Kitchin kivaa Skopjessa! Onko tässä Balkanin mukavin pääkaupunki?

Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on todellinen yllättäjä. Kuulin taas ennen tänne saapumistani, kuinka kaupunki on tylsä ja pari yötä riittää hyvin.

Onneksi olen matkalla ilman suuria suunnitelmia, ja varasin suorilla kuusi yötä paikallisesta majatalosta.

Koska huomasin, että

  1. Hinnat ovat täällä edulliset; edullisemmat kuin esimerkiksi Kosovossa, joten ajattelin tehdä Skopjesta päiväreissun Pristinaan
  2. Pääsen täältä kätevästi suoralla bussilla Sofiaan, joka on Balkanin-kierrokseni viimeinen kohde tällä kertaa

Myönnän: Olen ihan Skopjen lumoissa. En malta laskea kameraani, kun eteeni tulee koko ajan hienoja näkymiä. Absurdeja patsaita, vanhoilta näyttäviä uusia palatseja, historiallista kulttuuria basaareineen ja keskiaikaisine linnoineen, kirkkoja sekä moskeijoita.

Eniten silmään pistää kuitenkin se, että Skopjessa on mieletön määrä uusia rakennuksia ja jättipatsaita. Kukaan ei tiedä patsaiden tarkkaa määrää.

Vuonna 1963 Skopje kärsi voimakkaasta maanjäristyksestä. Silloin suurin osa pääkaupungista kärsi tuhoista.

Jopa 80 uutta patsasta?

Kun kaupungissa valmisteltiin Skopje 2014 -hanketta, tarkoituksena oli pystyttää 40 patsasta ja rakentaa 20 uutta pytinkiä. Joidenkin arvioiden mukaan patsaiden määrä tuplaantui projektin aikana ja sen jälkeen.

Suuren suuri, uusi Aleksanteri Suuren patsas sijaitsee keskusaukiolla. Sen ympärillä on komeat suihkulähteet. Illalla ne on valaistu erittäin nätisti.

Olen jutellut muutamien paikallisten kanssa ja heidän mukaansa vähempikin kitchi olisi riittänyt – niin valoissa, patsaissa kuin rakennuksissa.

Esimerkiksi Tiranaan verrattuna Skopje on erittäin moderni ja raikas kaupunki. Kadut ovat paremmassa kunnossa ja keskustassa on hillitön määrä kivoja kahviloita.

Smoothie- ja terveysruokabuumi näkyy Skopjen kahviloissa sekä kaupoissa. Ah, on niin ihanaa nauttia välillä kunnon salaatteja sekä hedelmäannoksia.

Puolen miljoonan kaupungissa on myös paljon kirjakauppoja sekä tietenkin ravintoloita. Tällaisia huomioita olen tässä kahden päivän aikana tehnyt.

Vanha basaarialue puolestaan tuntuu olevan lähes koskematon ja elävän historiallisella aikakaudella.

Historia tulee iholle ja muun muassa ruoka-annoksiin: teehuoneissa tarjoillaan mustaa, turkkilaista teetä ja kebabpaikoissa on hulvattoman kokoiset, hienostelemattomat annokset.

Balkanin Disneyland?

Olen kuullut Skopjea kutsuttavan muun muassa Balkanin Disneylandiksi. Mahtipontisen oudoksi. Maailman ihmeellisimmäksi pääkaupungiksi. Niin huvittavilta uudet patsaat ja rakennukset vaikuttavat.

Joen varrella on merirosvolaivoja ja niiden vieressä kreikkalaispatsaita. Riemukaari loistaa Aleksanteri Suuren patsaan lähellä ja Lontoosta tutut punaiset, kaksikerroksiset bussit ajelevat täällä kaduilla.

Visuaalisesti maailmaa hahmottavalle Skopje on kuitenkin mieletön leikkikenttä ja kuvauskohde.

Keskusta on helppo ottaa haltuun jalkaisin. Ja kun lähtee hieman keskustan ulkopuolelle, näkee sitä autenttista Skopjea.

Lähiöissä isovanhemmat leikittävät pikkulapsia puistoissa ja naiset kantavat kauppakasseja. Vanhat autot päristelevät teillä ja kerrostaloissa on rikottuja ikkunoita, graffiteja sekä ulko-ovia, jotka näyttävät vankiloiden kaltereilta.

Tämä on samalla yksi uusista kohteista, joihin saapuu nykyisin paljon digital nomadeja työskentelemään. Kaupungissa on useita coworking-tiloja sekä niitä kivoja kahviloita – joista yhdestä on jo tullut suosikkini. Hinnat ovat edullisia: asunnon voi vuokrata alle 300 eurolla kuukaudeksi ja kahvin saa eurolla.

Varmaan tämä on yksi kaupungeista, joka jakaa mielipiteet voimakkaasti. Skopjesta joko tykkää tai sitten ei. Minusta tämä on kuitenkin yksi viehättävimmistä Balkanin pääkaupungeista.

Kahvilavinkki:

Matchaa ja koko päivän aamiaista tarjoava Markt Kitchen lähellä keskusaukiota on mainio paikka. Tämäkin postaus on kirjoitettu kahvilassa.

Netti on nopea ja hinnat edulliset. Esimerkiksi matcha latte mantelimaidolla maksaa 1,80 euroa, smoothiet 2,20 euroa, aamiaisleipäsetti 2,80 euroa ja jättimäinen tofuwokki 4 euroa.

Lisäksi kahvilassa on myynnissä runsaasti terveyselintarvikkeita sekä hedelmiä.

 

 

No comments

  1. Moikka!

    Olen suunnittelemassa reissua Skopjeen ja ulkoministeriön sivuilta löysin tällaisen: “Pohjois-Makedonian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä 24 tunnin kuluessa maahantulosta lähimmällä poliisiasemalla. Majoituspaikassa kannattaa tarkistaa hoituuko rekisteröinti mahdollisesti heidän kauttaan automaattisesti. Rekisteröintilomake näytetään rajalla maasta poistuttaessa.” 

    Kävitkö itse rekisteröitymässä?

    1. Moi matkustaja.

      En käynyt itse rekisteröitymässä. Airbnb-isäntäni otti passini vuorokaudeksi ja kävi hakemassa pienen lippusen.
      Tosin, kävin Skopjesta mutkan Kosovossa ja silloin tuo rekisteröintilappu otettiin pois.
      Eli olin loppuajan ilman paperilappua. Mutta rajalla sanottiin, että tietoni on tallennettu sähköisesti. Lopullinen poistuminen maasta Bulgarian rajalla sujui ongelmitta.

      Loistava kohde sinulla suunnitteilla. 👌🏽

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: