Japanin-matkojeni välissä vuosina 2020 ja 2022 ehti olla koronapandemian vuoksi yli 2,5 vuotta. 963 päivää.
Mikä on muuttunut sillä välin Japanissa?
Kaikki havaintoni eivät toki ole pelkästään covid19-jälkiseurauksia; Japanissa on pidetty muun muassa kesäolympialaiset, jotka ovat nekin vaikuttaneet ja tuoneet muutoksia.
Kesällä 2020 Japani otti myös käyttöön muovipussimaksun. Enää ei kaupoissa ja kioskeissa pakata automaattisesti tavaroita muovipusseihin, vaan asiakkaalta kysytään, tarvitseeko hänen ostaa muutaman jenin kassi.

Kolmen viikon reissuni aikana olen huomannut muun muassa näitä muutoksia:
- Maahantuloprosessi lentokentällä ei ole koskaan ollut yhtä nopeaa, kun on etukäteen muistanut täyttää nettisovelluksen. Viisi minuuttia ja kädessäni oli 90 päivän viisumi.
- Monissa paikoissa, kuten ravintoloissa ja hotelleissa, on ainakin nyt vuodenvaihteessa 2022–2023 mitattu asiakkaan lämpö. Joissakin on tuotu mittari asiakkaan käteen tai otsaan, toisissa paikoissa on sen sijaan saanut toimia omatoimisesti.
Tosin, täytyy myöntää, että en ole kovin luottavainen näihin mittareihin. Esimerkiksi kun olen saapunut ulkoa, ovat mittarit näyttäneet välillä 35 asteen lukemia. - Maskien käyttö on ollut aina ahkeraa Japanissa, ja keväällä 2020 niiden käyttö alkoi lisääntyä. Vielä nyt 99 prosenttia ihmisistä käyttää maskia. Vaikka kävisi aamulenkillä hiljaisella reitillä tai istuisi yksin puistossa, japanilaisella on yhä maski kasvoillaan. Joissakin kohteissa muistutetaan niiden käytöstä, varsinkin jos aikoo puhua. Luotijunassa pyydettiin olemaan jopa puhumatta.
- Kaikissa ravintoloissa ja konbineissa sekä muilla kassoilla on muoviset kalvot. Ravintoloihin otetaan sisään myös aiempaa vähemmän porukkaa, koska istumajärjestystä on muutettu väljemmäksi. Saattaa jopa olla, että joka toinen pöytä tai tuoli on pois käytöstä. Kaiten-sushipaikoissa ei enää pyöri ruoka liukuhihnalla, vaan se tilataan täsmänä.
- Liukuhihna- ja muissakin ravintoloissa on yhä useammin ruokalistana tabletti, josta voi selata valikoimaa ja tilata – usein myös englannin kielellä. Englanninkieliset ohjeet ja kyltit ovat lisääntyneet muuallakin.
- Viihde- ja ruokapaikkojen aukioloja on lyhennetty selvästi. Niissä näkyy vähemmän jonojakin, sillä yhä useampi työskentelee kotona – vaikkakaan etätyöskentely ei Japanissa ole yleistynyt vielä kovin paljon. Ulkona on ehkä aavistuksen enemmän ruokakojuja, sillä moni haluaa edelleen ottaa takeaway-annoksen mukaan.
- Pitkänmatkanjunissa ei enää tarkistettu lippuja. Matkustajat leimaavat lippunsa porteilla kuten aiemminkin, mutta ainakaan minulta ei kysytty matkalippua enää junan sisällä.
- Junassa ei voinut myöskään maksaa käteisellä, ja sama on otettu käyttöön muuallakin. Japanista löytyy kuitenkin vielä myymälöitä, joihin kelpaa ainoastaan käteinen, mutta korttimaksaminen on yleistynyt hurjasti. Suica- tai Pasmo-kortin hankkiminen ja sinne rahan lataaminen helpottaa kummasti turistin elämää Japanissa. Nyt sama Pasmo-kortti käy niin Tokiossa kuin Fukuokassa, eikä tarvitse hankkia useampaa korttia.
- Varsinkin Tokioon on tullut paljon uusia hotelleja, ja niiden hinnat olivat ennen joulua todella edulliset. Jenin kurssi on nyt ollut ulkomaalaiselle matkustajalle muutenkin hyvä: esimerkiksi erinomaisen lounaan saa kuudella–seitsemällä eurolla ja jääteepullon halvimmillaan 0,70 eurolla.
- Ennen joulua koin, että Tokio on hiljentynyt. Suosituilla turistipaikoilla, kuten Shinjukussa ja Asakusassa, oli vähemmän porukkaa kuin muina vuosina. Poissa olivat kiinalaisten isot turistijoukot ja selfiekeppiryysikset. Metrossa saattoi olla illalla vain muutama matkustaja, ja ruuhka-aikaankin junaan pääsi aina mukaan. Mutta nyt uuden vuoden loman aikaan ruuhkat ainakin suosituimmissa nähtävyyksissä ovat kasvaneet ja selfiekepitkin ovat löytäneet niihin.

Kannattaako Japaniin matkustaa jouluna?
Tätä kysymystä on minulta kysytty nyt useamman kerran, joten vastaan siihen tässä postauksessani:
Kyllä, kannattaa.
Joulua juhlitaan Japanissa eri tavoin kuin Suomessa. Uusivuosi muistuttaa enemmänkin jouluamme, vaikkakin on täysin erilainen juhla.
Uuden vuoden loman aikaan monet ravintolat ja kaupat voivat olla kiinni viikonkin, nähtävyyksistä puhumattakaan. Tokio on uudenvuoden juhlinnan aikaan hiljainen, ja niin on moni muu japanilaiskaupunki.
Mutta kaupunkien rauhallisuus voi antaa toisenlaisia mahdollisuuksia: jos vaikkapa ei tykkää ruuhkista, saa tähän aikaan vuodesta liikkua melko väljissä maisemissa Tokiossakin. Uuden vuoden juhlat jatkuvat ainakin viikon, ja päiväsaikaan esimerkiksi temppelit ja pyhäköt ovat täynnä ihmisiä sekä tapahtumia.
Sää on ollut myös mitä mainioin. Kolmen viikon aikana vain yhtenä aamuna on satanut vettä. Aurinko on lämmittänyt useampina päivinä niin, että villapaidalla tarkenee hyvin. Illalla tulee kuitenkin äkkikylmyys ja Airbnb-kodit sekä majatalot voivat olla viileitä.
Mutta Japani ja sen kulttuuri sekä maisemat ja tietenkin ihmiset lämmittävät aina mieltä. Täällä on turvallista, siistiä ja tietenkin niin kaunista. Loistava palvelukulttuuri ja hyvää, edullista ruokaa sekä juomaa.
Suosittelen koko sydämelläni Japania matkakohteena – milloin tahansa. Toivottavasti omaan, seuraavaan Japanin-matkaani ei mene enää yli 900 päivää.
Postauksen kuvat ovat Sumida-joen varreltra Tokiosta.








2 comments
Tuota lämmön mittaamista on nyt koronan jälkeen ollut useammassa paikassa. Ja kuten totesit, eipä siinä paljoa järkeä ole, kun usein lukema on monta astetta todellisen lukeman alapuolella. Kyllä noista kymmenestä huomiosta suurin osa tosiaan varmasti liittyy nimenomaan koronaan, näyttää siis vaikuttavan Japanissa hyvin paljon edelleen.
Joo, itse en ole koronakevään 2020 jälkeen matkustanut Suomen ulkopuolella kovin paljoa, joten en osaa noista lämmönmittaamisista muualla sanoa.
Japanissa ollaan toisaalta hyvin moderneja, mutta samalla yhteiskunta muuttuu hitaasti. Maskeja varmaan pidetään vielä pitkäänkin Japanissa, kuten mitataan lämpöä. Tällä hetkellä esimerkiksi myös julkisista vessoista on edelleen käsienkuivausautomaatit pois toiminnasta pandemian vuoksi; toisaalta japanilaiset ovat aina kuljettaneet mukanaan pikkupyyhkeitä, johon kuivata kädet.