Ensimmäinen teekuppi Macaossa – se paljasti uskomattomia juttuja

Ensimmäinen kuppi teetä uudessa paikassa. Se on kuin ensimmäinen drinksu vapaapäivän kunniaksi. Tai ensimmäinen suklaapala aikoihin.

Se maku jää mieleen. Se saattaa hieman humalluttaa ja tuoda käsittämättömän onnentunteen.

Fiiliksessä on jotain sellaista, jonka haluaa jättää kielen päälle makusteltavaksi. Muistoihin. Sydämeen.

Ensimmäinen jasmiiniteeni Macaossa oli tällainen täydellinen elämys. Kivassa Lua Azul -ravintolassa, joka sijaitsee Macao Towerin kupeessa.

Kun saavuin tähän ravintolaan, takanani oli yölento Hongkongiin ja lauttasiirtymä Macaoon. Päällä vieläpä kunnon reissuflunssa.

Yhden yön unetkin olivat jääneet välistä ja mukana armoton jet lag. Mutta macaolainen jasmiinitee pelasti päiväni tässä paikallisten suosimassa lounaspaikassa.

Macaolaisten tarjoama jasmiinitee oli helppoa juotavaa. Vesi oli sopivan lämmintä, ei liian kuumaa eikä viileää. Myös dim sum -ateria oli maukas ja seura loistavaa.

Ennen kaikkea mieleeni jäivät tältä ensimmäiseltä lounaalta ja ensimmäisen macaolaisen jasmiiniteen ääreltä hauskat ”teepaljastukset”.

Macaon-reissuni emäntä eli matkailuasiantuntija Jenny Kou kertoi dim sum -kestien aikana niin monia mielenkiintoisia asioita paikallisesta teekulttuurista.

Esimerkiksi, kun kannusta loppuu tee, sen kansi nostetaan pois. Se on merkki tarjoilijalle, että pitäisi saada lisää teetä. Ja tähän liittyy myös erittäin traaginen tarina:

Kauan aikaa sitten kanalintujen taistelut olivat tärkeitä otteluita Suur-Kiinassa. Kerran taistelun hävinnyt mies sijoitti kuolleen lintunsa teekannuun ja syytti teehuoneen tarjoilijaa, että tämä oli kaatanut kuumaa vettä linnun päälle huomaamatta ja lintu oli kuollut. Hän yritti tämän varjolla pyytää korvausta tarjoilijalta. Siitä lähtien teekannun kansi on jätetty auki.

Kuolleesta linnusta ja teepannusta on monta erilaista tarinaa, ja tämä oli yksi niistä.

 

Katse kupin pintaan ja ennustamaan

Lisäksi juttelimme ensimmäisen lounaan aikana myös uskomuksista, jotka liittyvät täällä teenlehtiin. Minulle teetä kaadettiin ensimmäisenä ja kuppini pohjalle valui paljon jasmiiniteen vihreää lehtimassaa.

Kun lehtiä tulee paljon kuppiin, on teenjuoja onnekas ja elää menestyksekkään elämän.

Jos yksikin teenlehdistä nousee pintaan ja on vieläpä pystyasennossa, kertoo se supermenestyksestä. Eli katse teesakkaan seuraavalla kerralla!

Ainakin ensimmäiset päivät Macaossa ovat olleet tällä reissulla erittäin upeita. Olin täällä viimeksi vuoden 2018 helmikuussa päiväreissulla ja nyt on kyllä mielettömän hienoa olla täällä taas, vaikkakin työmatkalla.

Viimeksi minulta jäi niin monta asiaa näkemättä täältä Kiinan erityishallintoalueelta. Mutta nyt tilanne on toinen: mukanamme on koko ajan paikallinen ”oppaamme” Jenny. Hän on loihtinut näille Macaon-päiville niin mainion ohjelman.

Ja hän jos kuka osaa teetarinatkin. Ne tuovat välillä niin mieleeni Japanin ja erityisesti Okinawan, jossa jasmiiniteellä on tärkeä rooli ihmisten hyvinvoinnissakin.

 

Teetalon ja puutarhan täydellinen rauha

Jasmiiniteen lisäksi minua ilahduttaa suuresti, että olen päässyt vierailemaan jo macaolaisessa teemuseossa. Tai oikeastaan sitä kutsutaan täällä teekulttuurin taloksi.

Olisin voinut viettää vaikka päivän tuossa ihanassa keltaisessa talossa, joka kätkee sisäänsä niin paljon kiinnostavaa tietoutta macaolaisesta ja kiinalaisesta teekulttuurista. Täytyy myöntää, että olen vasta aloittelija paikallisen teen suhteen. Täällä teekulttuuriin kietoutuu myös portugalilaisten historia, sillä Macao oli aikoinaan Portugalin vallan alla.

Mutta tässä parissa päivässä olen jo oppinut jotain ainakin macaolaisista ja kiinalaisista teetavoista. Täytyy myös paljastaa, että harva historiallinen museo on saanut minut viime aikoina niin liekkeihin kuin tämä teetalo.

Ja mikä parasta: vieressä on upea puutarha, Lou Lim Ieoc -garden. Keskellä Macaon vilinää tuo puutarha tuo hetken rauhaa, ja sen pinkki silta johdattelee kyllä niin viehättävään teetaloon.

Täydellinen kombo tämäkin Macaon-matkaajalle: seesteinen puutarha ja teetietoutta talo täynnä. Siihen kun lisää noin kymmenen kuppia jasmiiniteetä, jonka ehtii nauttia lounaan aikana, niin kyllä jaksaa kummasti seikkailla Macaossa pitkiä päiviä.

 

Tämä maitotee ja leivonnainen ovat macaolaisesta The Eight -ravintolasta, jolla on kolme Michelin-tähteä.
Mutta se onkin sitten toinen juttu. Jonain päivänä kerron tuonkin hienon kokemuksen.

Kommentoi postausta alla

%d