”Kumpi on parempi paikka: Bali vai Brunei?”
Uuden reissututtavani kysymys Instagramissa sai miettimään hetken näitä kahta erilaista maata: Indonesiaa ja Bruneita. Mutta en pystynyt valitettavasti vastaamaan hänelle järkevästi. Ei niitä voi verrata. Molemmissa on paljon loistavia puolia.
Myönnän silti: Nyt olen täysin Brunei-huumassa! Onhan täälläkin tietenkin ikäviä lakeja ja muita juttuja, jotka liittyvät muun muassa ihmisoikeuksiin. Politiikasta ei kannata puhua paikallisten kanssa eikä kadulle ole syytä jäädä hengaamaan, ainakaan isossa joukossa, sillä se voidaan käsittää mellakaksi (näin minulle ainakin oppaani kertoivat).
Lyhytaikaisesti maassa vierailevaa turistia Brunei on kohdellut hyvin. Olen todella yllättynyt, kuinka viihtyisä paikka tämä on. Netti on täynnä juttuja, joissa Brunei sekä varsinkin sen pääkaupunki Bandar Seri Begawan leimataan tylsäksi ja jopa mitättömien huvien paikaksi – jossa kannattaa olla maksimissaan kaksi päivää.
Tottahan se on: Jos etsii yökerhoja, Brunei voi olla tylsä kohde.
(Mutta jos on jo valmiiksi tylsä ihminen, saattaa tylsistyäkin helposti. Olipa yökerhoja tai ei. Missä tahansa – eikä pelkästään Bruneissa.)
Jos kaipaa lomalleen jotain erilaista kuin Kanarian tai Thaimaan rantoja, Brunei on nappivalinta. Löysin heti 25 syytä, miksi Bruneihin kannattaa matkustaa.
- Suomalaiset eivät tarvitse lyhyelle matkalle viisumia. Brunein voi kätevästi yhdistää vaikkapa Malesian-reissuun. Suomen passilla voi olla maassa 90 päivää.
- Brunei on todella rauhallinen paikka. Pääkaupunki Bandar Seri Begawan on kuin pieni kylä.
- Paikalliset ovat todella avuliaita ja hillityllä tavalla kiinnostuneita uudesta ihmisestä. Kaikki puhuvat englantia, vaikka ovatkin ehkä hieman ujoja käyttämään sitä. Palvelukulttuuri on suomalaisen makuun; ei liian tyrkyttävää, mutta silti läsnäolevaa.
- Liikenne on hallittua eikä yhtään samanlaista kaaosta kuin muualla Kaakkois-Aasiassa.
- Ilmanlaatu on hyvä. Monet Aasian suurkaupungeissa asuvat tulevat lomalle Bruneihin erityisesti sen puhtaan ilman ja rauhallisuuden vuoksi.
- Pääkaupunki on todella puhdas, mutta se ei ole viimeisen päälle kiillotettu ja liian uudeksi rakennettu.
- Bruneista löytyy siis autenttisuutta ja alkuperäistä kulttuuria, kuten pääkaupungin kelluva kylä, joka on tuhansia vuosia vanha.
- Sulttaanivaltion kulttuuri on kiinnostavaa – ja näyttävää. Jotkut paikat ovat niin kauniita kuin olisivat sadusta.
- Bruneissa mikään ei ole kaukana. Maa on noin 140 kilometriä pitkä.
- Uimarannoillekin pääsee kätevästi ja niissä ei yleensä ole ruuhkaa; uusimpia bikineitä ja uikkareita ei silti kannata Brunein rannoilla esitellä, vaan veteen mennään yleensä t-paidassa ja vähintään shortseissa.
- Borneon huikeat sademetsät nenäapinoineen ja muu luonto löytyy läheltä jopa pääkaupungissa.
- Majoitusta lukuun ottamatta Brunei on edullinen. Lue lisää hintatasosta ja 25 täsmätuotteen hinnoista täältä.
- Lentokentällä tai melkein muuallakaan ei ole koskaan jonoja (paitsi sulttaanin avointen ovien päivänä).
- Pääkaupunki on todellinen luksusautojen ystävän bongausparatiisi. Uusia mersuja voi olla jonossa kymmeniä.
- Torit ovat edullisia paikkoja hedelmien ostamiseen ja ruokailemiseen. Ne ovat myös siistejä ja paikallisten joukossa on helppo liikkua.
- Vaikka sademetsä on lähellä ja kosteusprosentti useimpina päivinä lähemmäs 100, kuumuus ei tunnu niin hajottavalta kuin Balilla (tai sitten olen tottunut jo 32 asteen lämpötiloihin).
- Palella ei kuitenkaan tarvitse. Lämpötila on Bruneissa yleensä 30–35 astetta.
- Brunei toimii nenänvalkaisijana, sillä maasta ei saa alkoholia. (Jos kuitenkin haluaa välttämättä prosenttinsa juomaansa saada, moni menee Malesian rajalle ostamaan alkoholia. Ei-muslimit voivat tuoda 48 tunnin välein mukanaan maahan kaksi litraa alkoholia.)
- Paikalliset ovat todellisia foodieita. He tuntevat maailman ruokatrendit ja vaalivat omia herkkuruokiaan. Erilaisten ravintoloiden kirjo on todella laaja, paitsi possua niistä ei saa.
- Bruneissa arvostetaan kahvila- ja ravintolakulttuuria. Pääkaupungissa on monia kahviloita, joissa paikalliset istuvat mieluusti myöhään illalla ja nauttivat lempijuomiaan.
- Kulta ja kankaat ovat monen turistin shoppailulistan suosikkeja, mutta Bruneista kannattaa myös katsella muita tuliaisia, kuten kosmetiikkaa ja kenkiä.
- Pääkaupunkikin on todella vihreä; siellä on paljon puistoja, joihin voi mennä piknikille ja vaikkapa monen tunnin vaellukselle.
- Brunei on yksi maailman turvallisimmista paikoista, kertoo uusi yhdysvaltalaislistaus. Kävelin paljon aamuvarhaisesta iltamyöhään pääkaupungin kaduilla, pimeilläkin kulmilla. Ja vain kerran koin uhkaavan tilanteen: sen aiheuttivat ”cityapinat”, jotka meinasivat varastaa puhelimen kädestäni.
- Jos Brunein sulttaanin Hassanal Bolkiahin näkee julkisuudessa, hänen kanssaan pääsee yleensä myös Instagram-kuvaan. Paikalliset pitävät johtajastaan ja ottavat mieluusti selfieitä hänen kanssaan. Joka vuosi hän pitää valtavaa linnaansa auki kolme päivää Eid-juhlan aikaan ja silloin kansa pääsee kättelemään sulttaania.
- Vaikka Brunein päänähtävyydet katsoo nopeimmillaan vuorokaudessa, kannattaa maahan varata vähintään viisi päivää. Niin voi rauhassa tehdä joka päivä jonkun pienen retken ja tutustua paikalliseen kulttuuriin sekä ihmisiin. Esimerkiksi kansallispuisto Ulu Temburongissa en ehtinyt omalla neljän päivän reissullani käymään.
Tämän postauksen luontokuvat ovat Tasek Lama -puistosta, joka on pääkaupungin keskuspuisto. Jos ei ehdi kansallispuistoon, tämä on loistava ”korvike”. Siellä voi vaeltaa eritasoisia reittejä tuntikausia keskellä viidakkoa tai lenkkeillä asfaltoiduilla polulla tai nauttia luonnonrauhasta, ihmeellisistä eläimistä ja kasviston kauneudesta. Minut yllätettiin siellä täysin ja sain melkein kakun naamaani. Vähän samanlainen hölmistynyt olo on ollut täällä muinakin päivinä; niin paljon jänniä ja makeita juttuja olen kokenut Brunein-reissun aikana.
Muut kuvat ovat puolestaan keskustan ja Gadongin iltamarkkinoilta, jossa kannattaa käydä jo ihan tunnelman vuoksi. Gadongin torin vieressä on muun muassa myös iso The Mall -ostoskeskus.
Tasek Lama -kierrokselle voi puolestaan yhdistää pääkaupungin museot ja shoppailun, mikäli jaksaa puiston tuhansien portaiden jälkeen vielä seikkailla.
No comments
Nää Brunein jutut ovat kyllä todella mielenkiintoisia. Toki muutkin on, mutta harvemmin kuulee kenenkään käyneen Bruneilla, niiin siksi janoan päästä lukemaan ja katsomaan kuvia sieltä 🙂
Kiitos, kiva kuulla, että Brunei kiinnostaa. 😊👍🏽
Tosin siirryin just Filippiineille ja toivottavasti täältäkin pian saisin jotain postauksia aikaan.