Espoolainen Milla, 21, työskentelee kosmetologina Maltalla: ”Paikallinen elämänrytmi uuvuttaa helposti”

Espoolainen Milla Kanerva muutti Maltalle vuosi sitten. Sen jälkeen hän on vaihtanut asuntoa jo neljä kertaa.

– Vuokra on noussut yllättäen pilviin tai kämppis on lähtenyt, joten olen joutunut etsimään uuden kodin. Onneksi se on täällä Maltalla vaivatonta. Nykyisen asuntoni löysin, kun juttelimme asiakkaani kanssa ja hän kertoi kimppakämpästään, sanoo Milla.

Millan mukaan Maltan vuokrannousut ovat olleet pitkin vuotta uutisotsikoissa; monet ulkomaalaiset ovat muuttaneet vuokrien vuoksi jopa kokonaan pois saarelta, hän kertoo. Nyt Milla maksaa vuokraa noin 300 euroa kuukaudessa asunnosta, jonka hän jakaa paikallisen ystävänsä kanssa.

– Olen välillä meinannut itsekin muuttaa pois Maltalta, mutta tykkään liikaa elämästäni täällä.

”Olen välillä meinannut itsekin muuttaa pois Maltalta, mutta tykkään liikaa elämästäni täällä.”

Maltalle Milla, 21, päätyi ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Silloin hän tuli lomailemaan ja näki paikallisia ystäviään, joihin hän oli tutustunut edellisellä, Espanjan-matkallaan.

Kaksi vuotta sitten Milla matkusti Maltalle työharjoitteluun. Hän teki St. Juliansissa kuuden viikon harjoittelun osana kosmetologiopintojaan. Valmistumisensa jälkeen suunta oli selvä: hän halusi takaisin Maltalle.

– Olin jo lapsesta saakka haaveillut, että muutan joskus ulkomaille. Kun olin täällä työharjoittelussa, opin niin paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita. Ne kokemukset toivat vahvan tunteen siitä, miltä työn täytyy tuntua.

 

 

”Melkein järkytyin…”

Maltalaisella klinikalla työharjoittelussa ollut Milla koki ensimmäisten päivien jälkeen pienoista väsymystä. Hän kertoo, että ihan aluksi hän joutui näyttämään pomolleen voimankäyttönsä.

– Melkein järkytyin siitä, kuinka paljon maltalaiset kosmetologit käyttävät voimaa hieroessaan asiakasta. Suomessa niin voimakkaasti hierovat lähinnä jotkut urheiluhierojat. Minun tatsini oli aluksi liian kevyt ja ensimmäiseksi harjoittelin hieromaan oikealla voimakkuudella.

Nykyisin Milla on jo tottunut hieroja eivätkä työt väsytä häntä. Sen sijaan hän myöntää, että maltalainen elämänrytmi uuvuttaa helposti. Suomessa hän kävi ulkona lähinnä viikonloppuisin, mutta Maltalla hän on koko ajan menossa.

”Melkein järkytyin siitä, kuinka paljon maltalaiset kosmetologit käyttävät voimaa hieroessaan asiakasta.”

– Suomessa olin tottunut siihen, että työpäivän jälkeen menen kotiin. Suomalainen tapa on muutenkin fiksumpi, kun siellä voi arkena panostaa työntekoon ja itseensä. Täällä käyn arkena enemmän dinnereillä ja viinillä ystävieni kanssa. Alkuaikoina se vei voimani kokonaan ja viikonloppuun mennessä olin jo ihan väsynyt.

– Joskus mietin, että olenko sosiaalisesti tylsä, jos jättäydyn pois menoista. Parhaimmille kavereilleni voin joskus sanoa, että nyt en jaksa lähteä minnekään, mutta harvemmin teen sitä. Kaipaan kuitenkin toisinaan rauhoittumista ja omaa aikaani.

 

 

”Maltalla kosmetologi on terapeutti”

Millan muutto Maltalle oli helppo. Hän löysi työpaikan ystävänsä kautta. Työhaastattelu tehtiin, kun Milla saapui vuoden 2017 maaliskuussa Maltalle. Hän sai heti työsopimuksen ja työnantaja vei hänet Vallettaan, jossa hoidettiin pikaisesti paperityöt muun muassa verotusta varten. Hän on pitänyt yhä suomalaisen pankkitilinsä.

Kosmetologina Milla työskentelee viisi päivää viikossa. Työpäivät kestävät usein 9,5 tuntia, ja sinä aikana hän tekee manikyyrejä, pedikyyrejä, kasvohoitoja, vahauksia ja hierontaa. Hän kertoo huomanneensa, että maltalaiset naiset käyvät kasvo- ja muissa hoidoissa suomalaisia useammin.

– Vaikka maltalaisilla on pienemmät palkat, he pystyvät käymään hoidoissa. Kymmenen euron manikyyrit, joita jotkut paikat tarjoavat, ovat mahdollisia kaikille.

Suurin ero kosmetologin työssä Suomen ja Maltan välillä on Millan mukaan se, kuinka asiakkaat avautuvat hänelle hoitojen aikana.

– Suomalaiset yleensä laittavat silmät kiinni ja nukahtavat, tai eivät he ainakaan paljoa juttele. Kun taas Maltalla kosmetologi on eräänlainen terapeutti, kuten kampaaja. Nautin paljon, kun asiakkaat luottavat minuun ja kertovat tapahtumistaan.

”Raha riittää täällä eri tavoin kuin Suomessa, vaikka palkat ovat pienemmät.”

Terapeuttiaseman lisäksi kosmetologi on kuin paras ystävä: asiakkaat vastaanotetaan usein poskisuudelmin.

– Minulle oli lievä shokki, kun näin ensimmäisenä päivänä maltalaiset poskipusut. Se tapa tuli liian lähelle ihoa. Mutta sittemmin olen tottunut siihen. Jos näen vapaa-ajalla asiakkaitani, he tulevat joskus jopa silloin tervehtimään poskisuudelmin.

Joinakin päivinä Millalla saattaa tehdä kuusikin hierontaa putkeen. Niinpä hän käy itsekin vähintään kerran kuukaudessa urheiluhierojalla, joka avaa selän ja niskan jumit.

– Rakastan ihmisten hoitamista, mutta kosmetologina minun pitää huolehtia myös itsestäni ja kropastani. Onneksi hierojalla käyminen on halpaa Maltalla ja raha riittää täällä eri tavoin kuin Suomessa, vaikka palkat ovat pienemmät.

 

Lisää juttuja Maltalta:

 

No comments

  1.  Ehkä suomalaisetkin käyttäisivät hoitoja useammin, mikäli tarjolla olisi esim. artikkelissa mainittuja 10 euron manikyyrejä. 

Kommentoi postausta alla

%d