Tänä vuonna Suomessakin oli upea ruska, ainakin Oulun seudulla. Se tuntui myös jatkuvan pitkään.
Tosin sen jälkeen oli useampi kuukausi melko harmaata ja lopulta lumista sekä kylmää.
Noiden lyhyiden talvipäivien jälkeen Tokion jouluviikko on ollut kuin yhtä auringonpaistetta ja silmiä hivelevää ruskaa.
Olen aiemmin päässyt ihailemaan ruskaa Japanissa kaksi kertaa. En osannut arvatakaan, että voisin tälläkin reissulla päästä leikkimään ruskaturistia. Ajattelin, että ruska olisi täällä jo ohi.
Jotenkin muistelin, että ruska oli komeimmillaan juurikin marraskuussa, kun vietin tuolloin kuukauden Tokiossa vuonna 2018.
Mutta luonto on täydessä syysasussaan vielä nyt joulukuun lopullakin tänä vuonna Tokiossa.
Päivisin on ollut parhaimmillaan +15 astetta lämmintä, ja villapaita takin kanssa on ollut aivan liikaa. Paksusta villapiposta puhumattakaan.
Taivaan sinisyys on myös taas yllättänyt täällä. Jopa yhtenä sateisena aamuna taivaalta hohkasi kirkkautta, vaikka yleistila oli hetken harmaa. Muuten täällä on kyllä paistanut aurinko mukavasti koko tämänastisen viikon ja sen (+ vihreän teen) voimalla on jaksanut hyvin tehdä pitkiä ”turistipäiviä”.

Kyu-Yasudan puutarha
Vaikka Tokiossa olisi vieraillut monta kertaa, täältä löytää aina jotain uutta katsottavaa. Tutuissakin kaupunginosissa riittää katuja seikkailtavaksi, uusia ruokapaikkoja testattavaksi ja nähtävyyksiä koettavaksi.
Eilen bongasin Ryogokusta, tuosta sumo-kaupunginosasta Sumida-joen läheltä oikein miellyttävän japanilaisen puutarhan sattumalta.
Opaskirjoissa tätä mahtisukuun liitettyä Kyu-Yasuda-puistoa kuvaillaan usein vaatimattomaksi ja pieneksi keitaaksi. Keidas, kyllä. Mutta vaatimattomaksi en tätä missään nimessä itse kutsuisi.
Ehkä tokiolaisittain se on pienimmästä päästä, mutta näin suomalaisesta näkökulmasta se on melko iso japanilaispuutarha.
Keskellä puutarhaa on sydämenmuotoinen lampi, jossa linnut uiskentelevat. Vaikka ollaan keskellä Tokiota, myös linnunlaulu kuuluu selvästi puutarhaan.
Muutamat kimonoasuiset turistit ottavat puistossa kuvia. Muutoin vastaan tulee lähinnä senioreita.
Pienessä pyhäkössä palaa suitsuke.
Teehuonetta ei tästä puutarhasta löydy. Mutta lammen ympäriltä löytyy hyvin penkkejä, joihin voi istahtaa ihailemaan maiseman kauneutta keskellä korkeita taloja. Suurin osa värikkäistä lehdistä on jo tippunut maahan, mutta vielä joitakin yksilöitä näkyy puissa.
Puutarhaan ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi muutamana uudenvuoden aikoihin. Suosittelen poikkeamaan, jos Sumida-joen varrella Kuramaessa tai Ryogokussa tulee liikuttua.
Alla muutama kuva innostuneelta ruskaturistilta ja japanilaisten puutarhojen fanilta Tokiosta.






















