Shifen ja onnellisia viestejä Taiwanin taivaalla

Loistavia sijoituksia. Opiskeluonnea. Rakkautta. Iloa.

Värikkäissä lyhdyissä lukee monenlaisia toivotuksia englanniksi ja kiinaksi. Kaikkea en osaa lukeakaan, vaan tyydyn pelkästään ihastelemaan kiinalaisia merkkejä. Ne ovat taideteoksia itsessään.

Oi, osaisinpa kiinaa; päähäni tulee taas tämä tuttu ajatus Shifenissä.

Noin tunnin ajomatkan päässä Taipeista sijaitsee loistava kohde vaikkapa viikonloppuvisiitille. Monet paikalliset tulevat Shifeniin vapaa-ajallaan. Käppäilemään vanhan kaupungin katuja, tai oikeastaan yhtä katua sekä lennättämään lyhtyjä.

Shifen on tiukkojen sääntöjen maassa ainoa paikka, jossa voi päästää ilmaan paperilyhdyn laillisesti. Sielläkin lyhtyperinteestä on väännetty vuosien ajan, sillä luonnonsuojelijoiden mukaan taivaalle päästetyt lyhdyt roskittavat luontoa ja pahimmassa tapauksessa sytyttävät tulipaloja.

Lyhdyillä on Shifenissä pitkä historia. Vuoristokylän asukkaat kertoivat aiemmin lyhdyillään, että olivat hengissä pitkän työmatkan jälkeen. Aiemmin vuorilla oli paljon muun muassa ryöstelijöitä, jotka etsivät helppoja saaliita ja tekivät mitä tahansa niiden eteen. Lyhty oli merkkinä siitä, että turvassa ollaan. Lyhdyillä on myös lähetetty aikoinaan viestejä tuonpuoleiseen siirtyneille.

Värillä on väliä

Taiwanilaisessa perinteessä lyhtyjen väreillä on omat merkityksensä. Keltainen väri symboloi rahaa, punainen terveyttä, sininen uraa ja oranssi rakkautta. Monissa lyhdyissä on kokoelma näitä kaikkia värejä. Mahdollisimman paljon onnellisuutta!

Shifenissä vierailevat turistit lähettävät päivittäin ilmaan satoja lyhtyjä. Halvimmillaan paperisen lyhdyn saa viidellä eurolla. Niitä lähtee koko ajan kohti taivasta. Aamusta iltaan.

Kiinalaisen uudenvuoden jälkeen kylässä järjestetään vuosittain isot festivaalit, jossa taivaalle nousevat samaan aikaan tuhannet lyhdyt.

Lyhtyjen lähetyspaikkana on yleensä junarata-alue. Vanhat junat puksuttavat raiteilla todella harvoin, joten niiden välissä rata täyttyy yleensä ihmisistä ja lyhdyistä.

Kanan sydäntä ja nahkaa?

Hiilikaivoksen ympärille muodostuneen kylän suosikkiaktiviteetit ovat lyhtyjen lisäksi ruokien maisteleminen. Junaradan molemmin puolin on ruokakojuja, joista kantautuu monia herkullisia tuoksuja.

Pähkinäinen jäätelö ja nougatherkut ovat tämän kylän lemppareita. Kanaa löytyy eri muodoissa sekä muita lihaisia herkkuja. Ihmiset kulkevat tuntikausia kojuilta toiselle ja maistelevat paikallisia erikoisuuksia.

Ruokaa voi sulatella kävelemällä radan vartta myös ihmisten taivaalle lähettämiä tervehdyksiä vakoillen sekä lähiympäristöä riippusiltoineen ihastellen. Parin kilometrin päässä ovat myös Shifenin vesiputoukset, joille en päässyt, koska ukkosmyrsky yllätti vierailuni aikana. Toisaalta, Shifenistä on myös lyhyt, noin 45 minuutin ajomatka Jiufeniin, jonka portaita kiivetessä kuluu mukavasti energiaa.

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: