Langin kauppahuone – tarinoilla kyllästetty kahvila ja hotelli Raahessa

Kun olin 18-vuotias ja olin kesätöissä Saksassa lähellä Hannoveria, ihmettelin aina, miten ystäväperheeni jaksoi ajaa jopa parin tunnin päähän pelkästään kahvittelemaan.

Lähes joka viikonloppu lähdimme jonnekin nähtävyyksiä katsomaan. Jos satoi vettä, menimme johonkin viehättävään puutarhakahvilaan. Täytyy myöntää, että silloin se tuntui vähän tylsältä. (Olisin halunnut tietenkin hengailla tuolloin vain paikallisissa pubeissa, teknobileissä ja ostoskeskuksissa.)

Mutta nyt tuollainen kahvihetki ja -retki tuntuu huippuidealta pyhäpäivänä.

Vapaapäivänä.

Ihan minä päivänä tahansa, jos käytettävissä on auto tai joukkoliikenne vie hyvin perille ja siellä odottaa kahviloiden kaunotar.

Salonkien ja terassien kahvila

Eräs tämän kesän ihanista kahvilavierailuistani tapahtui Raahessa. Tuossa ihanassa merikaupungissa, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Oulusta (noin 75 kilometriä).

Vanhan puutalokorttelin ja kirkon läheisyydessä, Pekkatorin ytimessä sijaitsee Langin kauppahuone, ja se tarjoili vihdoin ikimuistettavan teehetken heinäkuun loppupuolella.

Paljon olen lukenut ja nähnyt somepostauksia siitäkin, etenkin tänä kesänä, ja vihdoin ehdin vierailla siellä itsekin.

Kun pääsin kurkistamaan itse sisällä, tajusin, että tämä upea kauppahuone voisi sijaita niin Porvoossa kuin Wienissä – mutta se onkin onneksi lähempänä. Se on Raahen oma helmi.

Päiväkahvin ja -teen pääsee nauttimaan entisen kauppahuoneen salongeissa tai kesällä terasseilla. Toiselta terassilta on näkymä Pekkatorille, joka on rakennettu italialaisen renessanssin ihanteiden mukaiseksi, todella upeaksi toriksi.

Toisen puolen terasseilta voi puolestaan ihailla maalaismaisemaa, jossa saattaa välillä kuulla kukon kiekaisuja sekä keväällä nähdä kirsikkapuiden kukintaa.

Asiakaspaikkoja on noin sata, ja tiloissa on järjestetty myös juhlia.

Teeleidin erikoisseoksia

Tuoreista pullista ja kakuista tulee herkullinen tuoksu vastaan jo ovella.

Kahvilan hyllyt notkuvat erilaisista leivonnaisista. Lounaslistan huipennus on lauantaisin, jolloin tarjolla on savukalaa.

Brita-kakku on yksi heidän suosituimmista herkuista kesällä; se myydään heti loppuun vilkkaana kesäpäivänä.

Päivän teet vaihtelevat: tällä kertaa kannussa oli haudutettua vihreää rooibosta. Toisena hetkenä päivän tee on vihreää tai mustaa. Muitakin haudutuksia saa pyytämällä.

Laaja teevalikoima näkyy myös myymälän puolella, jossa on myytävänä jyväskyläläisen Teeleidin teetä.

Omistajapari Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola kertovat, että Teeleidissä tehdään erityisiä sekoituksia Langin kauppahuonetta varten. Kesän klassiset maut tulevat esiin vihreä tee -sekoituksessa, joka kantaa nimeä Jenny.

Oma tee on myös muun muassa Johannalle ja Annalle.

Myös Alko on toiminut rakennuksessa

Piia ja Pasi avasivat Langin kauppahuoneen vuonna 2017, ja nyt heillä on siellä meneillään neljäs kesä. Aiemmin rakennus on toiminut monenlaisena kauppapaikkana – onpa siinä ollut Alkokin.

Kahvilan lisäksi rakennuksissa on nyt majoitustoimintaa, yhteensä seitsemän eri huonetta ja saunatilat.

Huoneissa on wc ja suihku.

Vinkki: jos asioi vain kahvilan puolella, kannattaa kurkata yleiseen vessaan, joka on hempeän vaaleanpunainen.

Jokainen majoitushuone on sisustettu 1800-luvun tyyliin ja niillä on omat nimensä: Anna-huone tunnetaan myös Puotineittyen huoneena.

Sofia-neidon, Johannan ja Jannenkin mukaan on nimetty huoneita. Nämä ja monet muut tyypit vilahtelevat kauppahuoneen historiassa ja nykypäivässä. Elämysillallisilla ja teemajuhlissa.

Tämä paikka osaa kyllä hyödyntää vanhoja tarinoita, Nähtäväksi jää, riittääkö niiden jatkuva veto. Toisaalta Suomessa tarinankerronta brändinrakennuksessa ja muutenkin on vielä vaatimatonta, joten Langin kauppahuoneen tyyli tuntuu myös rohkealta.

Jopa modernilta, koska he uskaltavat hyödyntää historiallisia tarinoita näyttävästi markkinoinnissaan.

Kauppahuoneen ruoassa vetoa riittää taatusti yllin kyllin.  Aamupala, lounas ja kaikki kahvilan herkut tehdään kauppahuoneen omassa keittiössä.

Omistajapari sanoo, että suurimmaksi osaksi ruoassa käytetään paikallisia raaka-aineita. Lähiruoka itsessään on jo hieno juttu.

Aika tuntuu pysähtyneen täällä: huoneissa ei ole televisiota. Wifi kyllä löytyy, mutta siihen viihdyttävät vimpaimet jäävätkin.

Kaikissa huoneissa, kauppahuoneen ympäristössä ja kahvilassa on niin rauhallinen ja romanttinen tunnelma, että voisin jäädä suorilta pötköttelemään sinne teehetkeni jälkeen. Kaikki huoneet tosin on loppuun varattu heinäkuuksi.

Onneksi tällaisessa paikassa voi käydä nauttimassa iltapäiväteen ja ottaa koirankin mukaan terassille. Myymälästä voi hankkia pieniä Raahe-tuliaisia tai vaikkapa lempiteetään. Hyllyillä näkyy hauskoja kompiaispusseja (eli makeisia) sekä runsaasti erilaisia Raahe-tuotteita. Oulussakin voisi olla yhtä tyylikkäitä paikkakuntatuotteita myynnissä, tai sitten en ole törmännyt niihin.

Tänne kyllä passaa ajella vaikka Oulusta päiväkahville. Pasin mukaan tänä kesänä kauppahuoneen ovatkin löytäneet juuri oululaiset, jotka tulevat päiväretkelle Raaheen.

Vielä kun kahvin yhteyteen saa esittelyn paikasta ja kuulee jänniä tarinoita sen historiasta, tuntuu kuin olisi siirtynyt ajassa reilusti taaksepäin ja päässyt samalla aikamatkalle kaupungin historiaan.

3 nopeaa Raahesta

  1. Suomen kenraalikuvernöörinä toiminut kreivi Pietari Brahe perusti Raahen vuonna 1649, koska seutukunnan tuotteille tarvittiin kauppasatama.
  2. Raahe oli Suomen suurin laivanvarustajakaupunki 1860–70-luvuilla
  3. Asukkaita siellä on nyt noin 25 000.

Lähde: Visitraahe.fi

1 comment

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: