Olin nähnyt joidenkin ystävieni kuvia aiemmin Yehliun geopuistosta, enkä oikein tiennyt, miten niihin maisemiin pitäisi suhtautua. Ne näyttivät kuvissa jotenkin epätodellisilta. Kuin aivan toisesta maailmasta repäistyltä.
Kun pääsin katsomaan kivimuodostelmia livenä, fiilikseni vain voimistuivat. Paikan päällä tuli tunne: saavuinko kuuhun? Toiselle planeetalle?
Haluan kosketella jokaista näkemääni pintaa ja ottaa kameralla kuvia kaikista niistä. Vaikka eihän valokuvilla voi tuoda esiin mitenkään sitä mieletöntä tunnelmaa, joka leijuu kivien keskellä. Ei kolmiulotteisia muotoja eikä meren kohinaa. Nämä luonnon ihmeellisyydet ovat todellisia taideteoksia, jotka vaikuttavat jokaiseen aistiini.
Mikä Yehliun geopuisto?
Pohjois-Taiwanissa sijaitseva Yehliun geopuisto on yksi maan suosituimpia turistikohteita. Siellä vierailee vuosittain kolme miljoonaa ihmistä. Taipeista sinne kestää ajaa noin tunnin.
Alueella on lähes 200 erilaista kivimuodostelmaa, ja niille on annettu erilaisia nimiä muotojen mukaan. Puistosta löytyy muun muassa kuningattaren pää, sieniä, jäätelö ja kenkä.
Liikkuminen alueella on tehty helpoksi, ja siellä voi kulkea useimmissa paikoissa pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Portaitakin riittää astuttavaksi, mutta ei liikaa.
Parkkipaikka on täynnä turistibusseja. Ihmisiä on tullut Vietnamista, Etelä-Koreasta, Malesiasta ja monesta muusta Aasian maasta. Paikalliset koululaiset ovat retkellä myös; osa näyttää yhtä innokkailta kuin huvipuistossa. Osalle kivipuisto näyttää olevan yhtä kiinnostavaa kuin tylsien läksyjen tekeminen.
Turisteja on jonossa heti aamusta. Ennen kuin merenrantakohteeseen pääsee ihmettelemään luonnon eroosion muokkaamia kivipatsaita, täytyy maksaa noin 2,20 euron pääsymaksu.
Sää vaihtelee jännästi geopuistossa. Välillä on kostean kuumaa kuin Balilla, mutta kun aurinko menee pilveen ja alkaa sataa vettä, kylmyys kovettaa kasvoni kuin kivipatsaiksi.
Yehliun geopuistossa näkee taiwanilaisen tarkkuuden. Puistossa on monenlaisia kieltotauluja: älä koske ja älä ylitä tätä rajaa ovat ne yleisimmät. (Aamulla metrossa muistutettiin monta kertaa ruokailukiellosta, joka koskee myös purukumin pureskelua.)
Kuulen oppaalta, että viime aikoina on uutisoitu geopuiston eroosio-ongelmasta, joka kuluttaa kivipatsaita. Joidenkin varresta on kulunut useita senttejä muutamassa vuodessa. Kuuluisin patsas, kuningattaren pää on menettänyt 12 cm kahdeksan vuoden aikana. Voi olla, että vuonna 2040 Yehliun massiiviset kivipatsaat ovat katkenneet, elleivät tiedeihmiset keksi keinoja niiden pelastamiseksi.
Kauniita kivipatsaita, vihreää luontoa ja upeat merinäköalat. Tänne kannattaa suunnata toisenlaiselle luontokokemukselle, jos vierailee Taiwanissa!
Lisää Taiwan-postauksiani: