Dazaifu on yksi syy siihen, miksi viihdyn niin mainiosti Fukuokassa – se on myös paikka, johon kaikki haluavat uutenavuotena

”Mitä siellä Fukuokassa onkaan? Miksi viihdyt siellä?”

Tämän kysymyksen olen kuullut tänä syksynä monta kertaa. Fukuokan ulkopuolella asuvat japanilaiset tuttavani sekä muut ystäväni ihmettelevät innostustani.

Monen mielestä Fukuokassa parasta ovat päiväretkikohteet, joihin tarvitsee matkustaa korkeintaan tunnin.

”Mitä siellä Fukuokassa onkaan? Miksi viihdyt siellä?”

Tämän kysymyksen olen kuullut tänä syksynä monta kertaa. Fukuokan ulkopuolella asuvat japanilaiset tuttavani sekä muut ystäväni ihmettelevät innostustani.

Monen mielestä Fukuokassa parasta ovat päiväretkikohteet, joihin tarvitsee matkustaa korkeintaan tunnin.

Tykkään todella paljon Fukuokan autenttisuudesta. Ihmisistä, luonnosta, helppoudesta.

Lisäksi olen tänä syksynä ihastunut lähellä olevista retkikohteista erityisesti näihin seitsemään paikkaan:

  1. Noko-saareen
  2. Yanagawaan
  3. Munakataan
  4. Nanzoiniin
  5. Kurumeen
  6. Yameen
  7. Takeoon

 

Ehdoton päiväretkikohde Fukuokasta on kuitenkin niin lähellä, että matka ei tunnu missään. Välillä unohdan kokonaan, että poistun Fukuokan ulkopuolelle, kun menen Dazaifuun.

Dazaifu on myös läheinen kohde minulle, sillä ihastuin siihen ensimmäisen kerran keväällä 2018.

Viime kevään jälkeen tutuksi ovat tulleet Dazaifun monet temppelit ja pyhäköt, puutarhat ja metsät. Kävelyreitit kaupungissa ja luonnossa. Ravintolat vilkkaalla ostoskadulla ja vähän syrjäisimmissäkin paikoissa.

Fukuokaan verrattuna se on kuin pieni kylä vuorten keskellä, vaikka siellä onkin yleensä paljon turisteja.

Nopeimmillaan Dazaifuun pääsee junalla reilussa vartissa Fukuokan Tenjinin-asemalta.

 

Uudenvuoden ruuhkat

Japanilaiset juhlivat uutta vuotta melkein viikon. Monella työntekijällä on kymmenen päivän loma, joka alkaa joulun jälkeen.

Valmistelu uudenvuoden juhliin aloitetaan kuitenkin hyvissä ajoin, niin kaupallisesti kuin hengellisesti.

Tällä viikolla muutamat Fukuokan temppelit ovat mainostaneet jo uudenvuoden valmistelujaan, kuten puhdistautumisrituaalejaan. Atagon pyhäkössä olisi päässyt eilen kävelemään kuumilla hiilillä sekä kirjoittamaan erityisiä uudenvuoden toiveita.

Joka vuosi Dazaifussa käy noin kahdeksan miljoonaa vierailijaa. Siitä yli neljännes eli noin 2,5 miljoonaa turistia vierailee uudenvuoden aikaan ja erityisesti sen pääpyhäkössä.

Dazaifun Tenmangu-pyhäkkö onkin yksi Japanin suosituimmista pyhäköistä vuodenvaihteessa. Siellä käyvät ympäri vuoden myös opiskelijat, jotka rukoilevat parempaa opintomenestystä. Kokit jättävät työkalujaan veitsien jumalan patsaan eteen. Löytyypä pyhäköstä oma jumalansa myös makeisille.

Uutenavuotena osa paikallisista lähtee pois maisemista. Ruuhka on kuulemma valtava, niin pyhäkössä kuin yhdellä ostoskadulla.

Junissa on täysi tungos, moottoriteillä isot autoletkat ja Dazaifun nähtävyyksissä vieläkin pidemmät jonot.

En tiedä vielä, haluanko viettää japanilaista uutta vuotta pyhäkkötungoksessa. Vaikka Dazaifun meno kiinnostaisikin paljon.

Onneksi vietin siellä taas aurinkoisen päivän tällä viikolla. Kaduilla näkyi jo paljon uudenvuoden koristeita sekä muita juhlimiseen liittyviä asioita, kuten sakepulloja ja kortteja. Kiinalaisen horoskoopin mukaan vuosi 2020 on rotan, ja siksipä rottakuvioita ja -patsaita on nyt näkyvissä runsaasti.

Pisin jono oli kuitenkin taas kaupungin supermoderniin Starbucksiin, jonka rakennusmateriaalina on käytetty paljon puuta.

Viihdyin hyvin taas tutuissa kaupoissa, temppeleissä ja luontopoluilla. Aamulla joesta nousi vielä usvaa ja lämpötila oli viitisen astetta.

Päivällä syyssää lämmitti ja talvitakki oli aivan liikaa, kun lämpötila nousi yli 15 asteen. Kimonoasuiset naiset ottivat selfieitä ja kiinalaisryhmät hamstrasivat mocheja.

Syksyn värit hehkuivat puissa ja vuoret kiilsivät auringossa. Jotain maagista oli Dazaifun ilmassa.

Pakkohan se on myöntää:

Yksi syy Fukuokassa viihtymiseeni taitaa löytyä Dazaifusta, tuosta noin 70 000 asukkaan maalaiskaupungista.

 

 

Luumupuiden alla

Dazaifu tunnetaan myös luumupuiden kaupunkina. Symboli vilkkuu monessa paikassa, jopa koululaisten repussa ja katulaatoissa.

Kaupungissa on yli 6 000 luumupuuta, joiden kukkaisloisto on parhaimmillaan keväällä, noin kuukausi ennen hanamia.

Jos aikaa on vain yhteen paikalliseen herkkuun, kannattaa maista Dazaifun ylpeyttä, umagae-mochia, jossa on myös luumunkukkakuvio.

 

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: