Yli 100 viestiä ja kalliita välityspalkkioita – asunnon etsiminen Japanissa on raakaa peliä

 

Olo on kuin lottovoittajalla!

Koska olen löytänyt vuoden viimeiselle kolmelle kuukaudelle asunnon Japanista.

Olen tässä kuukauden aikana lähettänyt varmasti yhteensä yli sata sähköpostia ja Airbnb-viestiä sekä täyttänyt nettilomakkeita. ”Olisiko kenelläkään vuokrata kotia loka–joulukuuksi kohtuuhintaan?”

Japanin Airbnb-markkinat muuttuivat viime vuonna. Maassa tiukennettiin vuokrauslakia ja asunnonvuokraajat joutuivat ahtaalle.

Joissakin paikoissa on äänestetty, että Airbnb-toimintaa ei saa olla lainkaan. Jotkut ovat ilmeisesti hyväksyneet tietyt kuukaudet tai jopa viikonloput, jolloin asunnon saa vuokrata ulkopuoliselle.

Kun aloin etsiä sopivaa Airbnb-asuntoa Japanista, laitoin aluksi koko maan kattavan haun.

Tulos oli musertava: löysin 20 Airbnb-kotia koko Japanista hakuehdoillani.

Hakuni rajasin aluksi näillä ehdoilla:

  • alle 800 euron vuokra
  • kalustettu asunto
  • wifi.

Sittemmin nostin vuokrakaton tuhanteen euroon ja sain noin 50 kotia koko Japanista. Sekin on todella vähän.

Huomasin, että kaikki edelliset Airbnb-majoittajani olivat kadonneet palvelusta. Jotkut vastasivat meileihini ja kertoivat, etteivät enää pysty vuokraamaan asuntoja.

Pientenkin paikkakuntien hinnat olivat melkein tuplaantuneet vuoden 2018 keväästä.

Kun vielä viime vuonna sain kuukaudeksi asunnon Okinawalta noin 700 eurolla, nyt hinnat olivat vähintään kaksinkertaiset – eikä tarjontaa ollut juuri lainkaan. Katsoin niin tämän hetken, lokakuun ja muidenkin kuukausien tilanteen.

Hotellit ja majatalot oli suljettu pois listaltani, sillä niissä hinnat ovat aivan liian korkeat. Hostellissa en jaksaisi asua koko aikaa.

Kimppakämppä voisi mennä muutaman viikon, mutta viime marraskuu Tokiossa osoitti, että kuukausi on minusta liian pitkä aika tuntemattomien kämppisten kanssa viluisessa majatalossa.

 

Yllättävä tarjous

Onneksi minulla on muutama tuttu Japanissa ja kysyin apua heiltä. Osa tarjoutui etsimäänkin asuntoa minulle tai majoittamaan ainakin osaksi aikaa.

En kuitenkaan halunnut odottaa, että pääsisin maahan ja aloittaisin asunnonetsinnän silloin.

Lokakuussa alkaa paikallisten korkeakoulujen toinen lukukausi, ja se tarkoittaa, että jotkut oppilaitokset hyväksyvät uusia opiskelijoita tuolloin. Mikä taas lisää asunnonetsijöiden määrää Japanissa.

Samaan aikaan Japanissa järjestetään muun muassa rugbyn maailmanmestaruuskilpailut, jotka tuovat paljon väkeä maahan.

Sain vinkkejä paikallisista kiinteistönvälittäjistä, jotka ovat erikoistuneet kalustettujen, lyhytaikaisten asuntojen välittämiseen. Kyselin hintoja sekä asuntojen kuntoja. Pyysin valokuvia ja chattailin reaaliaikaisesti iltamyöhään töitä tekevien asuntomogulien kanssa.

Halvimmat hinnat olivat 1 300 euroa ja päälle olisi tullut siivousmaksua, takuumaksua, välityspalkkiota sekä kaasu- ja vesimaksut. Ja nämäkin hinnat sain pienestä Fukuokasta – joka tosin on kovassa nosteessa.

Avainrahastakin kuulin; se on sellainen kiitosmaksu vuokranantajalle.

Olin välillä jo hieman epätoivoinen tässä projektissani, mutta toisaalta uskoin, että löytäisin majapaikan vielä Japanista.

Sitten yksi meili muutti hetkessä tilanteen. Siinä minulta kysyttiin, haluaisiko vuokrata 670 euron kuukausimaksulla yksiön Fukuokan keskustasta. Päälle tulisivat vielä siivous- ja muut maksut.

Kyllä, kyllä, kyllä! Ensin tosin googletin ja pyysin japanilaista kaverianikin etsimään kaiken tiedon asunnon tarjoajasta – sekä paikasta, jossa loppuvuoden kotini sijaitsee. Ihan varmuuden vuoksi. Olenhan kokenut Japanissa myös Airbnb-huijauksen.

Fukuoka oli Japanissa aikoinaan ensimmäinen paikka, jossa kävin. Ja toisen kerran menin sinne uteliaisuuttani keväällä 2018.

Rakastan uusia paikkoja ja voisin tälläkin Japanin-reissulla käydä vaikkapa Hokkaidolla ja Shikokulla. Mutta ehkä pääsen noihin paikkoihin ensi keväänä.

Loppuvuoden nautin mielelläni Fukuokan ja Kyushun saaren maisemista. Sielläkin on niin paljon juttuja, joita en ole vielä kokenut.

Asuntokin on uudella alueella –  ihan keskustassa, noin kilometrin päässä Fukuokan pääasemasta, Hakatasta. Yllä olevassa kuvassa on kanaali, joka on myös lähellä. On ihanaa päästä asettumaan paikkaan, joka on osittain tuttu, ja tutustua siihen lisää.

Ja mikä parasta: puolen kilometrin päässä loppuvuoden asunnostani on japanilainen teehuone sekä äärimmäisen kaunis, matkailijoita suojeleva temppeli.

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: