Totonou, sanoo japanilainen mies, kun hän kirmaa saunasta viilentävään veteen.
Saunassa on lämpöä reilusti. Höyryä nousee jatkuvana vanana taivaalle ja ovestakin sujahtaa savupilvi ulos.
Ulkona mittari liitelee melkein +25 asteessa, ja eletään marraskuun loppupuolta Fukuokassa.
Lasten kahluuallas on täytetty jäätävällä vedellä, jonne voi pulahtaa tai kauhoa vettä päälleen.
Totonou-verbillä kuvataan Japanissa sitä tunnetta, kun hyvä olo virtaa kehossa saunan ja vilvoittelun välillä. Se tarkoittaa myös sitä tilannetta, kun kaiken uskotaan järjestyvän ja sujuvan hyvin.
Niin tärkeää kuin itse saunominen on japanilaisille, on hyvä muistaa jäähdytellä kunnolla. Kylmän ja kuuman vaihtelun uskotaan tuovan monia hyötyjä, kuten parempaa verenkiertoa ja syvempää rentoutumista.
Totonotta-tunnus (totonou-verbin imperfekti) näkyy muun muassa sosiaalisen median saunakuvissa.
Yle kertoi aiemmin, että totonotta-ilmaisun takana on kuuluisa mangakirjailija Katsuki Tanaka ystävineen.
Suomessa sen voisi kääntää ”hyviksi löylyiksi”.
”Haluan puhdistautua mahdollisimman usein”
Japani ja Suomi juhlistavat tänä vuonna, 2019, diplomaattisuhteidensa satavuotista historiaa. Sen kunniaksi saunalähettiläs Risa Tanaka on järjestänyt saunatapahtumia ympäri Japania.
Hän hankkii yhteistyökumppanit ja sopii saunapaikat sekä markkinoi aktiivisesti suomalaista saunakulttuuria.
Japanissa on meneillään suuri saunabuumi. Paikallisen saunainstituutin mukaan 12 miljoonaa japanilaista saunoo säännöllisesti, ainakin kerran kuukaudessa. Luku kasvaa joka vuosi.
Saunoja on ollut Japanissa aiemminkin. Esimerkiksi hotelleissa voi törmätä saunoihin, jossa on televisio ja kuivempi ilma. Savusaunojakin on ollut satoja vuosia.
Saunomisen luonne on kuitenkin muuttunut paljon viime aikoina. Erityisesti suomalainen tapa lähes sata-asteisine löylyineen ja vihtoineen kiinnostaa.
Saunominen on edelleen sosiaalistakin toimintaa Japanissa. Mutta kuumista lähteistä ja kylvyistä pitävät japanilaiset ovat omaksuneet nyt saunan ”henkisen puolen”.
Televisio-ohjelmissa ja sarjakuvissa kerrotaan, kuinka saunominen rentouttaa ja kuinka ihmiset ovat jopa löytäneet todellisen itsensä saunomisen avulla.
– Haluan käydä puhdistautumassa mahdollisimman usein saunassa, vähintään kerran viikossa. Mutta voisin saunoa vaikka joka päivä. Se on kuin meditaatiota. Pimeässä saunassa saan olla rauhassa ajatusteni kanssa, vaikka olisin siellä ystävieni ympäröimänä, kertoi kolmikymppinen japanilaismies, joka nautti melkein tunnin löylyistä tänään Fukuokassa.
Tällä kertaa Risa Tanaka toi saunatelttansa Fukuokaan paikallisen museon pihalle. Lisäksi mukana tuli pieni myyntikoju täynnä suomalaisia tuotteita, kuten saunakiviä ja Sauna-paitoja. Saunojien ja muiden vierailijoiden iloksi ulkona soivat suomalaiset kappaleet räpistä iskelmään.
Lauantaipäivän saunavuorot loppuivat nopeasti. 50 ihmistä pääsi saunomaan; tunti maksoi noin kahdeksan euroa.
Yhdessä teltassa sai käydä kokeilemassa löylyjä vaatteet päällä. Suipot saunamyssyt vilahtelivat Ohori-puiston maisemassa ja telttakankaat täyttyivät kosteista pisaroista.
Vihtojakin pääsi kokeilemaan. Joillekin suomalainen tapa ”hakata toisiaan vihtoilla saunassa” kuulosti todellisuutta rajummalta leikiltä.
Saunamenu oli erittäin suomalainen. Ruokakojussa oli kaupan lohisoppaa, korvapuusteja, makkaraa ja mustikkapiirakkaa. Vapaaehtoiset kaatoivat janoisille karpalolonkeroa ja kahvia.
Lonkerotölkki irtosi 4,20 eurolla. Saunojien ohjeistuksissa painotettiin nesteytyksen tärkeyttä.
Paikallisen kokin soppa oli erittäin herkullinen: siinä pääosassa olivat kasvikset ja kala. Perunaa oli onneksi vain vähän. Hinta oli 5,80 euroa.
Paljon puhetta suomen kielellä
Museon auditoriossa pidettiin saunaesitelmiä samalla, kun ulkona saunottiin ja nautittiin Feel Finland -päivän antimista.
Japanilaisille esiteltiin saunalautat, liikuteltavat saunat, yleiset saunat ja kerrostalohuoneistojen saunat. Puhetta kuului niin suomeksi, englanniksi kuin japaniksi.
Marimekko-kassini oli jälleen kerran mainio tutustuttaja. Moni japanilainen tuli kysymään, mistä sellaisen kassin voisi saada.
Tai he aloittivat juttelun Marimekosta ja Suomesta.
Rehellisesti sanottuna, oli hieman hassua tavata kerralla niin paljon Suomi-faneja.
Yksi oli ollut vuoden Kittilässä, toinen harjoittelussa Nokialla. Kolmas tutkii suomalaista saunakulttuuria, neljäs haluaisi matkustaa Suomeen ja saunoa revontulia katsellen.
”Hai, Hankasalmen Revontuli on tuttu.”
”Myös Tampereen Rajaportissa olen käynyt.”
”Arlan sauna Helsingissä on niin söpö.”
Puhe sujui monien paikallisten saunafanien kanssa suomen kielellä. Se oli jännää pitkän tauon jälkeen. Toki kirjoitan joka päivä jotain suomeksi, mutta puhumaan en ole päässyt kunnolla suomea moneen kuukauteen.
Paikalla oli muitakin suomalaisia, kuten Fukuokassa asuvia opettajia sekä it-ammattilainen ja Sagassa opiskelevia jyväskyläläisiä. Ehkä heistä joistakin voi tulevaisuudessa lukea lisää täältä Adventurista-blogista.