Huh, kun on kallista! Otsatukkaindeksi ja Australian hintataso

 

Kilo perunoita 2,70 euroa. Kilo banaania 2,30 euroa. Vegaanijogurtti (200 g) 4 euroa.

Välillä mietin, että Perthissä asuvilla täytyy olla todella kovat palkat. Vai miten he muuten pystyvät elämään täällä? Hinnat ovat erittäin korkeita.

Olin jo hieman haaveillut, että jäisin Perthiin suunniteltua pidemmäksi aikaa. Varsinkin, koska Balin tulivuoricase nappasi viisi päivää Australian-ajastani. Mutta olen katsellut asuntojen viikkovuokria ja ne ovat kimppakämpissäkin halvimmillaankin 200–300 euroa – osaan kuuluu takuuvuokra ja muut menot, toisiin ei. Joten hieman tyyristä on tämä asuminen täällä opiskelijabudjetilla.

Ruoka on selvästi kalliimpaa kuin Suomessa. Niin kaupasta kuin ravintolasta ostettuna. Tavallinen burger- tai salaattiannos Perthin keskustan jossain pienessä ravintolassa tai kahvilassa maksaa helposti sen 15–20 euroa. Monet australialaiset, varsinkin 20–30-vuotiaat sinkut, ovat siirtyneet kokonaan ulkoruokintaan, kiitos UberEATSin. Se tuo koti- tai toimiston ovelle melkein mitä tahansa. Airbnb-kotini emäntäkin käyttää iltaisin Uberia tilatessaan kotiinsa ruokaa ja maksaa siitä keskimäärin 20 euroa / annos. Hän on kylläkin lääkäri, mutta vasta ensimmäisen vuoden ja maksaa takaisin koko ajan muun muassa 70 000 euron yliopistomaksuja.

Kampaamossa hiusteni värjääminen maksaisi yli 150 euroa. Koko hiusteni leikkaus 50 euroa. Ripsienpidennys 100 euroa. Uudet Niket 170 euroa. Joogatrikoot 90 euroa.

Otsatukkani sain tasattua 18 eurolla, mikä sijoittuu Japanin ja Singaporen hintojen väliin kärkipäässä.  Olen matkustanut nyt kaikkiaan 55 maassa; ihan kaikissa paikoissa en ole käynyt kampaamossa, mutta useimmiten käyn matkoillani leikkauttamassa vähintään otsahiukseni. Tässä Aasian ja Australian top 10:

Otsatukan leikkuuhinnat euroissa

 1. Mongolia 1,5
 2. Intia 2
 3. Sri Lanka 3
 4. Indonesia 4
 5. Vietnam 5
 6. Malesia 6
 7. Thaimaa 8
 8. Japani 15
 9. Australia 18
 10. Singapore 20

Yleisiä hintoja Perthissä x 25

 1. Porkkanapussi 0,70 euroa
 2. Postikortti 1 euro
 3. Suklaapatukka 1,20 euroa
 4. Postimerkki Eurooppaan 1,50 euroa
 5. Vesipullo / 0,5 litraa 1,50 euroa
 6. Särkylääke (kaupan oma merkki) 2 euroa
 7. Bussilippu 2–3 euroa (vyöhykkeestä riippuen)
 8. Vaalea leipä 2,30 euroa
 9. Banaani / kg 2,30 euroa
 10. Hammastahna 2,50 euroa
 11. Virvoitusjuomapullo automaatista / 0,5 litraa 2,70 euroa
 12. Peruna / kg 2,70 euroa
 13. Peruskahvi / tee 3 euroa
 14. Avokado 3 euroa
 15. Suihkugeeli 3,50 euroa
 16. Omena / kg 3,50 euroa
 17. Jäätelöpuikko 3,50 euroa
 18. Wc-paperi / 8 rullaa 4 euroa
 19. Kookosjogurtti / 200 g 4 euroa
 20. Deodorantti 4,50 euroa
 21. Kengurun lihaa / 0,5 kg 5 euroa
 22. Smoothie keskustan kahvilassa 6 euroa
 23. Päivälippu joukkoliikenteeseen 7,80 euroa
 24. Lounas kahvilassa 12 euroa
 25. Elokuvalippu 15 euroa

Maistuisiko kenguru?
Nakuhampurilainen vedellä, 18 euroa.

6 comments

 1. Terveiset Australian itärannikolta. Hinnat ovat aika yläkanttiin, halvempaa löytyy kun tietää mistä ostaa. Ja pitää ottaa huomioon että palkkataso on aika paljon parempi kuin Suomessa. Keskipalkka täysipäiväisesti töitä tekevällä on noin 80 000 dollaria vuodessa. Esim sairaanhoitajana palkkani on tuota luokkaa. Ja verot pienemmät.

 2. Kiitos paljon, Aussi.
  Mielenkiintoista informaatiota muun muassa sairaanhoitajan palkasta.
  Kivaa joulun aikaa sinne itärannikolle ja mahtavaa, että eksyit blogiini. 😉

  Aussi kirjoitti:
  Terveiset Australian itärannikolta. Hinnat ovat aika yläkanttiin, halvempaa löytyy kun tietää mistä ostaa. Ja pitää ottaa huomioon että palkkataso on aika paljon parempi kuin Suomessa. Keskipalkka täysipäiväisesti töitä tekevällä on noin 80 000 dollaria vuodessa. Esim sairaanhoitajana palkkani on tuota luokkaa. Ja verot pienemmät.
 3. Kylla, Australiassa on korkeampi tulotaso kuin Suomessa. Perthissa pienituloisiksi lasketaan tienestit 55k/v eli 35k/v (Aussilassa palkat ilmoitetaan vuosipalkkoina) = 2 950 euroa / kk / brutto, verotus on kevyempaa taalla. Eli keskipalkka on aika lailla korkeampi, kuten Aussi tuossa ylla toteaa.

  Miten onnistuit maksamaan 18e tuosta purilaisesta? Kuvasta paatellen se on burgeripaikasta tyopaikkani vieresta ja itse maksan naked burgerista $11 eli 7.5e. Oliko tuo koko aterian hinta ja ilmoititko vahingossa dollarit euroina…? 😀

  Kylla Perthista loytaa jopa edullisia ruokapaikkoja, kun tietaa, mita etsii. Zomato-app auttaa. Useimmat keskustan lounaspaikat eivat rahasta $10-12 dollaria enempaa, koska ei niita hintoja kukaan maksaisi.

  1. Hyviä huomioita, Anu. Kiitos. 🙏🏽

   Kävin täsmentämässä kuvatekstiä. Maksoin siis tuosta hampurilaisesta (sis. extra-avokadoa) ja vedestä yhteensä n. 18 euroa (n. 27 dollaria). Se oli yksi listan kalleimmista purilaisista ja älyttömän iso, joten mitään lisukkeita en siihen ottanut.

   Ps. Kiva blogi sinulla!

 4. Tässä vain mietin, että miten etäopiskelijalla riittää raha reissata melkein vuosi ympäri maailmaa? Olen miettinyt itsekin haluavani lähteä välivuodelle, mutta ongelmaksi taitaa muodostua ettei raha millään riittäisi matkata ympäriinsä.

  1. Hyvä kysymys! Voin kertoa, että suomalainen aikuisopintotuki on kätevä rahoitusmuoto. Se on paljon parempi kuin tavallinen opintotuki.

   Mutta eihän sillä tietenkään kaikkea voi rahoittaa. Töitäkin voi tehdä opintotuen rinnalla, mutta vain 250 euron edestä ilman tukimuutoksia. Halpakorkoista opintolainaa saa myös helposti. 

   Ehdin säästää hieman ja hankkia ensimmäisiä lentojani, mutta valitsin kohteeni Aasiassa niiden edullisuuden vuoksi. Esimerkiksi Balilla elämiseen menee vain murto-osa siitä, mitä Suomessa. 

   Toivottavasti pääset viettämään välivuoden. On tämä kaiken sen arvoista!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: