Malediiveilla opettajan työpäivä alkaa 5.30 – palkka jopa yli 4 000 euroa

Tapasin Maafushin majatalossani erään koraaniopettajan, joka kutsui minut vierailemaan paikallisessa koulussa. Tänään, viimeisenä mahdollisena päivänä, pääsin sitten vihdoin kyläilemään 16 opettajan ja noin 350 oppilaan koulussa. Ilmassa oli koululaisten viikonloppuriehakkuutta, sillä torstai on paikallisille kuin suomalaisille perjantai. Vapaapäivät Malediiveilla ovat perjantai ja lauantai.

Olin itsekin niin innoissani tästä vierailusta, että olisin halunnut mennä eilen kampaamoon. En pelkästään tätä visiittiä varten, vaan myös oikeasti siksi, että otsatukkani on venähtänyt parissa viikossa ylipitkäksi tässä kuumuudessa. Mutta Malediiveilla ei ole naisten kampaamoja. He leikkaavat toistensa hiuksia kotona.

Majatalossani kukaan ei suostunut leikkaamaan otsistani, joten päätin leikata sen sitten itse – ensimmäistä kertaa lapsuuden vahinkoleikkausten jälkeen. Onneksi mukanani olivat terävät kynsisakset ja internet täynnä manuaaleja, miten leikata otsahiukset kotona. Käytin kiertämistekniikkaa ja tsadaa, sain taas silmäni esille. Ja sitten kouluun!

Tarkkailin muutamassa luokassa, muun muassa kemian, kuviksen ja englannin tunnilla Maafushin valtion koulun menoa. Opetusta koulu tarjoilee 1.–12. luokkalaisille. Oppilaat tulivat innokkaasti jututtamaan ja kyselivät Suomesta ja Euroopasta sekä muun muassa, että pidänkö Yhdysvalloista.

”Me emme tykkää Amerikasta.”

– Me emme tykkää Amerikasta, koululaiset kertoivat.

Ja mitä muuta opin tänään paikallisesta koulukulttuurista?

19 faktaa Malediivien koulusysteemistä

  1. Koulunkäynti alkaa virallisesti 6–7-vuotiaana.
  2. Koulupäivät ovat sunnuntai, maanantai, tiistai, keskiviikko ja torstai.
  3. Koulua käydään kahdessa vuorossa tilanpuutteen vuoksi. Ensimmäiset oppilaat tulevat kouluun jo 5.45.
  4. Osa opettajista aloittaa työpäivänsä 5.30. Osa tulee myöhemmin.
  5. Koulunkäynti ei ole pakollista, mutta melkein kaikki malediivilaiset käyvät koulua, sillä se on ilmaista.
  6. Koulukirjat ja koulupuvut ovat niin ikään ilmaisia. Koulupuvut voivat vaihdella viikonpäivästä riippuen. Esimerkiksi sunnuntaisin tytöillä saattaa olla mustavalkoinen asu rusetteineen. Maanantaisin puolestaan voi pukeutua vähän rennommin.
  7. Malediivilaisten lukutaitoprosentti on korkea ja hipoo 97 prosenttia.
  8. Joidenkin oppilaiden koulupäivät jatkuvat melkein kuuteen asti illalla.
  9. Oppitunnit kestävät 35 minuuttia.
  10. Lukuvuodessa on noin 200 koulupäivää.
  11. Englannin tunnit ovat erikseen, mutta monessa aineessa opetetaan osittain englanniksi.
  12. Jo ekaluokkalaiset puhuvat sujuvasti englantia, jota useimmat ovat oppineet jo päiväkodissa ja kotona.
  13. Koululaiset voivat 6. luokan jälkeen valita muun muassa liiketalouden tai palvelualan kursseista.
  14. Koulun kirjastosta voi vapaasti lainata kirjoja, joiden joukossa on muun muassa huippuyliopistoissakin käytettyjä talousalan oppaita.
  15. Tietokoneluokassa on modernit koneet, joita saavat käyttää maatalouden ja liiketalouden oppilaat.
  16. Ulkomaalaiset opettajat ovat haluttua työvoimaa Malediiveilla, jossa halutaan kehittää koulusysteemiä. Maafushin koulussa on opettajia Malediivien lisäksi myös Intiasta, Sri Lankasta ja Malesiasta.
  17. Opettaja kirjaa muun muassa osaamisraportteja sekä poissaoloja Google Docsiin, johon on pääsy maan opetusministeriöllä.
  18. Opettajan asema ja palkka ovat suhteellisen hyviä Malediiveilla. Jotkut expat-sopimuksilla opettavat saattavat ansaita 4 000–5 000 euroa kuukaudessa.
  19. Maafushin koulu on noin 25 vuotta vanha. Sen opettajat ovat maalanneet koulun ja seinäkirjoitukset, joita oli jokaisessa kulmassa.

Minua kierrätti koulussa sen sihteeri Louisa. Oppilaista en saanut ottaa kasvokuvia, joten tässäpä yleisfiilistä Maafushin koulusta:

Kiitos Maafushin peruskoulu tästä vierailusta!

 

No comments

    1. Totta! Se on äärimmäisen mielenkiintoista aina, kun pääsee kurkistamaan jonnekin aitojen tai ovien sisäpuolelle. 

  1. Vau! Ihana tunnelma koulussa. Täällä piakkoin valmistuva opettaja kiinnostui. 🙂

  2. Kiitos, varmasti kiinnostava visiitti! Erityisesti mietin, että miksi oppitunnin pituus on vain noin puoli tuntia. (Esim. meidän koulussa 90 min.) Liittyykö kuumuuteen? Tykkäsin noista tsemppilauseista. Ja vau, että kaikki on ilmaista. Ei mikään itsestäänselvyys.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: