Stop over Abu Dhabissa – upea, mutta liian kallis rasti opiskelijalle?

 

Ananasta ja avokadoa. Matkalla Japanista Abu Dhabiin muistan taas, miltä tuoreet hedelmät maistuvat. En ole syönyt paljon hedelmiä enkä marjoja kahden Japanin-kuukauden aikana. Joitakin mansikoita, banaaneita ja smoothieita, mutta aivan liian harvakseltaan.

Etihad Airwaysin hedelmät ja salaatit maistuvat todella hyvin opiskelijalle pitkällä, 12 tunnin lennolla. Samoin on ilo selata sähköistä lehtiarkistoa: sieltä löytyvät kaikki suosikkiaikkarini ja vieläpä uusimpina versioina. Näin opiskelijabudjetilla reissaavana olen joutunut karsimaan yhdestä suosikkiharrastuksestani: lehtien lukemisesta. Joitakin suomalaisia lehtiä olen lukenut sähköisesti, mutta en ole ostanut edes lentomatkoille lehtiä, kuten yleensä teen lomamatkoilla. Joten Elle, Lonely Planet ja monet muut lehdet tulee selattua tarkkaan lentokoneessa.

Abu Dhabin lentokentälle kone saapuu aamuyöllä. Vastassa on todella lämmin ja kostea ilma sekä innokkaat taksimiehet. Kyytien hinta keskustaan vaihtelee 40 eurosta 20 euroon.

Otan tietenkin halvimman kulkupelin eli 20 euron taksin; tosin, bussia en jaksa jäädä odottelemaan. Taksinkuljettaja kertoo olevansa Pakistanista. Kaksi vuotta on kulunut Abu Dhabissa, jonne hän on saanut tuotua perheensäkin.

– Tienaan yli 3000 dollaria kuukaudessa, hän kertoo.

Jaahas, onkohan tuo mahdollista, alan pohtia. Vai onko mukana niin kutsuttua taksimiehen lisää?

Myöhemmin tapaan Abu Dhabissa taksimiehiä ja -naisia niin Ugandasta, Intiasta kuin Nepalista.  Osan kanssa päädyn keskustelemaan rahasta. Kaikki he väittävät kuukausipalkakseen 3000 Yhdysvaltain dollaria. He puhuvat hyvää englantia ja jutustelu on kivaa, mutta yksi asia paistaa läpi heidän jutuistaan: he ovat Abu Dhabissa pelkästään rahan vuoksi. Heidän oikea, nautinnollinen elämänsä on toisaalla. Kotimaassa.

Kun aloin kysyä, miksi he eivät viihdy Abu Dhabissa, keskustelu loppui melkein siihen. Ja se jäi hämmentämään.

 

150 euron päivä

Abu Dhabissa päätin viettää päivän, sillä lentoyhtiö tarjosi halvempaa lentoa Marokkoon 20 tunnin stop overilla. Yli 20 tunnin lentäminen olisi ollut myös liian kova suoritus ainakin minulle, joten pieni paussi Arabiemiraateissa kiehtoi kovasti. Tälle stop overille lentoyhtiö ei tosin tarjonnut mitään hyvityksiä halvempaa hintaa lukuun ottamatta, kuten ei yleensä yhdensuuntaisissa lennoissa tehdä muutenkaan. (Joskus meno-paluu-lipun hankkija voi saada stop over -tapauksissa halvemman tai jopa ilmaisen majoituksen sekä ruokalipukkeita tai kiertoajeluita.)

Majoituspaikan kanssa piti hieman kikkailla, sillä saapumis- ja lähtemisaikani olisivat periaatteessa vaatineet kahden vuorokauden maksun, vaikka perillä olin hädin tuskin 20 tuntia ja siitäkin sai miinustaa kuutisen tuntia lähtö- ja muihin selvityksiin sekä kuljetuksiin. Sain onneksi neuvoteltua hotellihuoneen 1,5 päiväksi, sillä halusin ottaa vielä ennen seuraavaa, aamuyöllä lähtevää lentoani nokoset siellä.

Voin myöntää, että stop over ei kyllä rahallisesti ollut mikään järkevä juttu. Abu Dhabi on kallis paikka. Vaikka taksimatkat ovat suhteellisen halpoja, saa niistä yksinmatkustava maksaa runsaasti, jos haluaa nähdä nopeasti muutaman kohteen lyhyessä päivässä. Katselin ohjattuja kierroksia, mutta ne olisivat olleet yli 50 euroa, enkä uskonut, että jaksaisin katsoa kaiken mahdollisen niistä. Joten ajattelin sijoittaa 30 euroa päivän nähtävyyksien vaatimiin taksimatkoihin ja pääsin käymään muutamissa mielenkiintoisissa täsmäkohteissa:

  1. Sheikki Zayedin moskeija, joka on yksi maailman suurimmista moskeijoista ja ehkä näyttävin kohde Abu Dhabissa
  2. Heritage village, joka tarjoaa mahtavan mahdollisuuden tutustua vanhaan arabikulttuuriin
  3. Marina Mall, jossa on kivat maisemat tarjoava Sky Tower (tosin se on kiinni parhaillaan enkä päässyt sinne, mutta sitten kiersin kauppoja; vaikka en ostanutkaan mitään, iloitsin taas vaatteista, joista riitti kokoja yli 40:n)
  4. Emirates Palace, viiden tähden hotelli, josta on kivat maisemat kaupunkiin

Käytin yhteen vuorokauteen 150 euroa (erittely alla). Se on hurja summa opiskelijalle ja muutenkin. Abu Dhabin stop overin olisi voinut tietenkin tehdä ilman majoitusta ja jättää kamat lentokentälle sekä kulkea retket paikallisbusseilla. Silloin päivästä olisi selvinnyt ehkä muutamalla kympillä. Mutta tällä kertaa en ehtinyt enkä jaksanut suunnitella tarpeeksi tätä pientä pyrähdystä. Olin ajatellut, että katson bussit paikan päällä, mutta niitä ei kuitenkaan kulkenut kovin usein suosituimpiin nähtävyyksiin.

 

 

40 asteen helteessä hunnutettuna

Abu Dhabi on erittäin siisti paikka. Minusta tuntui, että jokaisessa paikassa siivottiin koko ajan. Moskeijassa heiluivat mopit. Samoin kaduilla ja ostoskeskuksissa lakaistiin lattioita. Ikkunoita kiillotettiin. Taksimiehet sukivat ikkunanpyyhkijöitä.

Abu Dhabi vaikuttaa myös erittäin miehiseltä sekä äänekkäältä paikalta. Ihmiset puhuvat kovaan ääneen, mussuttavat ruokaa ja soittavat autoissaan kovalla poppia.

Sinä päivänä kesä oli saapunut kunnolla ja mittari näytti auringossa pahimmillaan yli +40 astetta. Varjossa oli +38. Kävellen kaupungissa ei liikkunut juuri kukaan; en tiedä liikkuuko muutenkaan. Ihmisillä on uudet autot ja bensa on halpaa, noin 0,40 euroa litralta. Kaikki muu sen sijaan on kallista: salaatti ostoskeskuksessa maksoi 15 euroa ja smoothie 8 euroa. Julkisen wifin saatavuus oli ehkä heikompi kuin jopa Japanissa; lentokentällä markkinointiinkin ahkerasti sim-kortteja turisteille.

Maailman kolmanneksi suurimmassa moskeijassa hikeäni lisäsi päälle puettava abaya. Vaikka olin pukenut itselleni sukkahousut ja ottanut mukaan pitkähihaisen neuletakin, jouduin menemään moskeijan vaatelainaamoon ja ottamaan sieltä päälleni tuon kaiken peittävän vaatteen. Hiuksistani ei saanut näkyä yhtään, eli olin koko ajan huntu tiukasti kasvoillani, ettei otsatukkani vilahtaisi sen alta. Vartijat kävivät huomauttamassa kyllä, jos otsatukkani pilkisti hupun alta.

Moskeija sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päästä Abu Dhabin keskustasta, ja lentokentältä sinne pääsee noin 20 minuutissa. Sisäänpääsy on ilmainen. Siellä pitää jättää kengät säilytykseen; sukat ovat järkevä varuste moskeijaan, sillä kuumana päivänä sen marmorilattiat ovat todella kuumat.

Paikkaa on muuten vaikea kuvailla kuin sanalla kaunis ja hillittömän suuri. Se vetää parhaimmillaan 40 000 rukoilijaa kerrallaan sisään. Ja vaikka olenkin välillä nopea kiertelijä, meni minullakin moskeijassa yli kaksi tuntia. Joten kannattaa varata runsaasti aikaa sinne!

Ja sitten vielä ne 20 tunnin stop overin kustannukset:

  • 50 euroa hotelli (ei aamupalaa)
  • 2×20 lentokenttäkuljetukset
  • 30 muut kuljetukset
  • 15 salaatti
  • 8 smoothie
  • 5 välipalat kaupasta

Yhteensä 148 euroa

No, sain lentoni Japanista Marokkoon vajaalla 400 eurolla ja Marokosta eteenpäin lentoni maksoivat korkeintaan sata euroa suunta; halvin lippuni eli Marokosta Maltalle maksoi 49 euroa. Kun katselin vaikkapa lentoja Japanista Suomeen touko–kesäkuussa, yhdensuuntaiset lennot olivat pitkälle 800 euroa eivätkä ne olleet edes suoria lentoja.

Toisinaan meno-paluun ostaminen Japanista Suomeen on halvempaa kuin pelkän menolipun ostaminen. Eräässä Facebook-ryhmässä keskusteltiin keväällä aiheesta ja siellä vahvistettiin, että lippujen hinnat Japanista Suomeen ovat runsaasti kalliimmat kuin Suomesta Japaniin.

Olen kuitenkin tyytyväinen, että tein tämän pikaisen stopin Abu Dhabiin, vaikka se ei ole tyypillinen reppureissaajan kohde. 150 euroa menee nopeasti Suomessa vaikkapa teatteriviikonloppuun tai festareille, mutta tuolla summalla sieltä ei lähdetä katsomaan Abu Dhabia.

Näin ja kuulin paljon mielenkiintoisia juttuja sekä sain nopean katsauksen Arabiemiraatteihin. Ja tietenkin taas muistin, että tiukalla budjetilla kannattaa suunnitella matka aina hyvin etukäteen – eikä syödä trendisalaattia ostoskeskuksen kalleimmassa kahvilassa.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: