Jos olisin diginomadi, joka on miettimässä seuraavaa työskentelykohdetta, tai reppureissaaja tai kuka tahansa, joka haluaa lomalle, tulisin heti tänne Taiwaniin. Unohtaisin niin Indonesian Balin ja Thaimaan Chiang main, jotka ovat ainakin etätyöskentelijöiden jatkuvassa suosiossa.
Taiwan ei ole kovin tuttu kohde suomalaisille. Tai muillekaan länsimaalaisille. Taipeissa olen nähnyt vain muutamia länkkäreitä. Mutta olen ollut täällä pian viikon ja voin antaa todella vahvat suositukset.
Itse asiassa, jos puhutaan pelkästään nomadielämästä, Taipei on opintovapaani kohteista paras mahdollinen etäopiskelupaikka. Tosin myönnän vähän nolona, että en ole vielä ehtinyt tekemään kunnolla opintojani täällä, sillä kaupungissa ja sen ympärillä on niin paljon koettavaa. Mutta muita projektejani olen kyllä vääntänyt välillä myöhäänkin paikallisissa kahviloissa, ja havaintojeni perusteella Taipei on läppärityöläisen unelmakohde.
No, okei. Ensin huonot uutiset: täällä tosiaan on niin paljon virikkeitä, että keskittyminen voi olla vaikeaa. Paikalliset eivät myöskään puhu englantia niin hyvin kuin monessa muussa paikassa. Ruokalistat ovat usein vain kiinaksi, mutta hei, ne kyllä käännetään englanniksi nopeasti. Joidenkin kahviloiden melutaso voi olla korkea, mutta vastapainoksi täältä löytyy hipihiljaisia teehuoneita ja trendikkäitä kuppiloita, joissa ei puhetta eikä musiikkia kuule.
Taiwan ei myöskään ole ihan niin edullinen kuin Thaimaa tai Indonesia. Täältä puuttuu monen mielestä rannat ja niiden vetovoima – vaikka kyllä Taiwanissakin pääsee biitsille. Ja paljon muutakin täällä voi tehdä sekä kokea.
Katso vaikka hehkutuslistaani, joka ei koske pelkästään etätyöskentelyä, vaan kaikkea Taiwan-parhautta:
- Suomeen verrattuna Taiwanin hintataso on erittäin halpa. Aiotko olla pidempään? Esimerkiksi huippukuntoisen yksiön saa 300–400 eurolla kuukaudeksi. Monissa taloyhtiöissä on omat kuntosalit ja uima-altaat. Hyvän huoneen voi vuokrata Airbnb-palvelusta alle 20 eurolla eikä hotelleistakaan tarvitse maksaa esimerkiksi Hongkongin hintoja.
- Kivoja kahviloita (eli työskentelytiloja) on runsaasti, ja tosi moni niistä täyttää länsimaiset kriteerit.
- Teehuoneet ovat niin kauniita ja rauhallisia paikkoja, että niissä luovuus villiintyy väkisinkin. Ja kannattaa nauttia teetä niissä, vaikka ei sitä läppäriä olisikaan edessä.
- Taiwanilaisissa kahviloissa voi notkua rauhassa töitä tehden tai sadetta paossa, kun muistaa välillä tilata uudelleen. Taipeissa elämä ei ole (ainakaan vielä) yhtä hektistä kuin vaikkapa Hongkongissa, jossa kahvila-asiakkaat käyvät pikaisesti nauttimassa kupposensa ja harva jää työskentelemään julkiselle paikalle, koska muidenkin täytyy mahtua.
- Julkisissa paikoissa on äärimmäisen nopea nettiyhteys, mutta moni vuokraa heti lentoasemalta oman liittymän. Balin parhaimmatkin paikat ovat hitaita verrattuna Taipein internetiin, sillä myös Suomessa tiedostojen latautuminen kestää pidempään kuin täällä.
- Taiwanilainen ruoka on mahtava sekoitus kiinalaista, japanilaista ja länsimaalaista keittiötä. Jokainen löytää siitä oman suosikkinsa. Sitä saa myös niin halvalla, ettei omassa majapaikassa tarvitse olla jääkaappia eikä keittomahdollisuuksia. Taipeissa kaikki syövät ruokansa ulkona! Maistuisiko parin euron lounas tai illallinen?
- Virikkeitä löytyy yllin kyllin kulttuurista luontoon, yöelämästä taiteeseen, ruuasta urheiluun. Täällä ei voi tylsistyä!
- Julkinen liikenne toimii erinomaisesti ja on edullista, eli paikkaakin voi vaihtaa huoletta. Easycardille voi ladata rahaa ja sillä saa alennusta muun muassa Taipein metromatkoista, jotka maksavat muutenkin vähän eli 0,60–1,60 euroa. Pienellä saarella pääsee nopeasti kaupungista toiseen vaikkapa luotijunalla. Kaupunkipyörillä pääsee kätevästi lyhyempiä matkoja.
- Käteistä ei tarvitse pitää lompakossa! Ainakin Taipeissa lähimaksulla asiointi on supernopeaa ja onnistuu ulkomaisillakin korteilla sekä suuremmilla summilla.
- Taiwanissa on vähän uimarantoja, mutta ne ovat sitten ihan toisella tapaa siistejä kuin vaikkapa Balin sadekautena roskaantuvat rannat.
Muutenkin, Taiwan on todella puhdas paikka, mutta silti autenttinen. - Lämpötila on lähes trooppinen koko vuoden jossain päin saarta.
- Etenkin yksinmatkustava nainen kokee täydellistä rentoutumista Taiwanissa, joka on huipputurvallinen maa! Paikalliset saattavat esimerkiksi jättää ravintoloissa puhelimensa pöydille ja hilpaista vessaan välillä.
- Saapuminen on helppoa (paitsi että suoria lentoja ei ole vielä – vinkvink Finnair)! Suomalainen saa automaattisesti 90 päivän viisumin Taiwaniin. Lentolippu Helsingistä ja takaisin voi irrota hyvällä tuurilla jopa alle 400 eurolla.
- Paikalliset ovat niin ystävällisiä ja kohteliaita. Vaikka yhteistä kieltä ei olekaan, he käyttävät vaikka Googlen kääntäjää saadakseen turistin oikeaan kohteeseen tai löytääkseen tälle vaatekaupasta sopivat tuotteet.
- Missä kaikki muut ovat? Taiwan on vielä uusi (diginomadi-)hittikeskus. Kun tänne tulee nyt, on taatusti edelläkävijä.
Kuvani ovat Tamsuin kaupunginosasta New Taipei Citystä, Pohjois-Taiwanista.
Tein sinne EasyCardillani noin 25 kilometrin metromatkan, joka maksoi 1,30 euroa suuntaansa ja kesti noin 40 minuuttia. Erityisen suosittu Tamsui on viikonloppuisin, jolloin paikka täyttyy ruokakojuista, katusoittajista sekä muista taiteilijoista. Sieltä voi tehdä myös venematkan läheiseen kalastajakylään.
2 comments
Vautsi, kiitos tästä vinkistä! Kuulostaa erittäin houkuttelevalta tällaiselle pääosin etätyötä tekevälle.
Moi Nunu! Suosittelen kyllä vahvasti Taipeita. Etätyöpaikkana ja muutenkin. Kysele ihmeessä lisää, jos ja kun sinne päin tie vie.
Kivaa maaliskuun jatkoa ja kevään odotusta.