Kun Oulusta ajelee Pudasjärven ohi vaikkapa Posiolle, näkee komean mainoksen, jossa mainitaan ”Pudasjärvi, Suomen hirsipääkaupunki”.
Tulee mieleen, miksi Posiolla ei ole vastaavaa, keramiikka-aiheista tienvarsimainosta?
Sellaista niin isoa ja näyttävää, että se huomattaisiin ennen Pentikin-liiketiloihin ohjaavia kylttejä?
Posio – Suomen keramiikkapääkaupunki.
Olisipa siinä komea iskulause.
Mutta miksi tällaista markkinointia ei näy tässä ihastuttavassa kunnassa?
Tai no, onhan sellaisesta voinut olla puhettakin. Ja helppo se on ulkopuolisena täältä huudella, mutta huutelen silti.
Pentik mainostaa itseään maailman pohjoisimpana keramiikkatehtaana, joka sijaitsee paikkakunnalla, jossa on enemmän poroja kuin ihmisiä.
Mutta tietääkö tavallinen turisti keramiikkakeskuksesta, kun hän saapuu Posiolle?
Kyllä, jos hän vierailee Pentikin-myymälässä tai jos hän on kiinnostunut muuten Pentikin tuotteista tai keramiikasta ja tutustunut asiaan aiemmin.
Tällaisille vähemmän Posion ja Pentikin historiaa tunteville olisi syytä markkinoida näyttävämmin Lapin keramiikkakeskusta – joka ei sisällä vain Pentikiä.
Onhan Posiolla varmaan Suomen ainoa S-market, jonka edessä on älyttömän hieno roskakori ja penkki. Niiden koristeluun on varmaan käytetty keramiikkataidetta. Molemmat kun on päällystetty kiiltävillä keraamisilla paloilla.
Täytyy myöntää, että olen tähän asti pitänyt Pentikiä vähän vanhanaikaisena brändinä. Mielikuvani on perustunut jonnekin 1980–90-luvun pyöreisiin kahvikuppeihin ja muihin astioihin.
Olen ihastunut kyllä Pentikin porokynttelikköihin, mutta en ole juurikaan vieraillut Pentikin liikkeissä.
Elokuun viimeisenä viikonloppuna vierailin Posiolla – ja tietenkin vastaan tuli Pentikiä. Paljon Pentikiä.
Nämä törmäämiset muuttivat mielikuvani tästä posiolaisten ylpeydenaiheesta.
Jo majoituspaikassani, erämaahotelli Kirikeskuksessa näkyi runsaasti Pentikin astiastoja ja koriste-esineitä. Huoneessani oli Pentikin tyynyliinoja, verhoja sekä muita paikallisesti tuotettuja kankaita.
Ravintola Kisurassa on jo käytössä Pentikin uusin astiasto, Kajo. Sen muodot sopivat niin illallislautaseen kuin aamuteemukiin. Kajo tulee myöhemmin syksyllä myyntiin Pentikin myymälöihin ja verkkokauppaan.
Kirikeskuksessa toimii myös Arktinen keramiikkakeskus, jossa käy monia alan kansainvälisiäkin tähtiä työskentelemässä. Siellä voi myös osallistua keramiikkakursseille ja tehdä itse taidetta.
Posion keskustassa sijaitseva Pentik-mäki on oma maailmansa kahviloineen, gallerioineen ja myymälöineen.
Siellä on muun muassa kahvikuppimuseo ja vintage-kauppakin. Nähtävyys vetää vuosittain paljon turisteja; tällä kertaa törmäsin muutamiin eteläsuomalaisiin vierailijoihin, jotka olivat ajaneet läpi puolen Suomen Posiolle pelkästään Pentikin vuoksi.
Tehtaanmyymälästä voi tehdä hyvällä onnella hienoja löytöjä.
Tänä kesänä avattu Pentik 50 -juhlanäyttely tarjoilee puolestaan kiitettävän kattauksen yrityksen historiaan ja tähän päivään.












Porotilasta Pentikin kartanoksi
Henkilökohtainen Pentik-suosikkini sijaitsee Timisjärvellä. Kun ohittaa muun muassa Perä-Posion ja Iso-Paha lammen, pääsee perille.
Siellä on Pentik-kartano, joka on auki vain kesäisin. Muina aikoina se on auki tilauksesta ryhmille.
Posion keskustasta sinne on matkaa noin 20 kilometriä.
Yli 150 vuotta vanha porotila on kunnostettu taiteen tyyssijaksi, jossa on niin sisä- ja ulkonäyttelyitä. Kesällä siellä järjestetään tapahtumiakin. Pihalla on myös kasvihuone, penkkejä sekä kotieläimiä.
Kartanossa pyöritetään kivaa kahvilaa ja sielläkin voi tehdä ostoksia. Ihastuin täysin tämän vuoden uutuuteen, keraamiseen Kuksaan – enkä voinut lähteä tyhjin käsin, vaikka minimalistina harkitsenkin tarkkaan ostokseni.
Mutta ennen kaikkea innostuin vanhan peräposiolaisen porotilan taiteesta ja sisustuksesta, upeasta järvinäkymästä ja siihen sulautuvista taideteoksista.
Toivottavasti kartano on auki ensi kesänäkin ja siellä on yhtä kiva tunnelma kuin kesän 2021 viimeisenä päivänä – mikä toivon mukaan välittyy näistä alhaalla olevista kuvista.

1 comment