Miten saa ilmaisen menomatkan Gozolle, maltalaisten suosikkikohteeseen?

 

Malta on samaan aikaan erittäin karu ja kaunis saari. Minulle se on näyttäytynyt paikkana, joka ei vienyt jalkojani alta heti – vaikka kaikki mahdollisuudet siihen on. Olen ihastunut Maltaan päivä päivältä enemmän, mutta silti minusta tuntuu, että en ihan saa tästä saaresta sellaisia kiksejä kuin jotkut. Vaikkapa saarielämään viehättyneet brittituristit.

Nyt muutaman Maltan-päivän jälkeen en tosin enää yhtään ihmettele, että niin monet suomalaiset viihtyvät tällä saarella. Monet taiteilijat Samuli Edelmannista Juha Vuoriseen ovat kertoneet asuneensa pidempiä aikoja Maltalla. Tämä sinisen meren ympäröimä saari tarjoilee varmasti luovan työn tekijöille oivan piilopaikan ja pelkistetyt, mutta inspiroivat maisemat.

Kun maltalaisilta kysyy vinkkejä must-kohteista, yksi vastaus toistuu aina: Gozo. Tuo pieni saari sijaitsee Maltalla pääsaaren pohjoispuolella ja on maltalaisten suosikkikohde.

Moni sanoo, että Gozo on kuin Malta 40–50 vuotta sitten. Gozo on hiljaisempi ja vihreämpi kuin pääsaari Malta. Sinne mennään pienellä katamaraanilla, jonka menomatkasta ei makseta mitään. Sen kun vain astellaan sisään laivaan Cirkewwan lauttaterminaalista ja nautitaan merinäkymistä puolen tunnin matkalla. Vasta paluumatkalla ostetaan matkalippu (4,50 euroa).

Laivalla voi käydä kahvilassa nauttimassa aamupalaksi vaikkapa paikallisen pastizzin. Se on sopivan pieni pasteija, joka pitää nälkää gozolaiseen lounaaseen saakka. Vinkki! Kannattaa testata maissa Gozon kuuluisaa lampaanjuustoa. Laivastakin sitä voi saada hyvällä tuurilla. Paatissa on myös pieni myymälä, jossa on iso valikoima brittilehtiä, makeisia ja alkoholia. Tulee fiilis kuin olisi laivan taxfreessä.

Gozon terminaalissa vastassa ovat monet kiertoajeluita tarjoavat yritykset. Nekään eivät tee aktiivisesti kauppaa, vaan turistin täytyy käydä kyselemässä itse hintoja – ja se kannattaa.

Yllätys on kova, kun kävelen ensimmäiselle lippustandille: myyjä lupaa minulle päivälipun bussiin lastenlipun hinnalla. Tartun 13 euron tarjoukseen, sillä se lippu vie saaren parhaimpiin nähtävyyksiin, joita voin kierrellä omaan tahtiini, ja kaupan päälle saan englanninkielisen opastuksen. Toisaalta, jos olisin halunnut säästää, olisin voinut valita myös paikallisen bussin, jolla pääsee matkustamaan 1,50 euron hintaan / matka.

 

Suosituin nähtävyys romahti

Matkalla Cirkewwan lauttaterminaaliin bussi kiersi Maltalla muun muassa Paratiisi-nimisen paikan kautta, mutta todelliset paratiisit löytyvät Gozolta.

Maantiet kiemurtelevat mäkisissä maastoissa serpentiinimäisesti. Välillä näkee kuivaa viherikköä, välillä upean kimaltelevaa merta. Kirkon torneja sekä kaupungin linnoituksia. Ramla Bayn hiekkaranta on upea yllätys Maltalla, jossa suurin osa rannoista on kivirantoja.

Sininen ikkuna Dwerjassa on ollut aina Gozon suosituin nähtävyys. Viime vuonna ikkuna romahti, mutta silti turisteja riittää kallioilla edelleen. Viereisiin luoliin voi tutustua myös veneretkillä. Kallioisilla rannoilla, joissa on jänniä suola-altaita, riittää ihmeteltävää monen tunnin patikointiin.

Korkeanpaikankammoista saattaa hieman jännittää, sillä kallioiden reunoilla ei ole mitään turvaesteitä tai aitoja.

 

 

Gozolla asuu noin 30 000 ihmistä ja sen pinta-ala on noin 67 neliökilometriä. Päiväretkelläkin saaresta saa irti, mutta moni viihtyy siellä useamman päivän. Pieniä kyliä on kymmeniä ja niissä on jokaisessa ainakin yksi nähtävyys: hieno kirkko. Katolilaisuus näkyy myös tavallisissa kodeissa, joiden ovissa on kauniita Ave Maria -laattoja sekä -patsaita.

Kesäkaudella ei kannata säikähtää ampumisääniä Gozolla, kuten ei Maltallakaan. Toukokuusta lähtien ilotulituksia näkee iltapäivästä lähtien maltalaisissa kylissä. Joka kylässä vietetään omia juhlia kesäkaudella ja niiden päälle tulevat teemajuhlat, kuten peruna- tai viinifestivaalit.

Siinä missä Maltan trendikkäille rantaterasseille tullaan usein näyttäytymään uusissa Bossin puvuissa ja Manolon korkkareissa, Gozon terasseille voi mennä huoletta ihan omana itsenään. Niillä viihtyvät myös paikalliset, koko perhe vauvasta vaariin. Ja tarjoilut ovat pelkistetympiä kuin pääsaaren ravintoloissa: ruokalistoilta löytyy paljon kalaa, kania ja lihaa. Tietenkin paikallisten perunoiden ja tomaattien kanssa.

Olisin voinut helposti viettää nyt vaikkapa viikon Gozolla. Se on sellainen rehti ja rento, kaunistelematon saari. Jos pääkaupunki Vallettassa aika on siirtynyt vuosikymmeniä taaksepäin, Gozolla aika näkyy pysähtyneen melkein kokonaan. Kadut ovat aavemaisen hiljaisia kuumana toukokuun päivänä ja paikalliset kuulemma eivät koskaan lukitse oviaan.

 

Kommentoi postausta alla

%d