Rivot kakut ja muut jännät jutut, joihin törmää Taiwanissa x 8

Tapiokasta valmistetut pienet helmet teejuomassa eli taiwanilainen kuplatee. Todella pahalta haiseva stinky tofu. Nämä eivät ole mitenkään jänniä!

Taiwanista löytyy paljon jännempiä ruokia ja juomia sekä muita asioita, joita paikalliset jonottavat vaikka tunnin ja turistit ihmettelevät kamerat kädessä.

Olen tässä 11 päivän aikana törmännyt vaikka mihin erikoisuuteen, tosin yleensä vasta illalla. Päiväni ovat tavallista turreilua ja etäopiskelua, mutta auringonlaskun aikaan kaikki alkaa!

Pääkaupunki Taipei herää todelliseen eloonsa vasta hämärän alkaessa. Päivisin kadut ovat melkein tyhjiä ja talot ruman harmaita, mutta iltaisin värivalot kirkastavat katukuvan äärimmilleen ja paikalliset jonottavat jotakin jokaisessa kulmassa. Kaikkia näitä jännittäviä asioita, joita olen alapuolella listannut.

Monet niistä ovat arkipäivää taiwanilaisille, enkä mitenkään tuomitse näitä kulutustrendejä. Ajattelin lähinnä vinkata hauskoista Taiwan-tavoista ja -tavaroista. Oletko muuten testannut näitä?

  1. Kondominmuotoiset suklaat
    Suklaata lemmenleikkeihin? Ei todellakaan. Muun muassa Sophisca-ketju myy erimuotoisia karkkeja teemalauseella ”suklaa on parempaa kuin seksi”. Taiwanilainen makeiskauppa on erikoistunut karkkeihin, joilla on tuttuja muotoja esimerkiksi kondomeista ja geishakuulista. Maistuisiko suklaatissit tai -kuukautissiteet?
  2. Kakkajäätelöä vessanpöntöstä
    Modern toilet -ravintolaan on melkein koko ajan jonoa! Taiwanilaiset haluavat istua vessanpyttyistuimilla ja nauttia ruokansa minipisuaareista ja -pytyistä. Ruokalistalla on muun muassa ulostelihapullia ja -jäätelöä, pökälemakkaroita sekä -leipää.
    Tunnustus: Kävin ravintolassa juomassa mangopissan ja syömässä mehujääkakan, ja täytyy sanoa, että annoksissa ei ollut mitään makua. Tässä paikassa maksetaan huumorista.
  3. Peniskakut
    En ole ihan varma, ovatko fallistisen muodon ruuat tarkoitettu pelkästään turisteille, Taipeissa moni herkkukauppa myy kakkuja sekä keksejä, joilla on peniksen muoto. Samoilta hyllyiltä löytyy myös fallistisia saippuoita, mutta en nähnyt kenenkään aasialaisen edes katsovat noille hyllyille päin.
    Shilin night market on yksi suosituimpia iltatoreja, joissa on kokonainen ständi pyhitetty pelkästään sukuelinten muotoisille herkuille. Sieltä saa muun muassa penisvohveleita, -jäätelöä ja -suklaata. Olen kyllä maistanut parempaakin perinteistä taiwanilaista ananaskakkua kuin mitä A piece of Gayke -ketju tekee.

  4. Kaikki irti shibasta
    Kun taiwanilaiset fanittavat jotain, he tekevät sen näyttävästi. Yksi fanituksen kohteesta on japanilainen shiba inu -koira; taiwanilaiset ovat omaksuneet monia asioita japanilaisesta kulttuurista. Onhan saari kuulunut aikoinaan hetken Japanille.
    Nyt kun meneillään on vieläpä koiran vuosi kiinalaisen tähtikartan mukaan, shibailmiö on erittäin voimakas. Japanilaisen kippurahäntäisen koiran kuvat koristavat niin katujulisteita, kahviloiden leivoksia, vaatteita, asusteita ja juomia. Itselleen voi ostaa jopa shibahaalarin, jossa on häntä ja korvat.
    Shiba inu -koiria tulee vastaan Taipein puistossa päivittäin. Niitä on myös kahviloissa ja ravintoloissa ”apulaisina”. Kun olen päässyt juttelemaan omistajien kanssa ja kertonut, että minulla on oma shiba Suomessa, keskustelun tyyli on vaihtunut välillä jopa ylistäväksi. Taiwanilaisten suosikkikoirasta keskusteleminen on varma tapa saada paikallisia tuttavia!

  5. 3D-kahvitaide
    Kahvien ja teejuomien pintaan on tehty koristeita jo kauan. Myös 3D-muodossa. Mutta Taipeissa näitä 3D-kahviloita näkee paljon ja niissä voi valita oman kuvionsa, yleensä joko listalta kymmenien joukosta tai sitten kertoa suosikkinsa. Uskaltaako tätä söpöä shiba inu -maitoteetä (kuva alla) edes juoda? Toisaalta, vaahtokarkkishibatee oli kyllä mielestäni paljon upeampi teos.
    PS: Myös vihreään matchateehen saa monenlaisia kuvioita, mutta kannattaa olla tarkkana, mitä tilaa: Taiwanissa matcha latte tarkoittaa usein melkoista kofeiinipakkausta, eli siihen tulee japanilaisen vihreän teejauheen lisäksi kahvia. Ei ole ihmekään, että olen kulkenut Taipeissa pitkiä päiviä väsymättä, kun olen monena päivänä nauttinut matchakahvit. Milk green tea on puolestaan pelkkää teetä maidolla.
  6. Yksityiset elokuvahuoneet
    U2 MTV -leffaketjuja on monessa kulmauksessa Taipein keskustassa. Oli pakko käydä katsomassa, että mitä ne ovat. Ja ette arvaakaan? U2:ssa voi vuokrata elokuvan ja katsoa sitä yksityisessä huoneessa. Vähän niin kuin japanilaiset vuokraavat yksityisiä karaokehuoneita.
    Neljällä eurolla saa elokuvan ja ison huoneen valkokankaalla sekä sohvalla, jossa voi kölliä leffan ajan. Joskus tarjouksessa on kaksi leffaa viidellä eurolla.
    Leffakopit ovat suosittuja etenkin teinien keskuudessa; voi vain kuvitella, mitä nuoripari tekee huoneessa elokuvan ajan. Tarjolla on tuhansia elokuvia ja huoneeseen voi tilata myös ruokaa. Yhdessä U2-toimipisteessä on usein yli sata leffahuonetta.
    Mutta, tällaiselle yksinmatkaavalle pikakelaajalle leffahuone ei ole niin kiva elämys kuin oikea leffateatteri. Jos on tylsä leffa, niin sitähän nukahtaa tai pikakelaa sen loppuun. (Mutta hei, U2-huonettahan voisi käyttää hostellin sijasta lyhyillä Taiwanin-pysähdyksillä.)


  7. Pelihallit
    Taipei on kuin yksi suuri peliluola. Jokaisessa korttelissa on oma pelihallinsa. Osassa pelataan videopelejä, toisissa voi koittaa onneaan ja napata haluamansa pehmolelun. Onhan se nyt jännempää maksaa viisi euroa ja tavoitella saalistaan, kuin ostaa haluamansa palkinto suoraan parilla eurolla taiwanilaiselta torilta. Joissakin on tarjolla huippupalkintoja aina televisioista kännyköihin. Ja söpö shibaboksi kaupan päälle, vaikka se olisikin tyhjä!
    Samoja pelikujia näkee myös Japanin suurimmissa kaupungeissa, mutta ei tällä mittakaavalla kuin Taipeissa.


  8. Hiuskahvilat
    Otsatukkani on nyt leikattu. Matchateen hinnalla. Taipeissa erityisesti Ximendingin alueella on suosittua käydä kampaamossa ja nauttia samalla kahvit. Jokaisessa kulmassa on hiuskahviloita, joissa voi yhdistää taiwanilaisten suosikkihemmottelut.
    Reilulla viidellä eurolla olisin saanut hiustenleikkuun ja vihreän teen. Maksoin 2,70 euroa otsatukan leikkaamisesta ja teestäni. Nyt on hieman kinkkinen juttu, että miten tämä sijoittuu otsatukkaindeksissäni? Kun muiden paikkojen hintoihin ei ole kuulunut matchaa.

Otsatukan leikkuuhinnat (euroissa)

  1. Filippiinit 1 euro
  2. Hongkong 1 euro
  3. Mongolia 1,5
  4. Laos 2
  5. Intia 2
  6. Myanmar 2,20
  7. Taiwan 2,70 (sis. erikoisteen)
  8. Sri Lanka 3
  9. Indonesia 4
  10. Vietnam 5
  11. Malesia 6
  12. Thaimaa 8
  13. Japani 15
  14. Australia 18
  15. Singapore 20

 

 

Kommentoi postausta alla

%d