17 tunnin työpäiviä, tulivuorikriisi ja vitamiineja – tätä on yrittäjän arki Balilla

Agung-tulivuori on pitänyt Balia jännittävässä tilanteessa muutaman kuukauden. Syyskuussa heräillyt Mount Agung purkaantui viimeksi tällä viikolla, mutta se ei ole toistaiseksi vaikuttanut viranomaistoimiin. Agungin valmiustaso on edelleen tasolla kolme ja vaara-alue ulottuu 7,5 kilometrin päähän tulivuoresta. Balin lentokenttää ei ole suljettu ainakaan tämän jutun kirjoitushetkellä.

Täällä 60 kilometrin päässä tulivuoresta, Ubudissa, ei koeta suoranaista uhkaa, vaikka heti tiistaisen purkauksen jälkeen monet kaupat myivät taas loppuun kasvomaskinsa, kuten kävi syyskuussa. Silti kaduilla on yllättävän väljää. On toki meneillään hiljainen sesonki, mutta koskaan Ubud ei ole aiemmin ollut näin rauhallinen – monet paikalliset ovat kertoneet.

Ni Made Purwati pyörittää Ubudin keskustassa majataloa ja paikallista warungia, kotiravintolaa. Made toteaa, että tulivuoriuhka on näkynyt hänen liiketoimissaan jo kaksi kuukautta.

– Turistit peruvat tulonsa majataloon. Useimmat ihan viime hetkillä. Jotkut ovat varanneet jopa kahden viikon loman, mutta sitten kukaan ei olekaan saapunut paikalle. Ja ravintolassani on vähemmän asiakkaita kuin koskaan, Made sanoo.

Maden, 50, aviomies työskentelee poliisina, joten kodin ja yritysten pyörittäminen on kokonaan naisen vastuulla.

– Sunnuntaisin ravintolani on kiinni, että ehdin vierailla sairaanhoitajatyttäreni ja vanhempieni luona sekä siivota kotini. Onneksi poliisimieheni pitää huolen kotimme turvallisuudesta, Made naurahtaa.

Hänen päivänsä käynnistyvät neljän–viiden maissa aamulla. Ensin hän tekee nopeasti aamiaisen miehelleen ja yliopistossa opiskelevalle tyttärelleen sekä nuoremmalle pojalleen. Sen jälkeen hän lähtee paikalliselle torille ja kantaa sieltä niin paljon tavaraa kuin mopon kyytiin mahtuu.

Sitten hän huolehtii kahden huoneen kotimajoituksensa vieraista, pesee pyykkiä ja on valmis avaamaan ravintolansa kymmeneltä aamulla.

– Käyn kuutena aamuna viikossa torilla, sillä haluan tarjota ravintolassani tuoreista raaka-aineista tehtyjä ruokia. Ammattilaismarkkinat ovat noin 4–7 aikaan aamulla. Sen jälkeen Ubudin tori avautuu turisteille.

”Balilaiset naiset ovat erittäin vahvoja, sekä henkisesti että fyysisesti.”

Balilaiset ovat Maden tapaan tyypillisesti aamuvirkkuja. Osa lähtee paikallisille markkinoille jopa kolmen–neljän maissa. Viideltä kadut ovat täynnä elämää ja viimeistään auringonnousun aikaan kuudelta kaikki perheenjäsenet ovat nousseet ylös sängyistään.  Etenkin naiset opetetaan jo ihan pienestä pitäen heräämään varhain ja käyttämään aikansa hyödyksi esimerkiksi äitiä auttaen kotitöissä, sisaruksistaan huolehtien tai uskonnollisiin seremonioihin koristeita valmistaen.

– Balilaiset naiset ovatkin erittäin vahvoja, sekä henkisesti että fyysisesti.

Maden kotikylän pääkatu ja kotipihan maisemia.

20 vuoden fine dining -ura

Omaa ravintolaa Made on pitänyt nyt nelisen vuotta. Sitä ennen hän työskenteli yhdessä Ubudin arvostetuimmassa fine dining -paikassa melkein 20 vuotta. Siltä ajalta hänen ravintolansa seinällä komeilee nyt työtodistus, jossa kerrotaan urasta. Hän aloitti kassalta ja tarjoilijan hommista sekä päätyi lopulta kokiksi.

Pienessä ravintolassa näkee suoraan Maden keittiöön; mitä hän siellä kokkailee ja mistä aineista.

Ruokalistalta löytyvät perinteiset indonesialaiset nasi gorengit ja gado-gado-salaatit, mutta ravintolasta saa myös paljon monenlaisia muita ruokia, herkkuja sekä juomia. Hän haaveilee, että voisi laajentaa paikkaansa, jota varten hän on katsellut jo tutulta kadulta uusia tiloja.

”Olen päivittäin kymmeneen asti illalla ravintolassani. Välillä saatan ottaa 10 minuutin päiväunet.”

Neljän perheen koti

Kotinsa Made jakaa kolmen muun perheen kanssa. Pihapiirissä pienissä huoneissaan asuvat niin miehen siskon ja veljen perheet sekä näiden vanhemmat. Vanhin asukas on 90-vuotias ja nuorin 4-vuotias. Pihapiirissä on myös kälyn pitämä kauneushoitola ja käsityöläisyritys.

Parin talon päässä on Maden lapsuudenkoti, josta hän muutti miehensä kotiin 25-vuotiaana, kun he menivät naimisiin. Joka päivä hän käy tervehtimässä vanhempiaan ja vie heillekin ruokaa, kuten illalla tekee muillekin perheenjäsenilleen.

Välillä Made kokee riittämättömyyttä esimerkiksi ajastaan.

– Olen joka päivä kymmeneen asti illalla ravintolassani. Välillä saatan käydä ottamassa kymmenen minuutin päiväunet, ja usein nappaan vitamiinejakin, että jaksan tehdä pitkää päivää. Uni tulee yleensä heti, kun kallistan pään tyynylle. Mutta en valita, sillä ravintolan pitäminen tuntuu harrastukselta.

Lue myös: Mitä Made-nimi kertoo balilaisesta perheestä?

Oma kylä on tärkein

Balilaisten hindujen kulttuuriin kuuluvat näyttävät seremoniat ja juhlakaudet. Viimeksi marraskuun alussa juhlittiin tärkeää puolivuotisjuhlaa, Galungania ja Kuningania.

Made noudattaa hinduperinteitä päivittäin kotonaan sekä ravintolassaan sekä käy joka kuukausi vähintään kaksi kertaa myös Ubudin suurissa temppeleissä, joissa juhlitaan isosti tuolloin uuttakuuta ja täysikuuta.

Tärkeimpinä asioinaan elämässään Made pitää perhettään ja uskontoaan. Kun häneltä kysyy Ubudin lempipaikoistaan, vastaus on ytimekäs – ja sama kuin monella tapaamallani balilaisella:

– Oma kotini ja tämä kylä!

No comments

  1. Mielnkiintoinen artikkeli. Yksityisyrittäjät joutuvat tekemään pitkää työpäivää asuivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Perhe, koti ja uskonto ovat usein meille naisille  niitä tärkeimpiä asioita.  Muistaisimmepa huolehtia itsestämme ja terveydestämmekin yhtä hyvin.

  2. Voisin lähteä auttamaan/ kokeilemaan tuollaista ihan hyvin..
    Joskus täällä valitetaan niiiii turhasta!!!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: