalojen loisteessa.
Olen yrittänyt viime päivinä suunnata usein sinne, missä Japanin kuuluisin shiba inu Maru liikkuu. Tämä koira kertoo usein Instagramissa päivänsä ulkoilureiteistään, tosin vasta jälkikäteen. Olen huomannut, että Maru on paljon Tokion yliopiston alueella ja Uenossa.
Kullanvärinen pystykorva Maru on tosiaan 11-vuotias japanilaiskoira, jolla on Instagramissa yli 2,5 miljoonaa seuraajaa. Sillä on myös oma myymälänsä ”Maru-san gallery” Nezun kaupunginosassa. Galleria-liitteestä huolimatta paikka on kauppa, jossa myydään Marun kasvoilla kaikkea popcornista kirjoihin sekä astioihin. Niin koirafaneille kuin karvaisille kuonoille. Kauppa on ollut pystyssä kolmisen vuotta, ja välillä siitä puhutaan kansainvälisessä mediassa galleriana. Jopa museonakin.
Kaikki alkoi siitä, kun omistaja Shinjiro Ono löysi Marun lemmikkikaupasta vuonna 2007 ja alkoi postata pennusta kuvia sosiaaliseen mediaan. Viime viikkoina Maru on paistatellut Tokion ruskassa ja pötkötellyt muuten vain. Mutta sen omistaja tekee kovaa pr-työtä ja matkustaa Marun kanssa välillä ympäri Japania sekä esiintyy televisiossakin.
Kun vierailin tuossa liikkeessä, Maru ei ollut käynyt vielä tuona päivänä kaupassaan. Usein se hengailee kaupan ulkopuolella, ja vaikka pyörin Nezun kaupunginosassa yli puoli päivää, en nähnyt Marua.
Hachiko taitaa olla Japanin kuuluisin koiralegenda, mutta Maru on brändätty kyllä niin hyvin, että se taitaa olla nykyisin Japanin kuuluisin koira.
Vaikka en Marua nähnytkään livenä, näin monia muita shiboja, joiden omistajat kävivät kurkkaamassa ovelta tai pyörivät koiransa kanssa Nezun vanhassa kaupungissa. Moni tuli koiransa kanssa myös pyhättöalueelle, mutta siellä vietettiin viikonloppuna muun muassa häitä, joten koiraihmiset katosivat nopeasti pois puistosta.
Ja siellä kaupassa kiinnostus shibagenreen oli molemminpuolista. Minä kyselin Marusta ja Maru-kaupan työntekijät kysyivät Suomesta.
– Kyllä, joulupukki asuu Suomessa.
– Kyllä, meillä on shiba inuja.
– Kyllä, meillä on myös saunoja.
– Kyllä, meillä on jäätävän kylmä talvi.
Shiba-fani voi äkkiä tuhlata rahansa kaupassa. Kannattaa muistaa, että Tokiossa on monia kauppoja, joissa on shibakrääsää paljon halvemmalla. Esimerkiksi sadan jenin kaupoista saa shibakirjepaperia alle eurolla, mutta Marun kaupassa niistä saa maksaa enemmän.
Toisaalta tällaista shiba-aarreaittaa ei hetkessä muualta löydy.
Harajukun mameshibakahvilavinkki heille, joita se kiinnostaa:
Nezu-vinkki: