Srilankalainen Nimali, 27: ”Horoskoopit ja vanhempani määräävät, kenen kanssa voin perustaa perheen”

 

”18-vuotiaana rakastuin minua kaksi vuotta nuorempaan poikaan. Kun isäni kuuli, että poika on minua nuorempi, hän lukitsi minut kolmeksi päiväksi huoneeseeni, piti puhuttelun ja laittoi tätini seuraamaan minua kaikkialle seuraavan parin kuukauden ajaksi.”

Sri Lankassa puolison valitseminen voi olla koko perheen bisnes ja siihen vaikuttavat monet asiat, selittää Nimali, 27.

– Vielä viime vuonna seurustelin ihanan miehen kanssa. Olimme onnellisia ensimmäiset kolme kuukautta, mutta sitten ongelmamme alkoivat. Kun poikakaverini vanhemmat kuulivat, että olen eri kastista kuin he, en saanut enää olla yhdessä poikakaverini kanssa. Vaikka olen vain yhden alemmasta kastista ja senkin alla on vielä seitsemän muuta, en kelvannut poikaystäväni vanhemmille, kertoo satamakaupunki Gallessa asuva Nimali.

Pari jatkoi tapailuaan hetken vanhempien kiellosta huolimatta. Jos Nimali ja hänen poikakaverinsa olisivat halunneet jatkaa vielä kahden vuoden jälkeenkin seurusteluaan, heidän olisi pitänyt tehdä elämänsä suurin ratkaisu: hyväksyä oma ja muiden päätös, joka tarkoittaisi perheen, ystävien ja sukulaisten hylkäämistä.

”Jotkut vanhemmat eivät toivu koskaan, jos heidän lapsensa nai väärään kastiin kuuluvan.”

– Kastisysteemimme ei salli seurustelua vieläkään eri kastien välillä. Jos eri kastiin kuuluvat rakastuvat, he yleensä muuttavat muualle, koska suku jättää heidät huomioimatta. Jotkut vanhemmat eivät toivu koskaan, jos heidän lapsensa nai vääräkastisen tai muuten heidän mielestään sopimattoman kumppanin.

– Rakastan vielä ex-poikaystävääni ja ajattelen koko ajan häntä. Aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi, sekä näen paljon unia hänestä. Olin valmis menemään hänen kanssaan naimisiin, mutta hänen vanhempansa eivät sitä sallineet. Ja ymmärrän, että poikakaverini ei voinut tehdä mitään heidän vallalleen. Vaikka minunkin sydän on särkynyt, en voisi satuttaa vanhempiani.

Vanhempien lakanatesti

Nimali ja hänen entinen poikakaverinsa olivat vanhoja luokkatovereita. He olivat tavanneet toisensa uudelleen 25-vuotiaina Facebookissa ja aloittivat seurustelun heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

– Yleensä pääkaupungin, Colombon, ulkopuolella vanhemmat vielä valitsevat lapsiensa puolison. Ja se on tarkkaa työtä: kumppanin täytyy olla oikean ikäinen eikä nainen saa olla miestä vanhempi. Myös uskonto, koulutus, ammatti ja ulkonäkö vaikuttavat. Esimerkiksi pitkänä naisena, joka tykkää pitää korkkareita, minun on vaikea löytää tarpeeksi pitkää miestä. Jos alkaisin seurustella itseäni lyhyemmän miehen kanssa, vanhempieni maine kärsisi myös.

Nimalin mukaan Sri Lankan buddhalaisessa yhteisössä on tärkeää, että nainen ei ole harrastanut seksiä ennen avioliittoa. Hän kuitenkin epäilee, että seksilupaus ei näinä päivinä pidä enää paikkaansa. Monet vanhemmat laittavat silti vieläkin uuden avioparin sänkyyn valkoisen lakanan hääyöksi, Nimali kertoo.

”Jos mies hyväksyy asian, hän keksii jotain. Leikkaa vaikka haavan sormeensa.”

– Jos veripisaroita ei ole ilmaantunut ennen aamua ja mies hyväksyy asian, hän keksii jotain. Leikkaa vaikka haavan sormeensa. Mutta jos mies ei hyväksy tilannetta, hän yleensä vaatii heti eron.

Tähtikartta vastasyntyneelle

– Ai niin, emme ole vielä puhuneet horoskoopeista. Kaikki srilankalaiset uskovat niihin, sanoo Nimali jossain vaiheessa jutusteluamme.

– Sri Lankassa horoskoopit voivat määrätä myös puolisosi. Esimerkiksi minulle on tehty heti syntymäni jälkeen tähtikartta, jossa kerrotaan parhaimmat horoskooppimerkit tulevalle puolisollenikin. Vanhempani saivat ennustajalta myös kuusi kirjainta, joista nimeni piti muodostaa. Ja niin minusta tuli Nimali.

Kun Nimali ihastui jälleen parikymppisenä vääränlaiseen mieheen, hän sai tuntea isänsä iskut kasvoillaan.

– Siskoni, joka on myös saanut joskus isämme vyöstä, itki puolestani, kun isäni löi minua. Mutta minä päätin, etten itke, vaan pysyn lujana. Se asenne onkin kantanut minua pitkälle elämässäni.

Kahden majatalon ja 16 työntekijän pomona Nimali tekee pitkää päivää. Tällä hetkellä Nimali ei halua seurustella kenenkään kanssa. Hän asuu vanhempiensa ja isosisarustensa talossa. Hänen äitinsä on pahasti sairas ja välillä Nimali kulkee tämän kanssa monen päivän sairaalareissuilla. Isä sen sijaan on äskettäin kokenut konkurssin ja Nimali auttaa perhettään taloudellisesti.

– Tytöllä ei saa olla liikaa poikakavereita Sri Lankassa. Muutama on ok, mutta neljä–viisi aikaisempaa poikakaveria on jo liikaa. Silloin tyttö saa helposti huoran maineen. Minulla ei ole aikaa poikakaverille, enkä halua ketä tahansa. Onneksi vanhemmillanikaan ei ole aikaa ja energiaa nyt puuttua tilanteeseeni, joten saan olla rauhassa, Nimali toteaa.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: