Arkipäivää Balilla: uhrilahjoja sekä mopojen siunaamista

 

Balilainen kulttuuri on äärimmäisen kiehtova ja tiiviisti läsnä jokapäiväisessä elämässä – mikä ei jää täällä huomaamatta.

Ensimmäinen huomio on yleensä se, että katujen varsilla, kotien ja kauppojen edessä on joka päivä useita uhrilahjoja. Canang sareja. Pieniä kukka-asetelmia, joilla osoitetaan muun muassa kiitollisuutta jumalille.

Viimeisimmillä Balin-reissuillani olen asunut kotimajoituksessa, joten olen päässyt näkemään jonkin verran paikallista arkea. Ja tietenkin juhlaakin.

Yksi ilta todistin sattumalta majatalossani erikoista seremoniaa, uuden moottoripyörän vihkimistä. Nämä tapahtumat ovat yleensä balilaisten omia, yksityisiä tilaisuuksia. Mutta koska uuden pyörän talli sijaitsee huoneeni vieressä, satuin kuulemaan iloisia juhlanääniä ja menin katsomaan ulos, että mitä jännää nyt tapahtuu.

Paikalla oli noin 20 balilaista, jotka olivat pukeutuneet värikkäisiin juhlavaatteisiin. Uutta perheenjäsentä, moottoripyörää, siunaamaan oli kutsuttu lähimmät perheenjäsenet. Mopon ympärillä oli kukkia ja todella runsaita canang sari -uhrilahjoja. Niillä halutaan tuoda positiivista energiaa ja viedä pois negatiivista, sekä varmistaa, että demonit ja pahat henget pysyisivät pois moposta.

Mopon ympärillä oli kukkia ja todella runsaita canang sari -uhrilahjoja.

Balilaisten hindujen seremonioihin kuuluu siunata kaikki kotiin tulevat metalliesineet, kamerasta autoihin. Kaikki perheet eivät harrasta esimerkiksi kännyköiden siunaamista.

Jotkut taas palkkaavat paikalle kylän arvostetuimman papin ja viettävät siunaustilaisuuksia säännöllisesti, kuuden kuukauden välein. Silloin siunausjonossa ovat kodin kaikki metalliesineet, kuten keittiövälineet ja televisiot.

Kodin metalliesineiden siunaaminen ja päivittäiset uhrilahjat ovat silti vain yksi osa balilaista kulttuuria. Jokainen päivä on suuri seremoniapäivä Balilla, kuten majataloni väki sanoo.

Canang sari x 3

  1. Näitä pieniä punottuja koreja on Balilla joka paikassa: portailla, aidan päädyssä, temppeleissä tietenkin ja jopa kaupoissa. Näitä uusitaan jopa kolme kertaa päivässä ja niissä voi olla makeisia, tupakkaa, jyviä…
  2. Ne ovat samalla sekä demoneiden karkoitukseen että hindujen kunnianosoitus elämälle, luonnolle, jumalille.
  3. Joskus niiden päälle astuu vahingossa kadulla, mutta koskaan niiden päältä ei saisi tarkoituksella edes hypätä. Korien tekeminen kuuluu balilaisnaisten arkeen kuten leipominen ja siivoaminenkin. Mutta niitä saa nykyisin myös kaupoista.

Kommentoi postausta alla

%d