Stressitöntä opiskelijaelämää Taiwanissa:  yksiö 150 € / kk ja kaikki ateriat ulkona

Hauskoja karaokeiltoja, pitkiä aamiaisia, leppoisaa opiskelua.

Kun 22-vuotias Cynthia kertoo opiskelijaelämästään Taipeissa, toivon välillä, että olisin itsekin opiskelija Taiwanissa.

Ja hei, niinhän minä olenkin! Melkein. Olen tosin etäopiskelija ja teen opintojani suomalaiseen yliopistoon. Cynthia Kosasih sen sijaan opiskelee Taipein yliopistossa, pääaineenaan kiinan kieli.

”Sinkun ei kannata kokata täällä”

Tutustuin Cynthiaan Filippiineillä tammikuussa, kun teimme päiväretken Puerto Princesaan. Nyt pari kuukautta myöhemmin tapasimme New Taipei Cityssä, jossa hän on opiskellut pian kolme vuotta. Hän muutti tänne Indonesian Jaavalta, kun hän oli 18-vuotias. Muu perhe jäi Jaavalle.

Cynthia toimi minulle New Taipei Cityssä loistavana oppaana. Hän esitteli erityisesti taiwanilaista ruokakulttuuria ja menimme syömään paikalliseen aamiaispaikkaan – jossa ruokalistan saa vain kiinaksi.

Taiwanissa yksi suosituimmista juomista on soijamaito. Kuumana tai kylmänä. Lämmitettynä sitä lapataan hillittömän isoon kulhoon ja nautitaan suoraan astiasta.

Muut Cynthian suosikkiherkut Taiwanissa ovat muun muassa dumplingeja sekä pannukakkuja.

– Sinkun ei kannata kokata täällä. Syön kaikki ruokani ulkona. Saan herkullisen lounaan alle kolmella eurolla, Cynthia sanoo.

”Syön kaikki ruokani ulkona. Saan herkullisen lounaan alle kolmella eurolla.”

Elämä Taiwanissa on Cynthian mukaan samanhintaista kuin hänen kotipaikkakunnallaan Indonesiassa. New Taipei Cityssä hän asui aluksi jaetussa opiskelija-asunnossa, mutta nyt hänellä on vuokrayksiö. Vuokraa hän maksaa noin 150 euroa kuukaudessa.

Opintonsa Taiwanissa Cynthia rahoittaa vanhempiensa tuella sekä työllä. Hän tekee muun muassa freelance-kuvauksia aikakauslehdille.

Ulkomaalaiset opiskelijat maksavat Taiwanissa lukukausimaksuja puolet enemmän kuin paikalliset. Perusmaksu lukukaudessa on noin 1 500 euroa ja vuodessa 3 000 euroa. Cynthia maksaa tämän summan tuplasti neljän vuoden aikana – eli opinnot maksavat hänelle noin 24 000 euroa.

Paikallisia aamupalatuotteita New Taipei Cityssä.

Soijamaitoa! Sitä taiwanilaiset rakastavat.
Pannukakut tulisella kastikkeella kuuluvat muun muassa kiinalaiseen uuteenvuoteen, Cynthia kertoo.
Alle viiden euron aamiaiskattaus kahdelle. Ruokaa jäi paljon ylikin.

”Enemmän stressiä lukiossa”

Indonesialainen Cynthia halusi opiskella kiinaa lukion jälkeen, koska hänellä on kiinalaisia sukujuuria. Taiwan vaikutti laadukkaalta opiskelumaalta. Vanhemmat asuvat yhä Jaavalla, ja Cynthia pitää heihin yhteyttä melkein päivittäin. Seuraavan matkan kotiseudulleen hän aikoo tehdä ensi vuonna valmistumisensa jälkeen.

– Välillä minusta tuntuu, että olen juureton enkä kuulu mihinkään. Indonesiassa tunnen olevani liian kiinalainen, ja Taiwanissa olen liian indonesialainen.

Kiinan kielen kerrotaan olevan yksi maailman vaikeimmista opiskeltavista kielistä. Cynthian mukaan erityisesti poliittiset tekstit tuottavat hänelle hieman vaikeuksia, mutta muuten hän pärjää mandariinikiinallaan jo melko hyvin. Opiskelukin on Taiwanissa hänen mielestään erittäin leppoisaa eikä aiheuta turhia paineita.

”Minusta tuntuu, että olen juureton. Indonesiassa olen liian kiinalainen, ja Taiwanissa olen liian indonesialainen.”

– Minulla oli enemmän stressiä, kun kävin lukiota Indonesiassa. Heräsin 5.30 ja lähdin tuntia myöhemmin kouluun. Taiwanissa puolestaan menen yliopistolle yleensä kymmeneltä aamulla. Opettajat ovat mukavia ja kiinan opiskeleminen helppoa, Cynthia kertoi.

Onko opiskelijaelämä täysin stressitöntä Taiwanissa?

– Melkein, vastaa Cynthia ja miettii lisää:

– Ainoastaan sää on välillä kylmempi kuin Indonesiassa ja maanjäristyksiä on usein. Lisäksi alkoholi maksaa täällä paljon. Käymme harvoin yökerhoissa, mutta karaokebaarissa käymme useammin.

Taiwanin ihme: väritöntä jääteetä!

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: