Onko Laos kallis maa? Otsatukkaindeksi kertoo

 

”Kerro sitten kaikille suomalaisille, kuinka monipuolinen, edullinen ja kaunis matkailumaa Laos on.”

Näin lentokentälle minut kyydittänyt tuktuk-kuljettaja kertoi viimeiseksi ennen kuin otin laukkuni ja lähdin kohti lähtöselvitystä. Oli helppo nyökytellä takaisin: kyllä, varmasti kerron. Olen jo monessa postauksessa kertonutkin Laosin ihanuuksista.

Kaksi viikkoa Laosissa vierähti supernopeaa. Vaikka siitä menikin muutama päivä yhdessä elämäni pahimmassa vatsataudissa, ehdin kokea vaikka ja mitä. Kävin jopa kaksi kertaa kampaajalla.

Vientianessa kävin ensin leikkaamassa otsahiukseni. Sain perussalongissa kahden euron leikkauksen, johon kuului koko hiusten pesu. Kampaaja tosin olisi halunnut leikata muitakin hiuksiani, mutta en silloin vielä suostunut.

”Kerro sitten kaikille suomalaisille, kuinka monipuolinen, edullinen ja kaunis matkailumaa Laos on.”

Luang Prabangissa kävin sitten leikkauttamassa reilusti latvoista pois ja maksoin koko setistä kahdeksan euroa. Siihen kuului päähierontaa, pesu ja ammattimainen leikkaus. Nyt on taas skarpit latvat. Kampaajani yritti tarjota minulle kaikenlaisia palveluita alkaen aina kulmien microblading-muotoilusta.

Olinkin jo ihmetellyt, että laolaisilla naisilla on äärettömän kauniit ja vahvat kulmakarvat. Niiden salaisuus on tuo microblading, joka on todella suosittua Laosissa ja Myanmarissa. Kun yritin kysyä tavallista kulmien värjäystä, sitä ei enää laolaisissa salongeissa tehdäkään, koska kaikki ovat siirtyneet microblading-muotoiluun. Sinänsä 50 euron palvelu on kyllä edullinen verrattuna Suomen-hintoihin, mutta tällä kertaa pigmentointiprosessi Laosissa ei hirveästi innostanut. Kuuden euron hierontatunti oli loistava sijoitus samassa salongissa!

Sain myös toimivan vinkin kampaajalta, joka kokeilikin hiuksiini vinkkaamaansa ihmeainetta eli siniherneuutetta. Kerroinhan aiemmin siniherneteestä, johon törmäsin nyt ensimmäistä kertaa Laosissa.

Kun valitin hiustenlähtöä kampaajalleni, hän suositteli sinihernettä päähäni ja sainkin kokeilla sitä. Yhden käyttökerran jälkeen en pysty sanomaan hiustenlähdön vaikutukseen mitään, mutta sininen neste poisti ihanasti punapigmenttiäni ja toi kiillon hiuksiini. Harmi, kun en tajunnut ostaa ainetta suoraan kampaajalta silloin. Sinne se jäi seuraavaan kertaan!

Suoristusrauta laolaiseen tyyliin. Harja on kuulemma föönin kanssa hiuksille ystävällisempi kuin rauta, sanoi paikallinen kampaaja.

Butterfly pea eli siniherne on monipuolinen kasvi. Siitä on hiustenhoitajaksi sekä teeksi.

Otsatukan leikkuuhinnat (euroissa)

  1. Filippiinit 1 euro
  2. Hongkong 1 euro
  3. Mongolia 1,5
  4. Laos 2
  5. Intia 2
  6. Myanmar 2,20
  7. Sri Lanka 3
  8. Indonesia 4
  9. Vietnam 5
  10. Malesia 6
  11. Thaimaa 8
  12. Japani 15
  13. Australia 18
  14. Singapore 20

Neljän kilometrin tuktuk-kyyti lentokentälle Luang Prabangissa: 4 euroa.
En suosittele vatsakivussa.

Laosin muista hinnoista

Otsatukkaindeksissäni Laos on Aasian maiden halvimpia kohteita. Muissa talousvertailuissa Laos on usein kalleimpia. Esimerkiksi diesel ja bensa maksavat lähemmäs euron litralta. Se on hurjan paljon maassa, jossa kuukauden keskiansiot ovat 200 euron tienoilla. Ei ole ihmekään, että Vientianessa minulta yritettiin pyytää uskomattomia kyytihintoja – eivätkä maan sisäisetkään matkat olleet mitään älyttömän halpoja.

Kun saavuin Laosiin, näin lentokentällä kyltin postikorteista ja -merkeistä. Sen mukaan postikortin lähettäminen maksaa Eurooppaan 1,50 euroa. Huh, mikä hinta, ajattelin ensin. Saman verran lähetys maksoi Australiasta Suomeen. Postikortteja sain kylläkin Laosista 0,10–0,20 eurolla, eli Aasian halvimmilla hinnoilla.

Kun pääsin kaupungissa postikorttien lähetysbisneksille, huomasin, että hinta olikin siellä vain 0,80 euroa eikä kentän 1,50 euroa. Eli kannattaa katsoa, mistä lähettää postinsa! Kirjekuoressa kortin lähettäminen olisi maksanut 2,50 euroa.

En käynyt Laosissa yhdessäkään kunnon supermarketissa, joten kauppojen hinnoista minulla ei ole nyt raporttia Laosin osalta. En myöskään osallistunut ohjatuille kiertoajeluille, jotka varmasti lohkaisevat matkabudjetista suuren loven, jos semmoisille menee Laosissa.

Kävin lähinnä pienissä kulmakioskeista ostamassa juotavaa, hedelmiä, pähkinöitä tai merilevächipsejä. Niitä sain alle eurolla kappale. Nautin ruokani kahviloissa tai kadulla, jossa se oli superhalpaa. Monesta hedelmästä tehty smoothiekin oli vain euron. Järjestin itse kyyditykseni ja kävelin paljon, enkä syönyt hintavissa ranskalaisbistroissa.

Rahaa säästyi myös, koska makasin kipeänä majatalossani kaksi päivää. Mielessäni oli kyllä niille päiville niitä valmiita matkapaketteja muun muassa vesiputouksille sekä Mekong-joen risteilylle.

Majapaikat ja ateriat olivat Vientianessa selvästi halvempia sekä laadukkaampia kuin Luang Prabangissa tai monessa muussa opintovapaani kohteessa, kuten Myanmarissa tai Bruneissa. Laosissa saa turistinähtävyyksiin, jopa lähiluostareihin, maksaa vähintään 1–2 euron pääsylipun, mutta se on pieni raha turistille. Varsinkin kun pääkadun bistrot pyytävät viinilasista pahimmillaan 9–10 euroa.
PS: Olut on kuulemma halpaa ja hyvää Laosissa!

Postimerkit 1,50 euroa, ja postikortit 0,5 euroa.

Hedelmäsmoothiet euron.
Matcha latte soijamaidolla oli Laosissa halpaa, alle 1,50 euroa monessa paikassa. Joma on suosittu ketju, jolla on kanadalainen omistaja.
Viiden euron lampunvarjostimia.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: