Myanmarin trendikkäin look: kullankeltaista maalia poskilla

 

”Mitä ihmettä he ovat laittaneet kasvoihinsa?”

Myönnän, että en ollut tehnyt kotiläksyjäni Myanmarin osaltakaan, kun saavuin maahan ja ajattelin heti tällaisia.

Jo Yangonin lentokentällä kiinnitin huomioni paikallisten kasvoihin, joissa on hennon keltaista, kultahippuista maalia. Mitä ihmettä se onkaan?

Keskustassa kulkiessani olen huomannut, että tuota ”maalia” on lähes jokaisen naisen kasvoissa. Pikkulapsista vanhuksiin. Myös miehillä. Mitä nuorempi mies, sen enemmän pakkelia on kasvoissa.

Aloin selvittää ”kasvomaalin” taustoja. Kuulin, että kyseessä on thanaka-voide, jota saadaan samannimisestä puusta. Puunoksaa hierotaan litteään kiveen ja seokseen lisätään hieman vettä. Näin saadaan tahnaa, jota myanmarilaiset ovat käyttäneet vuosisatojen ajan.

Mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän on thanakaa kasvoilla.

Yangonissa asuvan äidin ja tyttären thanaka-tyyli.

Meikkaamiskulut pysyvät siis minimissään Myanmarissa, kun päivällä poskiin voi sutaista thanakaa. Voidetta myydään valmiissa pakkauksissa, mutta monilla toreilla on myynnissä thanaka-oksia, joista naiset valmistavat itse kauneustuotteensa. Joissakin suuremmissa marketeissa näkymä hätkähdyttää: keskellä meikkejä on myytävänä puunoksia.

Thanakan terveysvaikutuksia ei ole tutkittu paljon ja sen salaisuudet ovat melkeinpä vain myanmarilaisten itsensä tiedossa. Kun olen jutellut paikallisten kanssa kahviloissa, kaupoissa sekä junassa, olen kuullut niin monesta thanakan terveysvaikutuksesta, että melkein haluaisin kokeilla sitä itsekin. Mutta toistaiseksi luotan suojakertoimen 50 aurinkorasvaani sekä puuteriini.

Suurin osa thanakan käyttäjistä uskoo sen toimivan luonnollisen aurinkosuojan tavoin – ja vieläpä paljon paremmin. Se suojaa auringolta, mutta myös parantaa jossain tapauksissa aknea. Se viilentää ihoa, ja siksi sitä levitetään usein koko keholle, sekä vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja saa siten aikaan mahtavan hehkun kasvoille. Tällaisia ajatuksia Yangonissa asuvilla naisilla on ihmevoiteestaan.

Näissä kahviloissa työntekijät saavat käyttää thanakaa. Osa voiteesta on rapissut kuitenkin päivän mittaan pois.

Työpaikkakielto thanakalle

Thanaka-tietous on hiljalleen leviämässä Myanmarin ulkopuolelle. Esimerkiksi Etelä-Korean markkinoilla on thanaka-kasvonaamioita ja kansainvälisissä nettikaupoissa on myytävänä thanaka-voidetta. Nämä tuotteet maksavat moninkertaisesti enemmän kuin paikalliset tuotteet esimerkiksi Yangonin toreilla. Täältä saa jättimäisen purkin valmista luonnonkosmetiikkaa eli thanaka-tahnaa eurolla.

Kansainvälisiä meikkibrändejä ei Myanmarista helposti löydä. Niitä on tarjolla, kuten on muitakin meikkejä. Ja paikalliset käyttävät myös niitä kaikkia, mutta thanaka-pakkeli on selvästi yleisin look ainakin Yangonissa.

Jotkut käyttävät voidetta erittäin ohuesti koko kasvoille, toiset levittävät sitä paksun kerroksen kasvoille tai pelkästään poskille. Osa toivoo myös vaaleampaa ihoa, johon he uskovat voiteen auttavan. Lisävaalentajia päivä- ja yökäyttöön löytyy markettien hyllyiltä Myanmarissa, kuten kaikkialla Aasiassa, jossa valkoinen iho on suosittu trendi.

Joidenkin lähteiden mukaan thanakan käyttö Myanmarissa on kuitenkin vähentynyt kovasti viime vuosina. Yksi syy siihen löytyy korealaisesta kulttuurista, jota myanmarilaiset ihannoivat suuresti ja sen ihanteiden mukaan vahvan meikin käyttäminen on nyt suosittua.

Myanmar Times -lehden uuden artikkelin mukaan myös monet työpaikat kieltävät työntekijöitään thanakan käytön. Mutta ainakaan Yangonin liike-elämässä se ei näy turistille: täällä kullankeltainen voide hehkuu melkein jokaisen vastaantulijan poskilla, myös kaupoissa ja ravintoloissa työskentelevillä paikallisilla.

Lue myös:

Etelä-Koreassa tehtyjä thanaka-naamioita tuodaan Myanmariin.
Tämä purkki maksaa noin 1,20 euroa ja riittää vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Joillakin jopa puoleksi vuodeksi.
Tyyli on vapaa: toiset levittävät ohuen kerroksen koko kasvoille, toiset pelkästään poskille.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: