Iin vanha Hamina – Nelostien virkistävä kulttuurikohde

”Hujan hajan ku haminalaisten kylpy.”

Ai, että kun tämä sanonta naurattaa aina, kun käyn Iin vanhassa Haminassa. Siitä on erikseen opaskyltti, ja kylteissä kerrotaan muitakin mielenkiintoisia asioita, kuten että:

”Haminan kahviloissa oli patiot jo sata vuotta aiemmin kuin Oulussa.”

Iin Hamina toimi satamana ja markkinapaikkana jo 1300-luvulla. Alueen talot on rakennettu vieri viereen ja kadut ovat kapeita.

Asuntojen pihoilla on pieniä vajoja. Aiemmin niitä on kuulemma ollut enemmänkin, sillä kaikki käymälät, saunat ja navetat rakennettiin pihalle.

Jos omaa saunaa ei ollut, käytiin kylpemässä naapurin luona – ja tästä tulee siis hujan hajan -lausahdus.

Ookko maistanut öörfiilaa?

Aina kun joku ystävistäni ajaa Nelostietä Oulu–Kemi-välillä ensimmäistä kertaa, suosittelen hänelle pysähtymistä Iin Haminaan.

Tylsä tieosuus saa hetkessä piristystä, kun kääntyy valtatieltä ihailemaan Haminan kauniita puutalo- ja jokimaisemia. Talojen pihoilla on upeita puutarhoja ja niiden seinissä on kivoja yksityiskohtia.

Jokirannassa on oma tunnelmansa. Iijoki halkoo maisemaa, joka on niin idyllinen ja rauhoittava.

Jaloitteluhetkessä vierähtää helposti pari tuntia, mutta sen saa lyhyemmäksikin. Jo puolessa tunnissa saa kivan kuvan Iin vanhaan Haminaan.

Vaikka Iin wanhassa Haminassa on muun muassa kiva kotiseutumuseo ja kahvila sekä siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, on alueen markkinointi jäänyt mielestäni vähälle.

Erityisesti sen hieno ympäristötaidetapahtuma Art Ii Biennaali ansaitsisi enemmän huomiota. Lähellä oleva Ympäristötaidepuistokin jäi nyt käymättä, koska en yksinkertaisesti tiennyt siitä mitään.

Mutta onneksi Iihin pääsee helposti Oulusta. Ajomatkaa on noin 35 kilometriä.

Hamina-alueesta löytyisi taatusti myös paljon tarinoita ja legendoja, joita voisi hyödyntää kävelykierroksilla tai muissa jutuissa. Nyt elämme toki korona-aikaa, jolloin kaikki kivat jutut on siirretty tulevaisuuteen.

Mutta onneksi tässä Haminassa pääsee omatoimikierroksen jälkeen vaikkapa kahveille. Söpössä Huilinki-museokahvilassa kannattaa nauttia tunnelman lisäksi öörfiila (tunnetaan myös muoto öörfiili). Eli korvapuusti.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: